"The left is over"

En un diari digital he pogut llegir, només acabar la compareixença del president Zapatero: "the party is over", la festa s'ha acabat. Però no, el que s'ha acabat són els compromisos socials del president.

Mentre va durar la festa vam tenir avenços en polítiques socials, tímids, molt tímids en termes quantitatius si ho comparem amb les rebaixes fiscals, on es van destinar un esforç per un valor de 30.000 milions d'euros. Vam presumir de ser el país amb més kilòmetres d'AVE de tota Europa, amb inversions que potser no eren les més prioritàries. Vam recórrer a l'endeutament excessius, negant-nos a regular l'endeutament excessiu, familiar i empresarial, com si que va fer França, perquè no podíem desinflar la bombolla en la que vivíem. Presumien com mai.

I va arribar a la crisi, i no la van diagnosticar. Es va estendre la política de xecs. I com que érem un país molt ric, vam suprimir l'impost de patrimoni.

Avui, ha arribat ZP. Ha anunciat les retallades. Mentrestant el seu equip de premsa repartia un paper on destacava un titular en majúscules "NO SE TOCAN LOS PILARES DEL ESTADO DEL BIENESTAR". Una mica més abaix es llegia "estas medidas no afectan ni a las pensiones ni a las prestaciones por desempleo". Mentre en ZP parlava d'un repartiment equitatiu dels esforços destacava la reducció salarial del sector públic, la congelació de les pensions, la supressió de l'ajut a les mares. Entre les propostes destacava que a partir d'ara, una persona depenent, si triguen anys en reconèixer-li els seus drets, no cobrarà en efectes retroactius.

En el repartiment equitatiu no hi ha cap exigència a la banca. Ni cap esforç per les rendes altes. Ni cap exigència al sector elèctric. Avui no tocava. L'ajust només es fa entre els més febles.

Això si, ha anunciat que obrirà una reflexió. Quina ironia. Per treballadors i pensionistes ajustos durs, esforços i mesures impopulars. Pels que més tenen, obrirem algunes reflexions. Si que hi ha reducció de la despesa, sense entendre que és molt probable que d'aquest manera potser acabem passant de la recessió a la depressió, que és el que ha passat en els països que han aplicat les mesures d'ajustos de cavall que marca el FMI. "The left is over". Això és el que ens ha anunciat Zapatero. O que com a mínim ell ha perdut la credibilitat que podia tenir. Sé que les forces de l'esquerra són escasses. Però també crec que tenim una responsabilitat històrica. Haurem de pensar què fem i com ho fem,. Però tot, menys quedar-nos de braços creuats.

7 comentarios:

dimecres, 12 maig, 2010 Carles Rodríguez ha dit...

Ànims Joan! som pocs i sembla que cada vegada menys a la banda esquerra, però ara més que mai cal fer valer la responsabilitat històrica i generacional de la que parlaves diumenge a Badalona.

dimecres, 12 maig, 2010 mai9 ha dit...

podeu tornar a pujar l'impost de successions.

dijous, 13 maig, 2010 ElSrM ha dit...

A veure com reacciona la gent després d'aquesta ganivetada.

El Govern Zapatero s'ha preocupat, especialment a la segona legislatura, de fer contents abans a P.N.V., CiU i al P.P. —malgrat que amb aquest últim hagin de fer la comèdia de l'enfrontament per afavorir el bipartidisme— que a partits com I.C.V., I.U., B.N.G., E.R.C.

Així ens va. Ens cal que els seus votants, del P.S.O.E. a tota Espanya, que molts sí són veritablement esquerristes i volen veure implementades polítiques d'esquerres, prenguin consciència d'això i ho afrontin.

D'igual manera que a un nen petit no se l'ajuda pas tot dient-li sempre que sí a qualsevol cosa, potser a un partit polític que diu que és d'esquerres se l'està fent un favor votant als seus competidors d'esquerres quan ell se'n va la dreta.

Així es veu anivellat i les polítiques que es dissenyen i apliquen han de sortir pactades entre aquestes forces d'esquerres.

Una bona notícia, en mig de la terrible decepció d'ahir, tot i que era previsible, ha estat l'acord aconseguit pels nois —inclou el femení, és clar— d'I.C.V. amb el P.S.O.E. sobre la financiació de la cerca de fosses comunes del franquisme feixisme a tot l'Estat espanyol.

Cordialment,

dijous, 13 maig, 2010 Perdido ha dit...

Quería felicitarle por su intervención del 12.

Una pena no saber catalán para seguir su blog.

divendres, 14 maig, 2010 Anònim ha dit...

Club exclusivo vilingue acaso ?

divendres, 14 maig, 2010 Jesús ha dit...

The left no es over. The politican son over...apliquemonos el cuento. Para cuando una dimision en bloque?
La tuya también por favor.

dimecres, 19 maig, 2010 Esterilla ha dit...

I per quan que l'estat deixi de subencionar l'església?