divendres, 12 de novembre de 2010

Arxiu Municipal

Arxiu Municipal 
Arxiu Històric i Municipal
"Jaume Clavell i Nogueras"



DESCRIPCIÓ ARXIU

L’arxiu històric i municipal “Jaume Clavell i Nogueras” d’Argentona, és troba situat en la primera planta de l’edifici conegut popularment com “ la Casa Gòtica”, antiga seu del Museu del Càntir d’Argentona,  es composa del vestíbul, la sala de consulta, l’espai reservat al personal de l’arxiu i la sala del dipòsit de documents.  

El vestíbul serveix com a primera presentació de la institució.

La sala de consulta té un espai reservat a la biblioteca auxiliar, amb una taula de consulta distribuïda en funció de la il·luminació. Aquesta sala també té preses de corrent perquè els usuaris puguin connectar els ordinadors portàtils, i les cadires són de braços i còmodes, ja que s’hi ha de poder treballar durant hores. El penja-robes, per deixar els objectes personals, mesura necessària per garantir la seguretat dels documents.

La manipulació dels documents pels usuaris ha de ser supervisada en tot moment pel personal de l’arxiu. Existeix la prohibició explicita de no fumar en la sala de consulta.

L’espai reservat al personal de l’arxiu es composa de mobiliari d’oficina, amb ordinador i impressora multifunció (fotocopiadora, scanner  i fax)

La sala de dipòsit de documents conté 22 armaris compactes amb capacitat per 3.200 capses de cartró tamany foli. Les prestatgeries compactes són del tipus en què els vagons esdevenen mòbils gràcies a estar instal·lats sobre rodes dins uns rails. El desplaçament d’aquests armaris es duu a terme mitjançant l’acció de girar uns volants situats al costat de cada vagó.

L’esmentada sala té claror natural mitjançant les finestres exteriors, i donant claror suficient, ja que pel seu poder germicida evita la proliferació de tèrmits i altres agents biològics destructius. El factor més important per la conservació del dipòsit de documents és la climatització de la sala, ja que els canvis de temperatura i d’humitat fan que se’n ressentin els papers i per aquest motiu, es considera el millor sistema de condicionament el sistema natural de renovació de l’aire.

FONS DOCUMENTAL

Actualment el fons documental de l’arxiu, s’està inventariant, per poder portar a terme una guia de la documentació existent.

Actualment disposem dels següents fons:

Fons municipal de l’Ajuntament d’Argentona     (1835-1974)
Fons del Jutjat de Pau d’Argentona                   (1838-1971)
Fons del Museu del Càntir d’Argentona 
Fons fotogràfic divers
Fons de documentació antiga, pergamins i capbreus (segle XIII-XIX)
Llibres, revistes i cartells

DADES DE L’ARXIU 

Arxiu Històric i Municipal
“Jaume Clavell i Nogueras”
Plaça de l’església, 4
08310 Argentona

Tel. i fax: 93 797 27 32
A/e: arxiu@argentona.cat
Web: www.argentona.cat

Horari:
Dilluns, dimecres i divendres, de 10 h a 13 h
Dimarts i divendres, de 17.30 h a 20 h



Consell de la Vila
Festa Major d'hivern de Sant Julià 2011
Inscripció al Registre Ciutadà
El Collell
Esports
Perfil del Contractant
Plans municipals
Oferta Pública
Ràdio Argentona
web jove
SEMPRE
Ofertes Feina
web Museu del càntir
Policia Local d'Argentona
CAAD Maresme
Parc serralada Litoral
Associació Municipis Catalans Recollida PaP
Quin temps fa a Argentona?