ENTREVISTA-CHAT     ENTREVISTA-XAT     LIVE-CHAT
  Consultori legal 14 d'octubre
Jueves, 14 de octubre de 2010 a las 00:00h.
Dijous, 14 de octubre de 2010 a les 00:00h.
Donnerstag, 14. Oktober 2010 um 00:00 Uhr

Consultori legal 14 d'octubre

PRAT SÀBAT ADVOCATS resolen els dubtes legals cada dijous a «diaridegirona.cat». PRAT SÀBAT són a: Plaça Poeta Marquina, 2, Ppal wwww.advocatspratsabat.com | info@advocatspratsabat.com 17002 Girona. TEL: 972218200 FAX:972213718. Membres del Despatx: Josep Mª Prat Sàbat | Josep Prat Riuró | Miquel Garcias Miquel (Dep. Fiscal i Mercantil) | Luis Moreno Prat (Dep. Laboral) |Gerard Prat Riuró (Dep. Internacional) |Pau Vila Rutllant (Dep. Penal i Civil)

Consultori legal 14 d'octubre

1. Tinc un judici a finals de Novembre i em van dir que es massa tard per demanar un advocat d´ofici (1 mes després d´haver rebut la cédula de citació). Em pot perjudicar que em representi un fiscal? es normal que el termini per tenir un advocat hagi estat tan curt?

» Desconeixent l’assumpte en concret del que es tracta, el cert és que vostè apareix com a perjudicat/da en un procediment penal pel que el moment processal oportú per personar-se en el procediment penal corresponent, hauria d’haver estat en el moment en què li fan l’oferiment d’accions tal i com preveuen els arts. 109 i 110 de la LECrim, ja que per ser part en una causa penal s’ha de fer abans del tràmit de la qualificació del delicte.
El Ministeri Fiscal és el defensor de la legalitat i qui, en un procediment penal , vetlla pels interessos de la víctima i/o perjudicat. Els principis fonamentals es recullen en l’art. 124 de la CE, que són el principi d’unitat, legalitat, imparcialitat i dependència. Pau VILA RUTLLANT.- Advocat

2. Bon dia. Setmanalment faig 2 vols amb una companya aeria de low cost que desde la vaga encoberta de controladors pateix retards sistemàtics en els vols d´ultima hora del cap de setmana. La situació no ha millorat desde fa 6 mesos. Els retards són de 1h a 2h i, fins hi tot quan preveuen que sigui superior a 2h , ens fiquen dins lavió per no donar cap mena de beguda ni aliments, sempre al·leguen restriccions aeries. Puc fer alguna cosa a part de deixar que m?amarguin els caps de setmana? Tinc algun dret a part del de pagar el bitllet? Moltes gràcies.

» D’acord amb el Reglament (CE) núm. 261/2004 del Parlament Europeu i del Consell d’11 de febrer de 2004, en cas de retard superior a les dues hores, la companyia aèria ha d’oferir gratuïtament als passatgers menjars i begudes suficients, en funció del temps d’espera necessari, així com dues trucades telefòniques, tèlex, fax o correu electrònic. A més, el Reglament imposa l’obligació d’anunciar aquests drets en el taulell de facturació, i de proporcionar un imprès informatiu en cas de retards superiors a les dues hores. Per tant, en principi només es preveuen les mesures per retards superiors a dues hores, no quan són de menys temps. Si la companyia no li ofereix l’assistència que preveu la normativa comunitària, pot fer una reclamació a la companyia aèria directament o per mitjà d’AENA en cas d’un aeroport espanyol. Si no li fan cas, només li queda la via d’acudir als Tribunals de Justícia. Si desitja més informacions sobre els seus drets com a passatger, recomanem consultar les pàgines web d’AENA o de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria.
Miquel GARCIAS MIQUEL.- Advocat

3. Un funcionario que haga una reclamacion de derechos etc; a la administracion a traves del contencioso administrativo, según la ley 30/92 , pregunto ¿tiene necesidad de ir acompañado a la vista por un abogado y procurador? Y si recurres al ayuntamiento una sancion de tráfico y la ganas ¿paga éste las costas de juicio? Gracias.

» En la jurisdicció contenciós administrativa, les parts han de ser assistides en tot cas per un advocat. L’actuació del procurador és potestativa en els Jutjats contenciosos, però obligatòria en el Tribunal Superior de Justícia. Els funcionaris públics no necessiten advocat i procurador quan es tracti de qüestions de personal que no impliquin separació d’empleats públics inamovibles. Pel que fa al tema de les costes, en principi s’imposen a la part que perd, però s’ha de raonar degudament per part del Jutjat.
Miquel GARCIAS MIQUEL.- Advocat

4. Bona tarda, visc sola en un pis de lloguer, i la setmana passada, en tinc la certesa absoluta, algú va entrar a casa meva, i en sortir va tancar amb clau. Tinc por que el mateix propietari hagi entrat aprofitant que jo no hi era (té una clau), o que hagin sigut els antics llogaters, tot i que pel que sé, ja no viuen a la ciutat, s´han casat i tenen fills. Davant la por a que sigui el propietari qui hagi entrat, la meva pregunta és: puc canviar el pany sense haver-li de donar una clau? A més, el propietari (viu als baixos) m´intercepta les cartes (la meva bústia és l´única que no té pany). Puc també posar pany a la bústia? El lloguer el vaig fer mitjançant agència immobiliària, però al propietari el veig quasi cada dia. I des de que ha passat, que no estic tranquil.la... Moltes gràcies.

» En relació al problema que està plantejant, cal indicar-li que, efectivament, ni el propietari ni ningú pot entrar a la vivenda que té arrendada sense el seu consentiment. Una possible solució seria que vostè canviés el pany d’entrada del pis i de la bústia, (guardant el pany vell) i així només vostè tindrà accés al pis que té llogat. Un cop arribat al final del contracte pot tornar a posar el pany original. Si opta per aquesta solució li hem de comunicar que haurà d’informar al propietari del canvi de pany.
Pau VILA RUTLLANT.- Advocat

5. Tinc la meitat d´un pis i l´altre meitat és de la meva germana. Ella vol vendre la seva part. Qui té preferència per comprar el pis, el llogater o jo? Gràcies

» En el cas que comenta, si el copropietari vol vendre la seva part de la comunitat, ho ha de comunicar a l’altre copropietari. Aquest té dret a adquirir-la pel mateix preu i condicions que les ofertes a una altra persona (tanteig) i, en el cas que la venda es faci en condicions diferents de les que es comunicaren inicialment, disposaria d’un dret de retracte per comprar-la en els termes en que realment es va fer. Per tant, en igualtat de condicions, té preferència el copropietari. Si aquestes condicions no li interessen, llavors la venta es pot fer lliurement a una altra persona, sempre que no es canviïn aquestes condicions.
Miquel GARCIAS MIQUEL.- Advocat

es un producte de Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de  . Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual

Publicacions del grup
Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona  | Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca  | Empordà  | Faro de Vigo  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | El Boletín  | Mallorca Zeitung  | Regió 7  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas  | Euroresidentes  | Lotería de Navidad