Un dia a la Ribera d'Ebre

A la manifestació de Mora d'Ebre d'avui diumenge molta gent ha sortit al carrer, per dir no al cementiri de residus nuclears, per explicar que no el volen en unes terres amb monocultiu nuclear, per raonar que a un pagès de la Ribera d'Ebre el que pitjor li ha anat és la forta dependència de les centrals. La gent no està només preocupada, està emprenyada, està mosca. Els hi sorprén que hi hagi qui erncara defensi la ubicació del Magatzem Temporal -per 60 anys- Centralitzat deResidus Radioactius d'Alta Activitat (MTCRRAA) a Ascó, menyspreant l'opinió de 10 consells comarcals, més de 100 municipis, el Parlament de Catalunya i el propi Govern de la Generalitat.

En la manifestació d'avui però a aquesta emprenyamenta se li he notat un cert alleugeriment respecte a la darrera manifestació a Ascó. Aleshores no coneixiem l'opinió del Govern. Ara, els tres socis del govern són els que han promogut la resolució que es votarà dijous al Parlament expressant l'opinió contrària de la sobinrania popular. Perquè ara sigui ja tot el Govern qui es pronunciï en contra ha estat clau la manca de consens en el territori. Ha estat clau l'opinió de la gent de les terres de l'ebre, però també allò que vam expressar alguns fa temps; sense consens en el territori no es pot ubicar una infraestructura on s'enmagatzemaran tots els residus radioactius d'alta activitat del país.

Però aquest alleugeriment no ha fet baixar la guàrdia. Milers de persones han sortit al carrer. La gent de la Ribera d'Ebre perquè saben quela població de la comarca que més població ha perdut ens els darrers anys és la que pretesament tenia la indústria més important, Ascó. La gent del Priorat perquè estan liderant una manera de sortirse'n diferent, i sabent el que representa per a ells la instl·lació del cementiri. I la gent de les terres de l'Ebre perquè no volen més hipoteques.

A aquests factors se li ha sumat la moció aprovada al congrés en que es recorda que qualsevol procés s'ha de fer amb consens territorial i amb l'acord de de les CCAA. Tot i que el més raonable hauria d'haver estat la paralització d'uin procés que neix viciat d'origen, al pretendre col·locar tots els residus sense decidir abans fins quan es generen, hem aconseguit que com a mínim se li recordi al Govern que no pot canviar les regles a la meitat de la partida i ha de tenir present el criteri de les CCAA.

0 comentarios: