El president de CiU i candidat a la presidència, Artur Mas, ha considerat que les diverses enquestes que s’han donat a conèixer avui “diuen el mateix de fa mesos: que a Catalunya hi ha unes immenses ganes de canvi”. “No només un canvi de partits, sinó sobretot un canvi d’estils, de projecte, de relació de la política amb la ciutadania”. “També diuen que CiU pot guanyar, fins i tot clarament, però que encara queda molta feina per fer, sobretot si volem un govern fort”, ha afegit.

El líder nacionalista ha fet aquestes afirmacions a la roda de premsa en que ha presentat les primeres mesures que prendrà si finalment és el pròxim president. Entre aquestes iniciatives hi ha: un pla de reactivació econòmica, una cimera amb la comunitat educativa per consensuar un pla per reduir el fracàs escolar, reduir entre un 20 i un 25% l’aparell polític de la Generalitat (departaments, alts càrrecs, càrrecs eventuals i de confiança, organismes diversos...), i un pla de simplificació normativa.

Mas també ha plantejat prioritzar els pagaments dels programes dirigits a les persones més vulnerables, eliminar el límit indiscriminat de la velocitat de 80 km/h als accessos a Barcelona, suprimir el Codi Ètic imposat al Mossos d’Esquadra, i convocar una cimera amb tots els partits per dissenyar la negociació per aconseguir el pacte fiscal amb característiques de concert econòmic. “L’objectiu de totes aquestes iniciatives és recuperar la confiança a través d’un bon govern”, ha explicat Artur Mas.

A preguntes dels periodistes, Artur Mas ha comentat diversos aspectes de l’actualitat de la campanya. En aquest sentit, ha considerat que les declaracions del líder d’Esquerra, Joan Puigcercós, en el sentit que Andalusia ningú no paga impostos “son una mica de sortida de to. L’estil és important, la provocació de treure pit o marcar no sé què acaba fent mal a Catalunya”. “Puigcercós té una cosa més positiva a fer: que ens posem d’acord a Catalunya per a posar sobre la taula el pacte fiscal en la línia del concert econòmic”, ha subratllat., “les sortides de to causen una irritació innecessària i no resolen el problema de fons, perquè és cert que Catalunya aporta molts recursos a l’Estat i no acabem de saber si serveixen per a que tot vagi millor”, ha afegit.

Mas ha recordat també al president socialista espanyol, Rodríguez Zapatero, que “hauria d’escoltar el Sant Pare, com fan els dirigents seriosos de tot el món”. “La crítica a Zapatero és per la seva poca sensibilitat i educació, perquè el Sant Pare és el representant de la religió absolutament majoritària al país i conforma les nostres arrels cristianes de les que ell també és hereu, encara que no li agradi”, ha continuat. “A més Benet XVI va venir a Barcelona per dedicar el temple més visitat de l’Estat. Del president espanyol no s’espera ni que cregui en Déu ni que faci el que diu el Sant Pare, sinó que sàpiga estar el seu lloc”, ha etzibat.

Artur Mas ha assenayalat també que “el que pretenem és pagar els deutes que deixa José Montilla, que hipotecaran els catalans per moltes generacions”. “Que Montilla digui que volem retallar el benestar en un país que té un 18% d’atur, un 20% de gent que viu en la pobresa i un 30% de fracàs escolar, a banda d’un 40% d’atur juvenil... això que és?”, s’ha preguntat, “engrandir el país i l’estat del benestar, protegir les persones?”. “No tot és culpa del tripartit, però fa set anys que governen, en alguna cosa hi ha contribuït. José Montilla ja l’ha deixat ben retallat, l’estat del benestar, amb pobresa, atur i fracàs escolar”, ha afirmat.