El 25A també és pedagogia

// 19 abril, 2010 // Alt Urgell, Castellciutat, Catalunya, CiU, ciutat, comarca, cultura, economia, la Seu d'Urgell, llengua, país, personal, pirineus, política, societat

consultes referendum independenciaAquest 25 d’abril es realitzarà una nova onada de consultes per la independència al nostre país, també a la Seu d’Urgell i altres municipis de la comarca (el 24 a Castellciutat).

Dissabte participàvem en una taula rodona tres alcaldes que la Seu d’Urgell ha tingut en democràcia i tots coincidiem en destacar l’alt valor pedagògic de la consulta.

En primer lloc, perquè no hi ha res més democràtic que el fet que els ciutadans poguem expressar-nos lliurement a favor o en contra sobre qüestions de país i, per tant, practicar i reivindicar el dret a decidir. Segonament, perquè la qüestió plantejada ens aboca a tots plegats a pensar quin país volem, quin país podem i quin país tenim.

En un moment de crisi econòmica algú podria pensar que la pregunta d’aquest diumenge s’allunya de la crua realitat del dia a dia, però sóc dels que pensa que les dues coses ténen molta relació. La construcció nacional  i la construcció social són dues cares d’una mateixa moneda i més autogovern vol dir també més diners, més serveis, més inversions, més oportunitats, més qualitat de vida…

Vaig votar sí a l’Estatut perquè entenc que la consecució d’una Catalunya sobirana passa necessàriament per un procés esglaonat de majors cotes de llibertat, però sobretot perquè entenc que sóm els catalans i les catalanes els que marquem el ritme d’aquest camí. És una qüestió de fortalesa interior i constato que tenim molta feina a fer en aquest sentit. Vivim en un país molt heterogeni on les sensibilitats al voltant del tema nacional són molt diferents i, per tant el procés, més complicat. La llibertat de Catalunya vindrà al ritme que siguem capaços de dibuixar la majoria dels catalans i catalanes i no tant quan algú pugi en un balcó a proclamar la independència en una plaça mig buida. El nostre repte ha de ser omplir la plaça cada dia una mica més i aquesta és per a mi la principal virtut de les consultes: generen consciència nacional. Per això el dia 25 votaré i ho faré positivament.

Comparteix aquesta entrada:
  • E-mail this story to a friend!
  • Facebook
  • TwitThis
  • del.icio.us
  • La Tafanera
  • Meneame
  • Technorati
  • Netvibes
  • Digg
  • Turn this article into a PDF!

4 Respostes a “El 25A també és pedagogia”

  1. marc escrigué:

    Albert,

    “Vivim en un país molt heterogeni on les sensibilitats al voltant del tema nacional són molt diferents”, certament, però sempre som els mateixos els que hem de cedir per aquesta mena de por a la fractura social, que és falsa i que arrosseguem des dels anys vuitanta. Ja comença a ser hora que CiUT deixi de passar la responsabilitat a la gent. És una excusa de mal pagador. “La llibertat de Catalunya vindrà al ritme que siguem capaços de dibuixar la majoria dels catalans.” Això és cert en part. La llibertat la dibuixa l’elit, una minoria, i la majoria s’hi apunta o no. Els que heu de dibuixar sou vosaltres, els polítics. La gent, com sempre, va davant dels polítics (cosnultes, per exemple).

    Cordialment,

    marc

  2. Gerard Aliaga escrigué:

    Totalment d’acord Albert. No podem clamar la independència contínuament sense haver assentat, abans, una base sòlida que ens permeti arribar a l’objectiu amb el convenciment de que el podem tirar endavant amb el suport del poble català. Hem de seguir treballant per poder veure, algun dia, una Catalunya lliure. Les consultes són el primer pas, però hem de mirar que les segueixin molts altres passos que només aconseguirem amb el treball de tots. Endavant!

  3. Albert Batalla escrigué:

    Marc, suposo que has vist que el meu vot serà afirmatiu, oi? Si ens entretenim més en allò que ens separa que no pas en el que ens uneix, segur que no arribarem enlloc!

    Cordialment,
    Albert

  4. Jo Albert, penso que serà el nostre camí trigarà més o menys.
    Però si crec, que el nostre futur es la independència.
    Pels motius que Espanya, sempre, sempre tindrem problemes.
    Avui estan parlant de la Sentencia de l’Estatut, però ja han adelantat, que haura retallada. I tots podem imaginar quina serà.
    El Nostre País, la nostre llengua, la nostra història. Ens tocaran al lloc ha on en poden fer més mal. I novelem ni renuncia al nostre País, penso que la nostra llengua cada vegada va perden
    al menys a Barcelona i llocs propers. Hi tenim una història, la nostra història. I ells no pensen com nosaltres? ni pensaran mai.
    Montse

Publica un comentari