Després de diversos intents i diferents versions, la Dieta Mediterrània ha estat reconeguda Patrimoni Cultural de la Humanitat, ahir (16/11/2010) va aconseguir que el Comitè Intergovernamental de la UNESCO la declarés Patrimoni Cultural Immaterial.

Des de fa quatre anys la dieta mediterrània buscava la seva inscripció com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Des d'aleshores, el ministeri de Medi Rural i la Fundació Dieta Mediterrània han defensat les excel•lències d'aquesta alimentació, basant-se que comporta beneficis importants per a la salut humana i en conseqüència contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones.

En el camí, la Fundació Dieta Mediterrània i el MARM han presentat versions diferents del projecte amb les informacions addicionals sol•licitades per la UNESCO. Així mateix ha buscat el suport de patrons i altres països com Grècia, Itàlia i el Marroc, que han col•laborat en el projecte.

Després d'aquest llarga defensa, ahir, la UNESCO, la va incloure en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, amb motiu de la seva reunió a Nairobi.

Es tracta d'una dieta que, segons va defensar la ministra de Medi Rural, Rosa Aguilar, és la "expressió d'un estil de vida i una cultura" que es transmet a la Mediterrània a través de diferents generacions. En la seva opinió, aquest assoliment multiplica les oportunitats per a la promoció, el coneixement i la demanda dels ciutadans i consumidors del món sencer de les principals produccions espanyoles com les fruites i hortalisses, el peix, el vi, els cereals i l'oli d'oliva .

Així mateix, representa una oportunitat d'increment de les vendes i el valor afegit dels aliments i la cuina espanyola, gràcies a la sinergia amb altres sectors com el turisme, la cultura, la salut i la gastronomia.

La UNESCO ha considerat que la Dieta Mediterrània és un patrimoni cultural immaterial que es transmet de generació en generació, com una expressió, ús o coneixement que es reinventa constantment per les comunitats i els grups, en funció del seu entorn, que interactua amb la natura i la història, i que infon un sentiment d'identitat i continuïtat, contribuint així a promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana.

La UNESCO valora positivament el significat i el que representa la Dieta Mediterrània en aquests quatre països, des dels seus diferents aspectes culturals, socials, històrics, gastronòmics i alimentaris, així com des del punt de vista mediambiental, paisatgístic i costumista. A més ha tingut en compte les accions empreses en defensa des de les organitzacions nascudes de la societat civil i des de les diferents administracions: central, autonòmica i local.

Ara, la inscripció de la Dieta Mediterrània en la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial permetrà la seva protecció, conservació i transmissió, salvaguardar i protegir aquest llegat històric i cultural, a més d'afavorir el manteniment d'un patró alimentari saludable i impulsar els beneficis socials de desenvolupament rural sostenible, com el manteniment de la població en el territori i la conservació dels paisatges característics.

Al costat d'aquesta candidatura també s'han inclòs al llistat, el flamenc, els castells -les torres humanes que s'aixequen a les places de Catalunya-, el cant medieval de la Sibil, originari de l'illa de Mallorca i la falconeria, un tipus de caça en què s'utilitzen les aus rapinyaires.

Fins ara, la llista contenia 166 elements de 77 països. En la reunió de Nairobi, a més de la dieta mediterrània s'han inclòs altres 45 elements de 11 països com són la gastronomia francesa, l'acupuntura xinesa, l'òpera de Pequín, la Marimba de Colòmbia, etc.