El president de CiU i candidat a la presidència, Artur Mas, ha explicar aquest migdia que “Catalunya ha entrat en la tercera fase del creixement: créixer no per recursos naturals i mà d’obra barata, ni per l’eficiència dels processos productius, sinó per la innovació”. “Això obliga al canvi constant, perquè contínuament has de satisfer demandes noves, i vol generació i captació de talent”, ha afegit. El líder nacionalista ha fet aquestes afirmacions en un dinar que l’ha reunit amb més de 600 persones vinculades al món de la innovació, la recerca i el desenvolupament. Mas ha subratllat que, fruit de la tasca dels darrers governs de CiU i del llavors conseller d’Universitats i Recerca, Andreu Mas-Colell, “per primer cop, Catalunya forma part del mapa de la recerca i el coneixement a nivell europeu, claríssimament, i en alguns casos a nivell mundial”. “Cal que aconseguim ser bons en la segona part, que és transformar el coneixement en diners, i això no ho fan els científics, ho fan els empresaris. A Catalunya en tenim exemples”, ha afegit.

Mas ha advertit que “un país amb 600.000 aturats és un país amenaçat; amb 405 d’atur juvenil doblement, i amb 30% fracàs escolat, triplement. Però Catalunya té actius per sortir-se’n”. En aquesta línia, ha constatat que “o baixem el nivell de benestar fins a la nostra capacitat productiva, o apugem la productivitat fins al nostre nivell de benestar. Ho dic perquè ahir José Montilla va demanar el vot dels aturats. Si tenim 600.000 aturats no és casualitat, perquè d’altres països en tenen molts menys. Qualsevol apel·lació al vot dels aturats cal fer-la amb molta modèstia i humilitat. El que cal fer és pensar com pugen la productivitat per a que els salaris del futur siguin millors”, ha plantejat.

“Qui guanyi haurà de gestionar amb molt lideratge, molta imaginació, pocs diners i molts deutes”, ha advertit Mas, que ha explicat que “tenim mesures previstes i tenim actitud. Vam signar el pacte nacional de Recerca i Innovació. També en aquest camp necessitem un marc estable de manera que governi qui governi se sàpiga a què atenir-se. Demano que aquesta actitud la tinguin d’altres formacions polítiques si és el cas”.

Artur Mas ha exposat que “cal consolidar-nos en aquesta tercera fase del creixement. Hem passat del 0,9% de despesa en I+D¡+I al doble en deu anys. Ara cal arribar al 3% per situar-nos entre els economies més avançades al 2020”. “Cal també un clima favorable- La futura administració ha de ser amiga de l’activitat econòmica, que no ofegui el país i que hi confiï”, ha reblat.

Els criteris que ha exposat Artur Mas en aquest camp son:
1. L’administració pot ser tractora de les empreses

2. La innovació requereix finançament públic i privat, estimular el capital risc que encara és molt pobre, i activar el finançament a les empreses.

3. Fiscalitat associada a la innovació. El marc fiscal és favorable, però les autoritats fiscals amb mentalitat burocràtica no entenen el suport a la innovació.

4. Autonomia: Respectar la capacitat de maniobra d’aquests centres, no han de convertir-se en un servei més de l’administració. Especialització: Catalunya no pot apostar per totes les vies de recerca. Cal concentrar-nos en el que podem ser millors.

5. Infraestructura científica i universitària.

6. Transferència de coneixement: Com aconseguim que es transformi en innovació, en diners i llocs de treball. És clau la concertació entre el govern i els agents privats. Trobar persones capaços de parlar el llenguatge del laboratori, de la planta i de les oficines, capaços de transformar-ho en output empresarial.

“Catalunya pot fer un bon paper, però requereix una gran mentalització per part de tothom”, ha conclòs.