Notícies

Dijous  18.11.2010  06:00

La Unió Europea, preparada per a rescatar Irlanda

La presidència de torn de la UE assevera que el rescat seria més ràpid que no pas el de Grècia · El govern irlandès es resisteix a autoritzar el pla d'ajut

La Unió Europea es manté preparada per rescatar Irlanda ràpidament, si Dublín li ho demana, en paraules de Didier Reynders, ministre de Bèlgica, que té la presidència de torn de la UE. En la conferència de premsa posterior a la reunió dels vint-i-set a Brussel·les, Reynders va subratllar que el rescat d'Irlanda seria més ràpid que no pas el de Grècia perquè els estats membres de la UE ja van pactar, arran de la crisi grega, els mecanismes necessaris per a aportar diners a un país en dificultats. Però el govern irlandès es resisteix a autoritzar el rescat i comença a sofrir el desgast intern entre socis de govern.

 

El comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, va explicar que l'equip de tècnics que anirà a Dublín examinaria els plans fiscals del govern irlandès i l'estat de la banca.

La Unió Europea i l'FMI continuen preparant el rescat del sector bancari irlandès, sumit en deutes. De fet, els ministres d'economia de la UE es van reunir ahir per parlar del possible rescat, i el Regne Unit va anunciar que hi daria suport. La Comissió considera que s'ha de prendre una decisió urgentment.

En efecte, el ministre de Finances britànic, George Osborne, va dir que, tot i no formar part de l'eurozona, el seu país participaria en el pla de rescat d'Irlanda que preparen la UE i l'FMI, centrat en el sector bancari. 'Farem allò que més convé a l'interès britànic: Irlanda és el nostre veí de més a prop i l'interès britànic és que l'economia irlandesa tingui èxit i que tinguem un sistema bancari estable.'

Ara, al Parlament d'Irlanda, els partits de l'oposició acusen el govern de Brian Cowen d'amagar als ciutadans l'abast real de les negociacions amb la Unió Europea. Mentre Cowen reitera que no ha demanat cap rescat i que Irlanda pot resoldre's la crisi, l'oposició li retreu que la presència de tècnics de la UE, del BCE i de l'FMI a Dublín afectarà l'autonomia política del país.