Un projecte innovador que aposta per la dieta terapèutica
L'Hospital Vall d'Hebron es proposa millorar els 'avorrits' menjars als hospitals
18/11/2010
13:28
Quantes vegades no haurem sentit queixes sobre els menjars dels hospitals. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron intentarà modificar aquesta percepció amb la col•laboració de xefs internacionals. Com? Desenvolupant la dieta terapèutica.
Un exemple d’aquesta col•laboració és el cas del xef xilè Carlo Von Mühlenbrock, tota una institució al seu país que va posar en marxa un innovador projecte gastronòmic conegut com a “Clínica Gourmet” amb l’objectiu d’unir medicina i gastronomia. L’hospital català col•labora amb aquest tipus de projectes.
Nutricionistes, metges i l’experiència d’aquest xef són els gestors d’aquesta iniciativa que es desenvolupa a la Clínica Universitària San Carlos d’Apoquindo de Xile, on s’ofereixen més de 200 plats basats en el valor nutricional que els aliments poden aportar a cada tipus de patologia.
A més, s'ofereixen menús adaptats a les característiques de cada persona; als nens, per exemple, se'ls ofereixen plats amb molt color per tal que mengin verdura.
“La idea és la de trencar amb el mite que s’associa al menjar d’hospital i aplicar, en col•laboració amb experts en nutrició, els conceptes de dieta saludable i qualitat nutricional als plats que oferim als pacients, afavorint, així, que desenvolupin un estat nutricional òptim”, assenyala el xef Carlo Von Mühlenbrock .
A banda d’oferir una gran varietat de menús, “Clínica Gourmet” dóna als pacients una pauta alimentària per escrit quan reben l’alta mèdica, perquè puguin fer els menús a casa i seguir una dieta saludable.
La dieta terapèutica redueix la desnutrició i contribueix a la recuperació del malalt
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron aposta per les dietes terapèutiques per la seva contribució a la millora de la salut global dels pacients i a la reducció de la desnutrició hospitalària.
En aquest sentit, l’estudi Desnutri.cat, liderat per la Unitat de Suport Nutricional de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i en què han participat 11 hospitals de Catalunya de segon i tercer nivell (que engloben 4.179 llits d’hospitalització i una població de referència de 5 milions de persones), conclou que la prevalença de desnutrició a l’ingrés a l’Hospital és alta i comporta una major estada hospitalària i un risc més elevat de mortalitat.