Capçalera
Inici » Actualitat » Notícies » Planta tractament de terres

Planta tractament de terres

RSS de notícies
18/11/2010
Serveis basures
A diferència de tots els pobles veïns que augmenten impostos, l'Ajuntament d'Ullastrell els manté estables.

En l’actual societat del benestar s’ha produït un gran avenç sòcioindustrial que paral·lelament ha provocat un fort augment dels sòls contaminats, provinents principalment de l’activitat industrial.

Aquest fet s’està convertint en un problema generalitzat per l'impacte d’aquests sòls, provocant una demanda social i legal (RD 9 / 2005) per a la instal·lació de plantes de tractament. Mitjançant l'ús de tecnologies punteres i mediambientalment benignes, s'aconsegueix la recuperació i valorització d'una part important dels sòls contaminats generats. Aquestes plantes ja estan en funcionament en els països més avançats del nostre entorn com el Regne Unit, França, Alemanya, Suècia, Bèlgica, Holanda, i també als Estats Units, ...

Amb els tractaments adoptats es pretén revaloritzar la major quantitat possible de sòls contaminats (al voltant del 95%). Els tractaments proposats pretenen abastar el major nombre de contaminants de diferent naturalesa presents en un alt percentatge dels sòls.

Els tractaments proposats es descriuen en els següents apartats i són:

Biotractament mitjançant biopiles
En les biopiles es tractaran terres contaminades per:

  • Hidrocarburs
  • Solvents (alguns tipus)
  • Pesticides (alguns tipus)


Amb l'objectiu de minimitzar tant la superfície a emprar com l'impacte medi ambiental, s'han seleccionat les biopiles com a mètode de biotractament pel seu major volum de tractament en menor superfície, i perquè els compostos volàtils presents són controlats i tractats mitjançant filtres de carbó actiu.

Biotractament mitjançant rentat de sòls
A la planta de rentat es tractaran terres contaminades per:

  • Hidrocarburs
  • Metalls Pesants
  • Compostos organoclorats


Per minimitzar l'impacte mediambiental (consums energètics, d'aigua, de reactius, ...), s'ha dissenyat una planta modular amb les següents unitats:

  • Unitats de tractament primàries: cribratge mecànic humit i separació hidràulica.
  • Unitats de tractament secundari: rentat mecànic, separació per densitat, flotació.
  • Unitats de tractament terciari: extracció química, bioreactors, estabilització.


Els diferents mòduls que s'empraran en cada moment dependran tant de les característiques del sòl com dels contaminants presents en aquests.

El rebuig generat durant el procés de rentat de sòls serà tractat mitjançant biopiles, en bioreactors o classificat com a residu i enviat a un gestor autoritzat. Entre la combinació de tractaments proposats, es donarà prioritat als tractaments biològics, reduint d'aquesta manera els recursos necessaris per a la valorització del sòl.

La implantació d'aquestes noves tecnologies revesteix gran importància ja que permetrà:

  • Reduir les emissions de contaminants contribuint al compliment de la reducció de les emissions dels gasos d'efecte hivernacle, compromès pel Compromís de Kyoto, ja que no s'empren processos tèrmics.
  • Minimitzar l'impacte ambiental de les emissions líquides i de residus de la pròpia planta.
  • El consum d'aigua a la planta és molt baix, ja que se’n recicla la major part. Els residus generats són mínims.
  • Obtenir un producte apte per a ús comercial (material per farcits, material per restauracions ...).
  • Oportunitat de mercat i necessitat social d’aconseguir un sistema de gestió de residus exemplar, socialment acceptable, amb una capacitat adequada i una tècnica que pot garantir la disponibilitat de la planta per processar els sòls no perillosos i evitar, així, la seva acumulació o exportació com succeeix actualment.


La instal·lació de la plana permetrà ampliar, millorar i mantenir els serveis que Ullastrell necessita, permetrà oferir més ajudes a persones a l’atur i a famílies amb necessitats especials, permetrà poder accedir a més subvencions, permetrà crear llocs de treball sense haver d’augmentar les taxes i impostos municipals.

En relació a l’Informe d’Avaluació de la Diputació de Barcelona, volem comentar que el va encarregar el propi equip de govern el mes de febrer de 2010. Aquest informe es basa en el primer projecte urbanístic de l’expedient, projecte que ha estat modificat i millorat fins arribar al projecte actual (al·legacions, requeriments de les administracions,...). L’Informe d’avaluació, precisament, es va utilitzar per millorar el projecte de manera substancial.

Logotip Diputació Barcelona
Ajuntament d'Ullastrell - Tel. 93 788 72 62 | Fax: 93 788 71 95