I si parlem dels reptes del país?

Un debat molt poc polític: el canvi climàtic


Hi ha setmanes que es parla de moltes coses. I el més sorprenent es que en unes setmanes com aquestes, després de la cimera de Barcelona, a les portes de Copenhaguen no estem parlant de canvi climàtic. De la cimera de Barcelona s’ha de dir que sens dubte va representar un èxit organitzatiu però sobretot van significar un fracàs polític. Per primera vegada es va acceptar que podíem arribar a Copenhague sense cap acord, obrint el 2010 sense un compromís concret en la lluita contra el canvi climàtic.

No estem parlant de qualsevol cosa. La manca d’acord representa que la humanitat sigui incapaç de posar uns objectius que permeti evitar la pujada de la temperatura global en 2º C, escenari d’irreversibilitat que ens portaria que el medi on ens relacionem, on vivim, on es produeixen les relacions econòmiques, humanes, comercials i socials deixaria de ser com ara és.

La bona notícia de la Cimera de Barcelona ha estat un major compromís dels països emergents. I el problema està no només en la demanda de temps, quan estem fora de tots els terminis, per part de l’administració Obama, sinó també en quina és l’estratègia per comprometre en ferm als països emergents i desencallar els temors americans. I la millor de les respostes és un compromís en ferm per part de la UE amb un compromís de reducció d’emissions que arribi al 30%.

Per aconseguir-ho haurem de situar també el debat sobre el canvi polític en el terreny de l’exigència política. Quan parlem d’aquestes coses es passa directament del que passa al món a l’apel•lació al compromís individual. I l'única manera que tenim per encarar aquest repte és apel•lar a la política, fent que la responsabilitat sigui d’alcaldes, diputats, consellers, ministres o presidents. Però el problema és que el debat està fora de l’agenda. Modestament ho mirarem de corregir. Sense anar més lluny amb una interpel•lació al Govern el proper dimecres, amb l’objectiu que el Congrés assenyali al Govern un determinat full de ruta.


Un debat de país

Hi ha debats que estan fora de l’agenda política, que es tracten com si res tinguessin a veure amb el debat entre els representants dels ciutadans. Fa poques setmanes Aigües de Barcelona, AGBAR, una companyia líder al país, que comercialitza un bé de primera necessitat, deixava de ser catalana, per passar a mans franceses. I mentre arreu d’Europa en mans de qui estan empreses pioneres, punteres, forma part del debat nacional, a Catalunya el debat empresarial, polític i de país sembla que no van de la mà. És una pena. A Catalunya hem perdut algunes oportunitats. Teníem base per ser pioners en el sector del material mòbil ferroviària amb Maquinista y Macosa; i ara tenim sort per la presència d’Alstom y Siemens a Catalunya, però no tenim una empresa pròpia; teníem una empresa líder en el terreny de les renovables com Ecotècnia, però va deixar de ser catalana. I ara, l’aigua. Crec que aquest hauria de ser un dels primers debats de país, però malauradament, i malgrat la crisi, els debats econòmics estan fora ja no de l’epicentre del debat polític, es que ni tan sols formen part del debat.

4 comentarios:

diumenge, 15 novembre, 2009 joan ha dit...

D'acord, Joan. Per començar a debatre aspectes econòmics podem també ser líders en economia alternativa. Perquè no promovem més el comerç just entre les institucions i els ciutadans? No només alguna jornada folclòrica a l'any. També podem ser líders en banca ètica. Reconvertint les nostres caixes en caixes ètiques de debó o promovent més que les ja hi ha com FIARE i TRIODOS. Perquè no podem ser líders en instaurar a tots els terrats de Barcelona plaques d'energia solar? Són només idees que des de les institucions i també des de la societat civil es poden dur a terme. Quantes vegades n'has parlat amb dades i un argumentari senzill però clar?

dijous, 19 novembre, 2009 mireia ha dit...

Senyor Herrera,el lloc on visc jo és un paradís terrenal, amb una cultura emocional arrelada i molt forta.Al Delta la gastronomia,la caça,pesca,pagesia(arrossaires) formen part de la simbiosi entre l'home i la terra,fet que vincula aquesta estimació pel territori.En els darrers últims anys hem patit un creixement urbanístic abusiu i desmesurat que ha marcat un abans i un després i "l'impacte visual és desolador".D'altra banda,el projecte Castor,les centrals nuclears,6 plataformes petrolíferes,el riu Ebre riu de mercuri i de plom,l'increment de malalties cancerígenes entre nens, joves i adults...desenvolupament econòmic zero,social zero,educació zero.Ara, això sí, parcs eòlics los que bulgue!
Fins i tot practiquem el car sharing per anar a treballar!
I moltes més coses que són tot un lloable exemple a seguir!
Ja ho veu senyor Herrera,tot i ser unes terres maltractades pel sistema natros no perdem l'esperança,sobretot afèrrims als ideals ,segurs de que un altre món és possible...senyor Herrera.
Economia sostenible és un dret de justícia social.
Mireia,Sant Jaume d'Enveja

diumenge, 22 novembre, 2009 Toni Cañabate ha dit...

Hola Joan,

Seguro que me perdonas el offtopic, primero porque es la única manera que se me ocurre de rebelarme, colaborando con “vuestro objetivo”:

http://www.elpais.com/articulo/cataluna/objetivo/desafeccion/convierta/rebelion/elpepuespcat/20091121elpcat_8/Tes

segundo, por aquello del quid pro quo, los políticos estáis habitualmente offtopic ocupándoos de aquello que no es el topic, a saber: ejercer la sagrada responsabilidad de representación de nuestros intereses.

Bueno, al tema. He leído ese artículo y me ha llamado poderosamente la atención tu frase “Nuestro objetivo es que se convierta en cierta rebelión, en inconformismo”. Vale, casi que un político ha conseguido ponerme cachondo, algo que ya pienso que va a ser imposible el resto de mis días. Y no es por pitopausa, tengo ganas de ponerme cachondo políticamente, pero es que no encuentro ni un solo mensaje sexy. Y por fin oigo algo sexy, lo dices tú, lástima que seguro que es totalmente falso, por eso lo del “casi”.

Pero, para ser justo te mereces el derecho a la duda. Venga, hecho, estoy de desafección y de rabia hasta bien arriba. A mi manera y por mis motivos, no por los que a ti te convengan, fuesen cuales fuesen. Pero a mi manera estoy casi hasta dónde ya no se puede estar más. ¿Y ahora qué hago, qué me propones que no me haga llorar y me deprima? Venga, demuestra que eres un nuevo tipo de líder, una especie de mesías que nos trae algo nuevo por fin y empieza a repartir ese tipo de dinamita, sea del tipo que sea, que nos permita a todos los que estamos muy muy muy hartos de que nos mientan, nos roben, nos empobrezcan, nos humillen con la ostentación del fasto del que disfruta sin vergüenza la clase política y de los favores, contratos, encargos de informes a los amigos; perdón me voy del tema, decía, reparte ya esa dinamita que nos permita hacer volar bien por los aires a todos esos que sospechamos sin lugar a dudas que son los vergonzosos responsables de este desmadre de abuso y extralimitación y de abandono del sagrado ejercicio de la REPRESENTACIÓN.

Pero bien por los aires que se vayan allí donde no los volvamos a ver, pasando en el trámite por allí donde muchos deseamos y que empieza por “que se vayan a tomar por …”.

Por cierto, está en tus manos darnos ese tipo de dinamita, no hace falta que le pidas comisiones a ningún promotor para financiar a unos mafiosos que nos la consigan, ni ninguna de esas cosas ilegales. La verdadera dinamita, la que estoy desde hace algunos años deseando ardientemente que alguien con posibilidades de llevarla al éxito ponga en mis manos, y que te aseguro que si tu me la proporcionas voy a prender la mecha con una suuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuupersonrisa de satisfacción, esa, la puedes adquirir en el enlace que te copio más abajo y te saldrá gratis. Consiste en una simple pero explosiva idea que tu partido puede proponer: devuélvenos la soberanía, haznos realmente independientes, no queremos que las decisiones se tomen en Madrid, tampoco en Luxemburgo o Bruselas, pero ojo, tampoco queremos que se tomen en ninguno de los dos lados de la plaza de Sant Jaume. Yo al menos quiero ser radicalmente independiente, porque nadie sabe mejor que yo dónde me pica exactamente y por tanto soy la mejor persona, la más cualificada y la más indicada para REPRESENTARME y para tomar las decisiones que me afectan y que afectan a mi sociedad:

http://partidodeinternet.es/

Copia la idea y hazla posible, compromete a tu partido con ella cambiando los estatutos y explicitándola de manera clarísima en la propuesta electoral y yo te voto y prometo pasar el resto de mis horas libres haciendo proselitismo. OJO, la idea incluye el hecho de que los representantes son prescindibles y permanentemente substituibles, sólo instrumentos necesarios mientras nos se tenga el poder para reformar la arquitectura del sistema. ¿Te atreverás a correr el riesgo de que el día de mañana, el 3 de febrero o el 7 de mayo, decidamos cambiarte por otro/a representante así sin más?

diumenge, 22 novembre, 2009 Toni Cañabate ha dit...

La idea de estos chavales se me ocurrió hace mucho tiempo, pero yo no sirvo para llevarla a cabo. Hay al menos dos grupos más con las misma idea básicamente: que cada ciudadano tiene derecho a votar, si quiere, en toda decisión que le afecte (no cada 4 años y a unos piratas en una lista). Me alegró mucho descubrir que otras personas con más energías disponibles que yo habían llegado a las mismas conclusiones, pero mucho me temo que con las fuerzas que tienen no van a poder vencer la enorme resistencia que es necesario vencer para prender la mecha, porque en el momento en que demuestren las más mínimas posibilidades de llegar a prenderla, todos aquellos que están a los mandos sabrían sin lugar a dudas que su tiempo ha llegado y que van a volar por los aires y van a usar todos sus recursos para evitar que prenda la DEVOLUCIÓN DE LA SOBERANÍA, LA VERDADERA INDEPENDENCIA.

¿Crees en la democracia, la de verdad, no el simulacro vergonzoso e hipócrita que administráis? ¿Era de verdad eso de la rebelión y el inconformismo? Pues ahí tienes la dinamita, es gratis y un partido como ICV SÍ tiene muchas opciones de encender la mecha.

Y si te da miedo, lo entiendo, es una dinamita que te puede puede explotar en las manos, enviar a volar por los aires a ti también y acabar con tu chollete. De verdad que lo entiendo, pero entiende tu también que estoy hasta los mismísimos de revolucionarios de pacotilla y mensajitos antisistema “pa quedar bien” con la parroquia y que definitivamente tu tampoco me excitas.

¿Ojalá me equivoque?