Sobre l'impost de successions

Puc compartir que s'hagi de fer una reforma de l'impost de successions. Però ni entenc ni comparteixo que la reforma arribi fins on volen que arribi. És just que un fill amb un pis amb un valor cadastral de 500.000 euros i un patrimoni de 400.000 euros no pagui res? És raonable que un cònjuge i dos fills que reben un pis i un patrimoni, que tot plegat ascendeixi a 1.800.000 euros no paguin res. És redistributiu que una tres fills que reben una herència de fins a 3 milions d'euros, o el que és el mateix, 500 milions de les antigues ptes paguin un 70% del que pagaven? Jo crec que no és just, ni raonable ni redistributiu.

El problema són les conseqüències. Com que la proposta està absolutament esbiaixada, superant per cinc la proposta que fins i tot ERC havia fet, es deixa de recaptar el 90% del que es recaptava. O dit d'una altra manera, 1/3 del guany aconseguit amb el nou model de finançament. I aquí no val fer trampes. Menys recursos es tradueix amb menys polítiques socials.

No és el nostre problema, el d'ICV. El problema és per un país que davant d'una crisi econòmica sense precedents, amb necessitats socials necessita no aprimar les polítiques socials sinó ampliar-les. És sorprenent que en aquest context la prioritat d'alguns es situï en que grans herències deixin de pagar o paguin infinitament menys.

Des d'ICV em fet un exercici de responsabilitat, traslladant una proposta realista. Que elimini l'impost per les classes mitges i treballadores, però que el mantingui per aquells que reben herències importants. Hem complementat la proposta amb un major control sobre aquells que mitjançant diferents instruments busquen no haver de pagar. I hem traslladat l'oportunitat de plantejar una modificació legal a nivell d'Estat que eviti el dumping fiscal entre CCAA. Però alguns semblen decidits al que ja va plantejar CiU o ha materialitzat Esperanza Aguirre.

Si finalment materialitzen l'acord només espero que des del rigor anunciïn immediatament quines partides retallaran.

Us deixo també el vídeo de la roda de premsa d'ahir sobre el mateix tema.

24 comentarios:

dimarts, 01 desembre, 2009 Anònim ha dit...

De debò creu Vostè. Sr. Herrera que una persona amb un patrimoni de 3 milions d'euros, està encara empadronat a Catalunya o no ha muntat una societat per a evadir l'impost? De debò ho creu Vostè.?

El convido que es passi per aquesta pàgina web i podrà llegir l'opinió dels ciutadans, i molts casos de famílies treballadora que han estat espoliades : http://www.nosuccessions.org/

dimarts, 01 desembre, 2009 mai9 ha dit...

Joan, com pot ser que tornis a insistir en que amb aquesta reforma "grans herències deixin de pagar" quan en aquest altre escrit ja et vaig dir que abans de la reforma les grans herències ja no estan pagant, i tu hi vas estar d'acord "els que més tenen no paguen"???

dimarts, 01 desembre, 2009 oscar.balsells ha dit...

Senyor Herrera: No sembla que trepitji de peus a terra. Es perfectament just i moral que el patrimoni familiar, en el qual hi ha col·laborat tota la familia, no es malbarati per mor d'un impost inmoral. El que no es just es que es consideri un gran patrimoni un pis, un apartament a la montanya i uns estalvis que, tot plegat tenint en compte els coeficients correctors del valor cadastral i el 3% d'aixovar, pot arrivar als 900.000 €. Els esforços han de dirigir-se a aquells patrimonis que es consideren grans i que, oficialment, son aquells que passen dels 10 milions d'euros i no acarniçar-se sobre la classe treballadora

dimecres, 02 desembre, 2009 Anònim ha dit...

Sr. Herrera, sus comentarios son tan débiles y poco razonados e, incluso inconsistentes con la realidad del propio ISD.
Sólo le recomiendo que visite www.NOsuccessions.org, es una web libre y, en el foro, encontrara información sobre la realidad del pensamiento de la sociedad respecto al ISD. Es muy educador.
Y además, hay una línea del foro dedicada a Vd.
Saludos

dimecres, 02 desembre, 2009 Anònim ha dit...

T'hauries d'informar abans de parlar d'un tema ...

Es cert que no es tributa sobre el valor de mercat dels inmobles ( que tal com está l'economia es dificil de coneixer amb exactitut), pero no es menys cert que hi ha uns coeficients aplicables sobre el valor catastral per establir el seu valor als efectes del I.S. De tal manera que un inmoble que pot valdre segons catastre "X", resulta que a efectes del I.S. pot arrivar a tributaa per "(X*4)"; si vol, nomes un "(X*3)" que ja es prou escandalos...

Apart esta el tema de que es injust totalment que aqui paguem i a la resta d'espanya practicament no paguin.

I no ho oblidem, despres a pagar l'impost municipal ...

El fet de que no sapigueu del que parleu ... ( Per ex. coeficients coorectors) o que ni tingue en compte ( tots els partits ) que es un agravi per els vostres electors, i no sol en aquest tema del I.S. fan venir ganes de pensar en marxar del padró català a les primeres de canvi....

Aneu pensant tots en mes impostos, absolutament desconsiderats als de la resta del nostre entorn, o de normes restrictivesen general, i ja us ho trovareu a les eleccions.

dijous, 03 desembre, 2009 Anònim ha dit...

Un pis de 500.000 euros de valor catastral té un valor de 1 milió d'euros a preu de mercat.

Home un patrimoni de 900.000 euros, 150 milions de les antigues pessetes aproximadament no és un patrimoni petit, no us sembla?

La proposta que fan el PSC i ERC és clarament injusta com estant denunciant CCOO i UGT.

dijous, 03 desembre, 2009 joan herrera ha dit...

Teniu raó, s'ha d'estar informat. A Barcelona el valor cadastral es multiplica per 2'9 i després per o'8. Al final un pis gran a Barcelona ciutat, amb un valor cadastral de 80.000 euros pot acabar tenint un valor que no superi els 200.00 euros. No ens fem trampes. Pot haver gent que entengui que tothom ha de deixar de pagar l'impost, però des del meu punt de vista no és just i suposa una gran hipoteca per l'Estat del benestar. És una qüestió d'opcions.

dijous, 03 desembre, 2009 Anònim ha dit...

Els que creiem en l'estat del benestar considerem que és a partir de la recaptació d'impostos com es poden donar serveis a les persones. D'aquesta manera perquè tots poguem gaudir d'educació, sanitat o altres polítiques socials cal que l'Administració tingui diners per dur-ho a terme.

Pel poc que entenc d'economia la proposta que fa la gent d'ICV em sembla prou sensata ja que, sense deixar de banda la possibilitat de negociar el que afecta a les classes mitges, s'enfronten a que les grans fortunes puguin lliurar-se de contribuir a les arques de la Generalitat.

El que tampoc entenc és perquè després de tant interès amb els traspàs d'impostos i un nou model de finançament, alguns partits volen fer que la Generalitat deixi d'ingressar 900 M d'euros (eren 900 oi?). Per això calia tot el rebombori del finançament?

Gràcies Joan per explicar-ho clarament al bloc i seguiu així!

dijous, 03 desembre, 2009 Anònim ha dit...

Jo sóc d'una família treballadora i ahir parlava amb el meu avi de l'impost de successions, la reflexió que feia un senyor de 78 anys que ha treballat desde els 14 anys per tenir un pis a Barcelona i una casa a les afores és: Nen, la familia ha millorat perque mentre jo havia de treballar als 14 tu has pogut anar a la universitat perque hem tingut educació pública. Si els rics deixen de pagar impostos els pobres mai deixarem de ser pobres, perque els pobres no tenen res a heredar. Lo important és que tu et puguis guanyar la vida per tu mateix, no esperar a veure que cau dels pares.

Amb això de l'impost de successions, nomès ICV s'ha comportat com un partit d'esquerres.

Als que diueu que "els rics ja no estan pagant", us convido a fer una plataforma "no a la evasió fiscal", jo estare encantat de donar-hi suport.

dijous, 03 desembre, 2009 Pau ha dit...

Als crítics amb el senyor Herrera i el seu partit, ICV, em sap greu dir-los que van errats:

Els  estudis  existents  indiquen  que  el  40%  de  la  recaptació  provinent  de  l’impost  de 
successions  prové  del  tram  de  renda  superior,  és  a  dir,  dels  que  reben  més  de  400.000 
€ i corresponen a menys del 2% de les liquidacions presentades. 

Aquest  fet  es  demostra  veient  que  dels  900  milions  recaptats  aproximadament  el 
2008,  el  86’7%  va  ser  pagat  per  17.356  persones,  és  a  dir,  el  15’75%  dels  contribuents. 

El 58% dels que han de pagar paguen menys de 300 euros de mitjana. 
Per  exemple,  una  família  treballadora,  que  hereti  un  pis  i  una  quantia  econòmica  del compte  corrent,  posem  d’uns  40.000  euros,  pagaria  únicament  uns  2.200  euros d’impost pel total de la transmissió, del pis i dels diners. 

Les  dades  de  recaptació  demostren  que  els  ingressos  per  l’impost  de  successions  han mantingut  una  tendència  a  l’alça.  Per  tant,  aquest  impost  no  ha  tingut  efectes 
destacables respecte els empadronament de Catalunya. En  tot  cas  cal  obrir  la  reflexió  sobre  una  harmonització  a  nivell  estatal  i combatre el frau, una qüestió pendent en la política fiscal a Espanya. 
D’altra banda, quan parlem de reduiraquest impost hem de valorar que es preveu que el  2009  la  Generalitat  ingressarà  més  de  900  milions  d’€  en  concepte  d’ISD  que  en  un 
moment  de  caiguda  important  en  la  recaptació  tributària  són  un  element  clau  per 
mantenir la despesa social necessària en temps de crisi. 

dimarts, 08 desembre, 2009 mai9 ha dit...

Pau, en el tema de pagar impostos sempre són uns pocs que paguen la majoria que sempre són els més rics.

Quan et dic que els rics no paguen l'impost, aquests no els trobaràs en el teu percentatge del 2%.

http://www.tv3.cat/videos/1632859/Impost-de-successions-heretar-i-no-pagar

Mira aquest vídeo de TV3, al minut 12 Burniol explica en números com la càrrega d'aquest impost recau sobre la classe mitja. La proposta que fa és fer exempt l'impost fins a 600.000€, i així es deslliuraria de pagar al 80% de la població.

Segur que 400.000€ et semblen molts escrits així en paper, però si mires el que pot valdre el que es transmet en una herència normal, ja veuràs que puja. Igual que abans, mira què diu Burniol que posa exemples molt clars.

I jo repeteixo que si el 40% de la recaptació és dels que reben més de 400.000€ i són el 2% no és perquè siguin els rics és perquè no han sabut evitar l'impost. No han planificat.


que el 40% de la recaptació de l'impost sigui del 2% de les liquidacions, el que vol dir també és que hi ha un 98% de la població pagant el 60% de l'impost. No ho veus que els teus propis números demostren que és un impost que paga la classe mitja?

dimarts, 08 desembre, 2009 mai9 ha dit...

i per l'anònim que convida a crear la plataforma "no a l'evasió fiscal": és que potser no és evasió fiscal, senzillament l'impost de successions és un formatge gruyere. No t'has d'emportar els diners a Suïssa per no pagar.

I els forats els han fet els mateixos polítics quan han anat veient que hi havia situacions injustes perquè l'impost estava molt mal fet. I ara tenim un impost ple de forats i quan volem arreglar la situació, des d'Iniciativa es volen tapar els forats, quan en la meva opinió eren forats necessaris.

dimarts, 08 desembre, 2009 Oscar ha dit...

A Pau
Pau, en l'exemple que poses de la familia treballadora no dius qui hereta el pis. Si l'hereta la vidua veus just que, amb la pensió de viduetat que li queda, hagi de pagar per el seu pis i per l'estalvi que ha aconseguit? A més si comptes bé, amb un valor cadastral mitg multiplicat per el coeficient (amb la reducció del 95%) més els 40000€ d'estalvi més el 3% d'aixovar sobre tot això i consultes la taula de tarifes podràs veure que l'impost es mou en la forquilla de 5 a 10000€.Es això just que hagi de pagar per el patrimoni que ha aconseguit amb el seu marit?
No entraré a considerar si una heréncia de 400.000€ (comptant pis i aixovar) es de rics (amb aquests paràmetres puc dir-te que estem en una societat de rics), el que si estic radicalment en contra es de que hagin de pagar conjuges i fills doncs considero que tots han tingut part en la creació del patrimoni familiar

dimarts, 08 desembre, 2009 Oscar ha dit...

A l'anònim del nen i l'avi.
Esolta nen, per a vulguer fer demagògia s'ha de tenir mes imaginació. A veure, segons els teus plantejaments el teu avi es ric doncs amb un pis i una casa a les afores el que l'hereti (muller, fills o net) haurà de pagar més de 30.000€ (No quedem que els pobres no paguen perque no hereten res?)i si no hi han diners tocarà vendre allò que el teu avi va aconseguir amb gran esforç.Es això just?. Home! sigues coherent. Fes un càlcul per sobre del patrimoni que deixarà el teu avi aplica-hi els coeficients multiplidors i reductor adients i veuràs el que toca pagar. Tot això jo ho veuria be si aquest patrimoni no vingués d'un familiar de 1er grau i fos d'un "tio de la Havana". Jo no se si el teu avi des que es va jubilar ha tingut recursos suficients per el manteniment, reparacions i impostos o be la familia heu ajudat, cas molt frequent, en aquest càs qui hereti també haurà de pagar per allò que ha estat ajudant a mantenir. Ara be si el teu avi tingués 30 cases a les afores i uns Societat Limitada amb un empleat (que podries ser tú) llavors es quan en prou feines es pagaria res, i això ho troveu be? Doncs aquesta no es la ideología d'esqerres que vaig aprendre corrent devant dels grisos

dimecres, 09 desembre, 2009 Lvc ha dit...

hola, només volia avisar al joan herrera que té els limits pobresa/riquesa una mica descolocats.
per altra banda, utilitzar l'expressió "d'esquerres" per dir que jo soc bo i tu (el "de dretes") dolent, com feu els de icv cada dos per tres, no és un argument vàlid, ja que es sosté sobre una realitat de fa segles, que avui en dia no existeix.
Com diu Chomsky, l'esquerra és el poble, i la dreta els politics. I això, t'agradi més o menys, t'inclou a tu. I més quan estàs intentant que el gruix de la població pagui un impost que no té perquè ser-hi, ja que impostos per la vivenda en paguem 1) quan fem la hipoteca, i 2) cada any amb l'ibi dels pebrots. nomes falta que ho haguem de pagar una tercera vegada. apa ome va! això és sobreposició d'impostos, i té un nom: recaptació descarada.

quan hi hagi un partit ecologista de veritat, m'aviseu, que el votaré.

dimecres, 09 desembre, 2009 Anònim ha dit...

El meu pis de 90 m2 està valorat en el cadastre en més de 200.000 euros 300.000 amb el factor corrector. Per aquest preu no m'el compra ningú
Però el pitjor es que si li regalo el meu pis a un que passi a un cosí méu haurà de pagar fins a un 64% en impostos. Quan si el contracto durant un dia, i li pago amb el pis com que és irpf com a molt pagarà un 45%.
Un impost que arriba al 64% es un atracament.

dijous, 10 desembre, 2009 Anònim ha dit...

M'agradaria fer-li arribar algunes propostes a vostè que actualment hi pot fer més que jo. De pas aprofito per fer-li arribar el meu malestar per la seva postura sobre l'impost de successions. Deixin de fer demagògia. Ja estem tips que ens vulguin prendre el pèl (va per tots els partits polítics, no només el seu!). Els rics no paguen ni pagaran (si no canviem les coses). Ja saben prou què és el que s'hauria de fer per recaptar més dels rics, però no ho faran. El país està absolutament podrit per la corrupció. I com que no es salva CAP partit MAI ningú tindrà la valentia de confessar les seves il·legalitats i denunciar les dels altres. És millor continuar aferrant-se al poder al preu que sigui.
Cal eliminar l'impost de successions.
Cal endurir MOLT les penes del codi penal que fan referència a la malversació, tràfic d'influències, robatori, etc. Té el mateix tracte una persona que roba 500€ (que potser seran per menjar) que una persona que roba 40.000.000€? i a més diner públic??
Recuperant els diners que ens prenen els corruptes, i imposant multes que estiguin a l'alçada del robatori, em sembla Sr. Herrera que encara hi guanyariem diners!! (i també hi guanyariem en dignitat).
Cal d'una vegada per totes acabar amb les quantitats indecents que es gasten per demanar-nos el vot!! (llei de partits) Amb aquest diners es podria invertir molt més en sanitat.
La paraula austeritat si realment es portés a la pràctica permetria reduir pressió fiscal als emprenedors joves.
Equiparan els sous dels polítics a la realitat dels treballadors del pais, Madrid tindria mooolts més diners per pagar les pensions...

dijous, 10 desembre, 2009 Anònim ha dit...

Sr. Herrera, com potser que no entengui res, les grans fortunes mai no pagaràn l'impost de successions ni tampoc les rendes baixes i sense patrimoni. Vosté creu que els de classe mitja i que si que paguem i molt encara se'ns pot seguir exprimint,però s'equivoca. Som els descendents dels que van fer que al seu dia Catalunya fos una comunitat important i amb un gran teixit industrial però entre tots ens ho hem carregat i ja no som ningú, i encara ens estem mirant el melic i algú encara es pensa que som exemplars. Però si tornem a les successions, vosté creu que del patrimoni que ens pugui quedar estem disposats a pagar un alt percentatge quan ja no es paga enlloc i que ens mal vendrem aquest per pagar. El que tenen de fer els politics es promocionar a empreses i no perjudicarles i que crein llocs de treball. Amb la seva politica pretén cobrar un alt percentatge de res.

dilluns, 14 desembre, 2009 Anònim ha dit...

Una herencia d'una finca rustica que per valor fiscal IBI I ISS es urbana i per us segons la Lley del sòl es rural. La relitat del mercat val tan sols com rustega. L'administració per impostos valora com urbana i expropia com rural.

dimecres, 16 desembre, 2009 Anònim ha dit...

Crec que estaria bé que llegiu el blog d'en Manel Mas, defensant l'isd, i explicant com el conseller d'Economia s'ha passat tres pobles.

dimecres, 16 desembre, 2009 proudemagògia ha dit...

Llegint alguns missatges el que observo és la lògica del campi qui pugui. D'acord amb el que diuen alguns només hauríem de pagar l'IVA i prou, renunciar a les polítiques públiques i tothom feliç (o no a casa seva). quantes maratons de TV3 necessitem per aconseguir la pèrdua de recaptació que es produirà?

dimecres, 16 desembre, 2009 Anònim ha dit...

Gràcies a gent com vostè Sr. Herrera aquest país se'n va a la merda, llegeixo la seva opinió i no entenc en quin món viu ni què feia a les classes d'EGB (ja no parlem superiors). Li desitjo molta sort en la seva vida però espero que mai pugui arribar a decidir res per Catalunya, perquè és el meu país i me l'estimo. Amb les seves idees, aniriem tots a la ruïna.

divendres, 18 desembre, 2009 mai9 ha dit...

proudemagògia, el que dius no és gaire escaient pel nom que t'has posat. Però si vols contraposar el que es recapta dels morts amb el que es recapta a la Marató de TV3 deixa'm dir-te que ja ho arreglarem enganxant els polítics corruptes.

diumenge, 20 desembre, 2009 Fina ha dit...

La reforma de l'impost de successions a sigut molt minsa i a més amb 3 trams, això es vergonyós. Un habitatge està valorat segons l'IBI, però amb els coeficients multiplicadors (3,90 a la població on visc) es converteix deseguida en 300.000 € que actualment no els val. Crec que ha sigut una engenyifa de reforma i el ciutadans no estem d'acord, encara que el govern ho està venen molt bé.