Si es vol es pot (fer polítiques diferents)

Si es vol es pot. Es pot fer una política d’ingressos diferents. Amb una fiscalitat justa i progressiva. Però avui el Govern ens ha portat un decret inacceptable, inequitatiu, que frena l’economia. Una proposta dogmàtica, on només hi ha retallades en el capítol de despesa, i no hi ha cap proposta en matèria d’ingressos, i on toquen a pensionistes, persones depenents, treballadors públics, o l’Ajuda Oficial al Desenvolupament. Però el Govern ha decidit desertar ja no del terreny de l’esquerra, sinó del de l’equitat, la justícia, i el d’una política raonable. .

Fa anys, en un debat amb el President del Govern, quan li posava en dubte la seva política de rebaixes fiscals, em va contestar que ell tenia una política fiscal instrumental, en funció de les circumstàncies. Però aquesta setmana s’ha demostrat que era fals. Té una postura dogmàtica, perquè si ara, quan cal ajustar el dèficit no toquen de forma substancial els ingressos dels que més especulen o de qui més té, quan ho faran? I es que mentre la política fiscal del Govern es va destacar per una alegria frívola i de revetlla (van deixar d’ingressar 30.000 milions d’euros deixant a l’Estat en el nivell més baix d’esforç fiscal de la UE, després de les repúbliques bàltiques), ara toca el dogma, els ingressos no es poden tocar, i si es toquen es farà de forma puntual.

L’altre dia, en resposta a en Duran i Lleida, el president Zapatero va respondre que primer l’ajust del dèficit, després la reforma laboral, la reforma del sistema de pensions, després la reforma a les caixes per acabar amb la bancarització d’aquestes. De l’exigència a les entitats financeres, i de la reforma fiscal, i de l’exigència al sector elèctric, res de res. D’aquesta manera, actuen al dictat del que el FMI espera de nosaltres. L’únic problema, es que actuem contra el que l’economia reclama. I avui mateix, Duran i Lleida, li ha deixat les coses clares: “Faci la feina bruta que li reclama el FMI, i després eleccions, quan ja hagi fet allò que la dreta voldria fer però no s’atreveix a tirar endavant”. La feina bruta de la dreta, per després obrir-li pas. Això és el que fa Zp.


I a Catalunya?

A Catalunya ens toca reduir també el dèficit. Però no ho hem de fer en les mateixes proporcions, perquè no l’hem generat de la mateixa manera que ho ha fet el Govern espanyol. I a Catalunya, a més, no podem fer les coses iguals. Els marges no són absoluts, però els tenim en matèria d’ingressos. I del govern català el que espero és una proposta equilibrada com la que no ha fet el Govern Zapatero, tocant també la política d’ingressos, per exemple, en els trams més alts del IRPF, ja que altres tipus que toquen a qui més té els marges del Govern són més reduïts. En segon lloc, no es pot anar més enllà que el Govern de l’Estat en el fa referència als concerts. Espero que en els propers dies el Govern tingui una proposta, però una proposta que pugui ser compartida ja no per les forces del Govern, sinó pel conjunt de la ciutadania, per ser més equitatives, equilibrades i raonables que el que ha fet el Govern de l’Estat.

6 comentarios:

dijous, 27 maig, 2010 Vallespir 172 ha dit...

Joan, Iniciativa té els seus departaments de la Generalitat farcits de llicenciats i doctors treballant en règim de becaris (no vacances, no cotització a la seguretat social, salari més baix, etc.) fent feines de tècnic. Això també és precarietat laboral. Si voleu, podeu.

diumenge, 30 maig, 2010 ElSrM ha dit...

Les mesures anunciades, pretesament anti-dèficit, potser acabaran sent pro-dèficit. M'explicaré. El dèficit es mesura en valor absolut en euros i en valor relatiu com a percentatge sobre el P.I.B. Si aquestes mesures reduiran el P.I.B., com ja s'ha admès, el dèficit en percentatge del P.I.B. augmentarà.

Fins i tot el Diputat Duran i Lleida ha aconseguit semblar d'esquerres al costat d'aquest Govern Zapatero. Atenem a les mesures anunciades ni més ni menys pel Govern Berlusconi a la República d'Itàlia:
- es congelen els sous dels treballadors públics; no s'abaixen com aquí
- es lluitarà amb més recursos contra l'evasió fiscal; aquí no
- no es toquen les pensions de jubilació; a Espanya es congelen

Que el Pres. Berlusconi sembli esquerrista al costat d'un Govern composat per membres d'un partit que es reclama "socialista" i "obrer" és esperpèntic.

Avui llegia a la pàgina d'un amic i company de la comunitat de blocaires SeR (Socialistas en Red) que la intenció de vot que baixa el P.S.O.E. no la puja pas el P.P., sinó que va a parar a la coalició I.U.-I.C.V. És una bona notícia. Potser la societat comença a adonar-se que cal un Parlament espanyol amb unes I.U. i I.C.V. ben representades perquè són de les poques forces que faran decantar al P.S.O.E. cap a les polítiques esquerristes que ens calen a la majoria dels ciutadans.

Cordialment,

diumenge, 30 maig, 2010 Albert ha dit...

Hola Joan, som dos afiliats d'ICV, en aquests moments descontents amb l'actuació que fa el partit dins la Generalitat, no pot està dins d'un govern que un dels aliats recolza a Madrid mesures de dretas, que aquí rebaixa sous a funcionariat, que aprovan una llei d'educació "portant al professorat de les orelles", com va dir Maragall, amb retallades de personal a les escoles amb el mateix nombre d'alumnes i menys recursos. La comunitat educativa sempre ha sigut una gran part d'ICV, i actualment està molt descontenta,si no es fa un cop de timó i deixem aquests govern, per part nostre hi hauran dos vots i afiliats menys per a les properes eleccions, i crec que seran molts mes.
Es el moment de deixar aquesta gent amb les seves polítiques i marcar el nostre perfil realment d'esquerres.
Salut i república.

dimarts, 01 juny, 2010 Jorge Colmenarejo ha dit...

Joan, veremos a ver cómo evolucionan las cosas. Me temo que a Zapatero no le queda más remedio que hacer lo que está haciendo para que no terminemos como Grecia. Eso sí, parece que Montilla os empieza a hacer caso.

Si os interesa la estrategia política, os dejo un link a mi blog en el que comento las estrategias que siguen los partidos catalanes durante la precampaña. Mi último post analiza lo que hay detrás de la intervención de Durán.

http://estrategiasprecampanacatalana.blogspot.com/2010/05/lo-que-hay-detras-de-la-intervencion.html

Un abrazo

dimarts, 01 juny, 2010 angelsmcastells ha dit...

Joan, en el meu bloc: http://angelsmcastells.nireblog.com/post/2010/06/01/unes-propostes-fiscals-necessaries-i-assenyades

Salut.

dimarts, 08 juny, 2010 Jesús ha dit...

Tenemos que elegir entre los gangters, los estafadores o los separatistas.
Mejor ninguno.