Un resum dels darrers quatre anys a Catalunya:

El Tripartit: el balanç d'un fracàs anunciat

22-11-2010

El govern de Montilla no ha tingut cap coherència ni projecte, fora de marginar CiU


El 22 de setembre passat, el govern català va afirmar que, quatre anys desprès, s'han complert el 90% dels objectius que s'havia marcat. El conseller Nadal, en funcions de portaveu de l'executiu, va explicar que hi haurà un abans i un desprès d'aquest govern en la història recent del país. Però aquest 90% té tan poca credibilitat com la d'aquells que deien que el TC havia salvat "el 95% de l'Estatut". El govern defensa amb percentatges la seva gestió, però dos dels seus tres socis, PSC i ERC, reneguen de la fórmula. El fracàs és evident. Vegem-ne les claus.

1.- Tots contra CiU.

2.- L'obra del Tripartit.

3.- Els problemes financers.

4.- PSC, ERC i ICV: tres governs en un.

5.- Una mala herència.

__________________________________________________________

1.- Tots contra CiU.

L'argument principal sobre el que es va fonamentar el pacte del primer tripartit el 2003 va ser per la necessitat d'una alternança desprès de vint-i-tres anys d'un mateix color. Quan es va reeditar el pacte el 2006, ara amb José Montilla de president, es va justificar argumentant que calia més temps per acabar el que s'havia començat tres anys abans.

El segon tripartit, format de nou per la coalició de PSC, ERC i ICV-EUiA, va mantenir la mateixa aposta estratègica que el primer tripartit: aliar-se des de la coincidència d'esquerres. Aquesta aposta, molt del gust del PSC i ICV-EUiA, un altre cop va trobar en ERC un aliat que els va permetre constituir una majoria parlamentària en contra dels veritables guanyadors de les eleccions: CiU.

Esquerra, com ja havia fet amb el primer tripartit, va justificar el seu gest en clau social, tot i que va afegir-hi una altra aposta estratègica: apropar el PSC a plantejaments més catalanistes. A més, ERC esperava que quatre anys més d'oposició de CiU anirien acompanyats d'una crisi interna dels nacionalistes que els afavoriria. Es tractava de capgirar el mapa polític nacionalista català a favor dels republicans. Així doncs, els objectius de l'aliança governamental eren molt clars: reivindicar un gir esquerrà en l'actuació de govern i enfortir ERC per damunt de CiU. I es resumia en tres paraules: tots contra CiU.

Intentar fer un gir esquerrà en l'actuació d'un govern vol dir canviar les prioritats d'actuació i les formes de dur-les a terme. Establir uns objectius en l'acció de govern que afectin, principalment, als serveis públics; prioritzar accions encaminades a eliminar l'exclusió social i fomentar l'activitat econòmica del sector públic. S'ha aconseguit això en els darrers quatre anys? Vegem l'obra de govern.

2.- L'obra del Tripartit.

La mateixa Generalitat ens ofereix dades sobre què ha fet. 17.000 nous mestres d'escola. 40.000 noves places d'escola bressol. La construcció de vuit hospitals, 123 centres de salut, 52 noves comissaries i 18 palaus de justícia. 132.000 persones s'han beneficiat dels ajuts de la llei de dependència. 500.000 persones en atur han accedit a la formació. 62.000 famílies han rebut ajuts per al lloguer o la hipoteca i s'ha iniciat la construcció de 54.000 habitatges protegits. S'han creat nous regadius. S'ha disminuït el quilometratge amb peatges i les víctimes a la carretera i s'han construït 18 noves estacions de metro a Barcelona.

És clar que aquestes dades oficials, recollides en l'informe fet públic pel president Montilla sobre el balanç de la gestió del seu govern, cal emmarcar-les temporalment, perquè moltes d'aquestes coses ja estaven planificades prèviament, i també s'han de posar en relació amb l'augment dels recursos propis. 

Quant a lleis, les aportacions genuïnes del segon tripartit serien la Llei d'Educació (pactada amb CiU), la Llei del Consell de Garanties Estatutàries (pactada amb el PP) i la llei del Síndic de Greuges. També ha tingut la responsabilitat de tancar, amb moltes crítiques i dèficits, traspassos com el de Rodalies, a més de les negociacions amb el govern espanyol sobre el nou finançament, l'aplicació de l'addicional tercera de l'Estatut sobre inversions de l'Estat a Catalunya, i la nova Agència Tributària.

Aquesta és la part triomfalista, el balanç que fan Montilla i els seus socis. Per cal fer-hi quatre objeccions:

1.- Les actuacions públiques s'han dut a terme per sobre les possibilitats financeres del país. El dèficit de 5.256 milions d'euros de l'any 2009 n'és una bona prova. I la urgència per trobar recursos financers immediats ha obligat a la Generalitat a endeutar-se encara més.

2.- Les inversions en infraestructures no han pogut compensar el dèficit crònic d'inversió per part de l'estat espanyol. Això demostra la incapacitat de negociació del Govern de la Generalitat, que no ha volgut o no ha pogut fer valer la possible d'influència del PSC sobre el PSOE, ni ha estat decisiu a les Corts de Madrid.

3.- La pretensió esquerrana del Govern s'ha topat amb un greu problema. Tot i els recursos abocats, la realitat és que el percentatge del total del pressupost de la Generalitat destinat a polítiques socials ha disminuït des del 2003. Aquest descens del total de recursos utilitzats per a les polítiques públiques ha anat acompanyat per un increment del 61% des del 2003 del personal lligat directament o indirectament a l'empresa pública que implementa aquestes polítiques.

I això és així perquè en tres anys no ha posat fi a cap dels dèficits socials de Catalunya, ni s'ha sabut constatar els suposats beneficis de la Catalunya social i el catalanisme de pluja fina. Espanya ens ha col·locat tots els gols que ha volgut en els grans temes de país, del finançament a l'Estatut, passant per les caixes, mentre Catalunya no ha obtingut cap contrapartida significada.

La crisi tampoc no ha ajudat a lluir, sinó que ha agreujat la imatge d'incompetència d'una majoria de responsables governamentals en gestió de l'atur, formació, creació d'ocupació, obra pública, inclemències d'aigua i d'incendis, o en suport a les activitats empresarials.

3.- Els problemes financers.

El gran problema del Tripartit era que volia centrar la legislatura en l'eix dreta-esquerra (la "gestió" que prometia Montilla), però ha acabat depenent totalment de l'Estatut i les relacions amb Espanya.

L'evolució o la involució de l'autogovern ha dominat la legislatura. Segons fonts del Govern, l'estat ha transferit a la administració catalana 19 competències. Tot i que l'oposició les redueix a 11 competències, el que és evident és que és un nombre molt inferior als 40 traspassos que l'acord tripartit preveia aconseguir en aquesta última legislatura.

Els recursos presentats al Tribunal Constitucional contra l'Estatut van donar pas a quatre anys d'incertesa, que la sentència contrària a l'autogovern català va agreujar. El Tripartit no ha pogut liderar la resposta a la sentència del TC pels constants desacords entre els socis i per la incapacitat del PSC d'enfrontar-se al PSOE de Madrid. En una de les situacions polítiques més complicades des de l'adveniment de la democràcia, el Govern s'ha vist superat pels fets i per la societat civil: aquest govern no ha sabut liderar el país.

Un govern format en clau esquerrana per aparcar la reivindicació nacionalista ha estat superat pel debat sobre l'autogovern, que ha estat determinant. I això ha perjudicat ERC més que no pas als altres dos socis. La seva aposta per nacionalitzar el PSC ha estat un fracàs.

El problema de fons és molt senzill: per fer polítiques d'esquerra calen diners, però per obtenir diners cal reduir el dèficit fiscal i enfrontar-se a Madrid. A Catalunya l'eix dreta-esquerra pressuposa l'eix nacional. I sembla mentida que no s'hagi entès.

El que segurament quedarà com el gran fiasco del Tripartit va ser l'acord de finançament signat l'agost del 2009. "El millor finançament de la història, va proclamar Antoni Castells, i a penes un any més tard se sabia que la Generalitat havia hagut d'ajornar el pagament dels concerts sanitaris per manca de liquiditat. L'acord de finançament, que com va denunciar CiU incompleix l'Estatut, va ser acordat pel PSC i el PSOE i, el que és més gros, secundat per una Esquerra més submisa que mai.  

4.- PSC, ERC i ICV: tres governs en un.

Més enllà de la gestió, a l'hora de fer balanç cal parlar, també, del a projecció de la imatge del Govern. El Tripartit no ha sabut crear confiança: no ha sabut gestionar l'acord entre tres partits politics diferents, segurament perquè eren massa diferents. Les tensions entre els uns i els altres han estat constants i el president no ha esdevingut l'autoritat interna cohesionadora fins i tot en qüestions tan importants com la Llei d'Educació, salvada per CiU.

Els tres partits, PSC, ICV i ERC, s'han fet servir del Govern en benefici propi. Preservar el perfil propi i acontentar el respectiu electorat han estat les prioritats per sobre, és clar, del bon funcionament del govern. Cada departament de la Generalitat s'ha convertit en un compartiment estanc, el que ha debilitat la figura del president i ha generalitzat la sensació de desgovern. Sensació que en el cas del PSC s'ha agreujat per la supeditació als interessos del PSOE. En fi, que el president Montilla no ha imposat la seva autoritat ni als socis ni a la cúpula federal del PSOE.

Per partits, l'únic amb balanç clar ha estat el PSC, tot i les limitacions imposades per una excessiva despesa en ajuts, subvencions i funcionaris, per la sempiterna servitud al PSOE, i pel maridatge amb uns maldestres socis de govern, sempre preocupats per potenciar perfil electoral i mai per complir amb les responsabilitats. Les millors conselleres han estat socialistes: Montserrat Tura i Marina Geli.

El desastre més gran ha vingut per la banda d'Iniciativa. La gestió que de la sequera va fer el conseller Francesc Baltasar va ser esperpèntica. I les permanents polèmiques amb els Mossos de Joan Saura faran que el nou govern hagi de fer mans i mànigues per restablir la moral de les forces de seguretat.

Pel que fa a ERC, només s'ha salvat Joan Manuel Tresserras, que ha mantingut el tipus i ha tirat endavant una Llei del Cinema que, en tot cas, difícilment s'aplicarà per obra i gràcia del recurs del PP al TC. Carod ha estat una figura patètica i decorativa, Huguet una nul·litat i Jordi Ausàs, a Governació, ha vist com el TC liquidava d'un sol cop anys d'esforços i equilibris impossibles amb la Llei de Vegueries.

5.- Una mala herència.

Fracàs i decepció. Aquest és el balanç del tripartit presidit per José Montilla. En el primer tripartit ja va demostrar que l'aposta no havia estat molt positiva per al país. És per això que el segon tripartit ja va arrencar amb més oposició que no pas el primer. El resultat final és evident fins i tot per al president Montilla: és una fórmula esgotada, que fóra perjudicial repetir.

Un país no pot viure sotmès al desànim gairebé una dècada. Així doncs, l'única solució per superar-ho és aconseguir una majoria parlamentària que sigui coherent i prou forta per prendre les decisions que són necessàries per sortir del pou i dissenyar el futur sense cap mena de demagògia.

La realitat és que el Tripartit deixa Catalunya molt pitjor del que l'havia trobat, des de tots els punts de vista. La història recordarà el septenni 2003-2010 com un període negre de Catalunya. Per molts motius, però n'hi ha prou amb assenyalar un fet que il·lustra a la perfecció la desfeta: l'emissió a darrera hora de deute per valor de més de 2.500 milions d'euros, pagat a un any al 4,75% d'interès i amb un 3% de comissió per a les entitats financeres. Catalunya al nivell de Grècia.

El panorama que es trobarà Artur Mas si diumenge que ve es confirma que podrà formar govern serà, per tant, desolador: un país desmoralitzat, arruïnat, amb una crisi que implica una taxa d'un 18% i unes relacions amb Espanya en el punt més baix des de la Transició. Mas necessitarà molta energia, intel·ligència i tenacitat per superar la nefasta herència de Montilla i els seus.


A FONS - Altres continguts

paginació
first  prev 3 4 5 6 7 8

“Si Espanya diu no al concert, seguirem endavant amb el dret a decidir” 15-11-2010

Afirma que vol reduir el dèficit fiscal, situant-lo entre el 4% i el 5% del…

"Catalunya ho té bé per sortir de la crisi: és exportadora" 08-11-2010

Però afegeix que la manca d'inversions de l'Estat representa un gran hàndicap

"La campanya pot decantar fins al 9% dels vots" 02-11-2010

Afirma que una de les claus del 28-N serà si l'esquerra mobilitza el seu electorat

Canvi de govern: la segona rectificació de Zapatero 25-10-2010

Rubalcaba és el nou home fort, guanya pes el felipisme i en perd la frivolitat…

Tripartit: un breu resum de les promeses no complertes 18-10-2010

El PSC, ERC i Iniciativa van anunciar el 2006 des d'audiòfons fins a llibres de…

"He volgut reivindicar els liberals de la República" 11-10-2010

Afirma que, si al món és complicat ser liberal, a Catalunya és complicadíssim

Pressupostos del 2011: uns comptes que no resolen res 04-10-2010

L’atur i la precària recuperació fan que es mantingui la incertesa sobre el futur de…

"Veig factible que Corbacho sigui en un govern presidit per Artur Mas" 27-09-2010

Afirma que l'independentisme, per tenir èxit, necessita admetre que l'espanyolitat forma part de Catalunya

"No descartem convocar un referèndum sobre el concert" 20-09-2010

Afirma que Carretero i Laporta no fan plantejaments polítics, sinó que són foguerades

El 28-N: tot sobre les eleccions més decisives 13-09-2010

La cursa electoral comença amb una oposició entre blocs autonomistes i sobiranistes

“Per garantir el futur del català, cal tenir un Estat propi” 01-09-2010

Afirma que Catalunya, com a país, no ha reeixit en les seves polítiques culturals i…

”El del corredor mediterrani seria el tren de la llibertat” 26-08-2010

Afirma que l’Estat espanyol aposta per portar el tren de mercaderies per l’Aragó

"Tot el sistema institucional espanyol grinyola, està tocat" 19-08-2010

El president afirma que Catalunya ja no forma part del projecte d'Espanya que es dibuixa…

"Els conservadors són Hereu i el PSC. Perquè manen fa 30 anys" 12-08-2010

El líder convergent confia en les enquestes, segons les quals podria aconseguir l'alcaldia de la…

“No existeix un sector catalanista del PSC. Només hi ha PSOE” 05-08-2010

"Zapatero ha estat el 'tonto útil' d'Erdogan en l'Aliança de Civilitzacions" 26-07-2010

Afirma que la Turquia que no ha reconegut el genocidi armeni no té cap dret…

La ILP contra els toros torna a dividir el Tripartit 19-07-2010

A Espanya hi ha reticència a la prohibició, ja que és ben viva la idea…

"Cal plantejar l'autodeterminació abans del 2020" 12-07-2010

Afirma que Catalunya és un "oasi" en sentit positiu: hi ha marge per a la…

La sentència de l'Estatut trenca el pacte constitucional 05-07-2010

Després de quatre anys de deliberacions, el TC fulmina la voluntat expressada pels catalans

“El confucianisme de la Xina és incompatible amb el liberalisme” 28-06-2010

Afirma que dins del Partit Comunista hi ha faccions de dretes i d’altres d’esquerres

"Pel que fa a infrastructures, Espanya és un país anormal" 21-06-2010

Afirma que l'independentisme pragmàtic, no emocional, ha avançat molt en els darrers anys

L'Eix Mediterrani cobra impuls malgrat la reticència de Madrid 14-06-2010

La pressió de França i la UE fan que Espanya consideri la línia per Barcelona,…

"Les èlits emergents a Catalunya són independentistes" 07-06-2010

Afirma que en dos anys cristal·litzarà un nou partit referent d'un sobiranisme seriós i constructiu

El debat sobre el PER: un tabú que persisteix i cal trencar 31-05-2010

Informe sobre un subsidi que s'ha convertit en tot un símbol del sud subvencionat i…

"Von Mises riuria, si algú li digues que el liberalisme ha causat la crisi" 24-05-2010

Afirma que el gran economista austríac hauria estat contrari a les solucions keynesianes a la…

El dia que Zapatero va treure les tisores i es va censurar ell mateix 16-05-2010

El president es veu forçat a rectificar el rumb socialdemòcrata del principi del seu mandat

"L'acció exterior de la Generalitat l'hauria de liderar el president" 10-05-2010

Afirma una sentència negativa del TC pot fer recular l'autogovern per sota de l'Estatut del…

El referèndum de la Diagonal: el penúltim cartutx d'Hereu 03-05-2010

Més d'1.400.000 barcelonins estan convocats a donar la seva opinió en una mena de plebiscit…

Llei de vegueries: una polèmica artificial? 26-04-2010

El Tripartit força la màquina per aprovar vegueries i àrea metropolitana abans de la tardor

"La Cambra de Barcelona és molt endogàmica" 19-04-2010

Afirma que cal un relleu generacional i un nou impuls a la societat civil catalana

Baltasar Garzón: el caçador caçat 12-04-2010

Tres causes per prevaricació estan a punt d'acabar amb la carrera del magistrat

"En realitat, Sandino era un liberal antiimperialista" 06-04-2010

Afirma que Daniel Ortega ha manipulat l'ideari de l'inspirador del Frente Sandinista

"El govern no ha escoltat el territori per tirar endavant la Llei de Vegueries" 29-03-2010

Afirma que és molt difícil que la norma arribi a aprovar-se aquesta legislatura

La pujada de l'IVA: una polèmica que serà llarga 22-03-2010

Els països europeus tenen un tipus d'IVA superior al d'Espanya, però cap no l'ha apujat…

"El que desitja el PSOE és acabar la legislatura pactant amb CiU" 15-03-2010

Afirma que Espanya va cap a un federalisme no proclamat, un federalisme sense federalistes

"Acabarem amb les rodes de premsa sense preguntes" 08-03-2010

Afirma que l'actual direcció del Col·legi és poc crítica amb el poder i no defensa…

"Avui en dia, quant a ciència, Catalunya bull" 01-03-2010

Afirma que cal reformar les universitats per canviar la governança i el sistema de contractació

Foment de la natalitat: Espanya és a la cua de la Unió Europea 22-02-2010

Luxemburg, França i Alemanya, exemples a seguir pel seu suport a que les dones puguin…

"O som independents aviat, o ja no ho serem mai" 15-02-2010

Afirma que el primer tripartit podia tenir alguna justificació, però que el segon ha estat…

Jubilació als 67 anys: un debat incòmode però necessari 07-02-2010

Alemanya, Dinamarca i el Regne Unit marquen tendència a Europa i al món desenvolupat: tots…

La polèmica d'Ascó torna a posar damunt la taula el debat nuclear 31-01-2010

Després de les batusses preelectorals d'Ascó, caldrà plantejar-se un debat serè i pragmàtic sobre el…

"Ha faltat voluntat empresarial de fer TV privada en català" 25-01-2010

Afirma que la televisió a Catalunya necessita un equivalent privat al que ara és RAC-1…

“Si no controlem l’aeroport, Catalunya acabarà sent una colònia econòmica” 18-01-2010

El candidat al Nobel afirma que Keynes era també un liberal, perquè volia preservar el…

"És anacrònic acusar Felip V de nacionalista espanyol" 11-01-2010

Afirma que l'independentisme tendeix a l'exageració i a no voler veure la realitat

"Cal reduir la cobertura universal que ara dóna la Seguretat Social" 21-12-2009

Afirma que l'actual sistema sanitari no és viable a causa de l'enorme dèficit que genera

"El catalanisme és cíclic. Ara es troba en una fase d'eufòria" 14-12-2009

El prestigiós sociòleg afirma que hi ha un abisme entre les expectatives dels catalans i…

"Obama ha demostrat tenir un enorme respecte cap a la Xina" 30-11-2009

Afirma que el gegant asiàtic pot esdevenir la primera economia del món, per davant dels…

"Catalunya és el país de la UE amb menys responsabilitat dels elegits" 23-11-2009

Explica en una entrevista la proposta de Llei Electoral de la FCO, basada en el…

"El pressupost de Cultura és el que gasta Sanitat en ansiolítics" 16-11-2009

Afirma que els toros són un art i que a un catalanista pot agradar-li José…

"Jo no sé si Joan Laporta entrarà en política. El que sé, és que ho faria de conya" 09-11-2009

El professor de Columbia afirma que la gran solució per a l'economia és que hi…

"La crisi immobiliària durarà quatre anys més, com a mínim" 26-10-2009

Afirma que la mala gestió de l'urbanisme per part de la Generalitat ha contribuït a…

"A Catalunya, el sentiment anti economia de mercat és molt fort" 05-10-2009

L'ex director de l'FMI afirma que Zaparero ha improvisat en les mesures anti-crisi

"Mas hauria de posar en primer lloc l'economia i la crisi" 28-09-2009

Afirma que Zapatero parla d'economia "com un predicador"

"A Catalunya hi ha dèficit de Política, en majúscula" 21-09-2009

El dirigent socialista reivindica la unitat del catalanisme i que el PSC tingui grup a…

"CiU i ERC afronten un dilema: regionalisme o independència" 14-09-2009

L'ex vocal del CGPJ afirma que la base electoral del catalanisme s'ha desplaçat cap al…

"El Govern discrimina la universitat privada" 26-08-2009

La patrona de la FCO afirma que una sentència del TC contra l'Estatut significaria "una…

paginació
first  prev 3 4 5 6 7 8

Activitats de la FCO

Imatge de Activitat

Exposició de Vives Fierro a la Galeria Comas