vols rebre el Singular? Rebre elSingularDigital al teu correu electrònic Subscripció al butlletí
cara a cara just
Està a favor del cara a cara Mas-Montilla?
69 %
31 %
51 vots
Isidre: Si perqué només un d'aquests dos pot ser President de ...
Dimarts, 23 de Novembre de 2010
22/11/2010
00:00  h.
Foc amic
Les opcions de Joan Puigcercós
"El dilema que haurà d’afrontar Puigcercós és shakesperià: després de matar el pare de manera dramàtica amb l’argument que el pare era un cadàver polític que duia la casa al desastre, resulta que al primer combat haurà perdut la meitat de l’exèrcit entre morts i desertors"
Jaume Clotet
Una vegada em van definir David Madí com un hipertàctic. Sempre he pensat que l’adjectiu no era correcte, perquè el general Patton convergent és més aviat un gran estrateg que, fins i tot quan dorm, està pensant en tots els escenaris possibles a un any vista. Per contra, el mot hipertàctic sempre l’he associat a Joan Puigcercós, l’únic polític català que reacciona als esdeveniments en mil·lèsimes de segon i, de tant en tant, ho fa amb una sortida magistral. Només cal recordar la seva decisió de situar Josep-Lluís Carod-Rovira al capdavant de la llista a les eleccions generals del 2004 després que l’afer de Perpinyà esclatés als morros d’ERC i del primer tripartit. L’encara vicepresident va passar d’un a vuit escons, que Joan Ridao va reduir després a només tres (fets, no paraules).

Aquesta excepcional capacitat d’adaptació al terreny serà posada a prova l’endemà de les eleccions o potser ja durant les darreres hores del 28-N (previsor, David Madí augura una “llarga nit electoral” a la seu republicana). El dilema que haurà d’afrontar Puigcercós és shakesperià: després de matar el pare de manera dramàtica amb l’argument que el pare era un cadàver polític que duia la casa al desastre, resulta que al primer combat haurà perdut la meitat de l’exèrcit entre morts i desertors. Si a això hi afegim que alguns dels seus generals conspiren contra ell i que la seva guàrdia pretoriana ha perdut la fe, l’escenari està llest per acollir una tragèdia grega. Només li faltaran, com a Hamlet, les aparicions del fantasma del pare assassinat per fer-li venir esgarrifances.

Per això els daus de l’aposta de Puigcercós ho fien tot a l’aritmètica, a un joc de sumes i restes. En primer lloc, el resultat electoral d’ERC haurà de ser prou digne, i per això hom estableix la línia vermella en els 15 diputats. La setmana passada, un dels trenta intel·lectuals que va signar un manifest a favor d’ERC em deia que 12 diputats no serien un mal resultat (per evitar-li problemes ja aviso que no va ser l’Oriol Junqueras i ja sabeu que jo no menteixo: em puc equivocar però no menteixo). Però sobretot l’aposta de Puigcercós serà la capacitat de condicionar el proper Govern, que amb molta probabilitat serà presidit per Artur Mas. Si és capaç de convertir ERC en una peça clau del Parlament i condicionar l’acció del Govern, Puigcercós podrà presentar-se davant dels seus amb algun trumfo que li salvi el coll i el càrrec.

Per contra, si ERC treu un resultat objectivament dolent i no és capaç de condicionar res, el futur de Puigcercós serà incert. Podria tenir la temptació de proclamar la seva continuïtat al capdavant d’una direcció d’unitat per fer front als enemics externs. O podria dimitir per intentar ser reescollit en un congrés de refundació. Tot plegat tindria un regust èpic molt adient amb la seva personalitat. Però també podria plegar i dedicar-se a una altra cosa arribat el cas. No ho descartin. Puigcercós conserva un cert sentit de l’honestedat i sap quina és la recta via. El problema, com amb tants altres polítics i entrenadors de futbol, és l’entorn.
Imprimir Enviar notícia
La TafaneraRemoumeIndependènciaTechnoratiCatosferaDeliciousMeneameWikoGoogleDiggYahooFurlRedditFresqui
16Veure i/o afegir comentaris
Jordi:Jo votaré ERC. Entenc que s'hagin passat amb les paraules, expres...
Comentaris (16 en total)
Jordi
22/11/2010 23:24
Jo votaré ERC. Entenc que s'hagin passat amb les paraules, expressions i actes, pero, em d'estar units i parar de rebutxar-nos perque un ha dit blanc i l'altre negre. Si volem la independència... Quina diferència en separa? Tots els de ERC ho volem, no? Doncs lluitem-hi!
Albert Camps
22/11/2010 21:27
Ai Jaume, com ens hem de veure
Calàbria
22/11/2010 20:20
L'article descriu clarament la trista realitat del moment actual d'ERC. L'entorn d'en Puigcercós és lamentable i és qui l'ha empès fins on és. Una llàstima. Si el resultat és el que diuen les enquestes hauria de dimitir, per dignitat i eliminar aquesta crosta d'entorn, que no voldran que plegui perquè l'han convertit en el seu modus vivendi.
Josep de Tona
22/11/2010 20:13
És molt senzill el que ha de fer Puigcercós. Dimitir la mateixa nit electoral. Que no sàpiga ni mantenir unit el partit l'incapacitat per seguir ni un sol dia més.
Ex-ERC
22/11/2010 19:36
Si els votants tinguéssim dignitat, ERC perdria tots els vots, no es pot enganyar d'aquesta manera tan barroera al personal.Si quan t'enreden, tornes a confiar-hi no n'apredran mai. Jo no els tornaré a votar més, en cap tipus d'eleccions, estic enfadat. Votaré SI i espero poguer-ho seguir fent durant força anys.
mercè
22/11/2010 18:43
Jo votare Reagrupament. A mi no em tornen a enganyar
Fèlix
22/11/2010 16:46
Jo podria votar ERC per afinitat independentista ... si no s'haguessin passat set anys governant amb el PSOE i quatre anys governant amb un president que SEGUEIX SENSE PARLAR un català mitjanament decent (l'espectacle del debat d'ahir va ser simplement grotesc, un president que destrossa la llengua del poble que ha de governar). I és que aquest president ho és gràcies a Esquerra. Què voleu que us digui ... Per tal d'evitar temptacions tripartidistes, el meu vot se'n va a CiU, i espero que la nata que es clavi ERC sigui tan descomunal que els obligui a començar des de zero i a fer cau i net de tant inútil com tenen a la direcció. Confesso que em fot gràcia que els estrategs de la pluja fina rebin la pixarada fins i tot del PP ... que sembla que quedarà per davant d'Esquerra. Volien fer desaparèixer CiU ... i encara patiran per no acabar desapareixent ells mateixos. No són mes ases perquè no entrenen. El que encara no tinc clar és si CiU els haurà de donar quatre engrunes per a tenir-los mig contents i que no se'n vagin tots a l'atur, o si valdrà més engegar-los a tots plegats a cagar a la via (amb perdó). Tinc molts seriosos dubtes que l'independentisme de demà passi per ERC. Ho han fet tan refotudament malament que crec sincerament que poden quedar instal·lats en la marginalitat més absoluta mentre altres alternatives més serioses (i penso en Reagrupament) van fent via. Esquerra?? Pudor de misto.
Juli Fuster
22/11/2010 14:57
Penso que tant Puigcercós, que va arribar a dalt repartint punyalades, com Madí , artífex de la cara més grollera i violenta de CIU ,son en els seus respectius partits, dos Maquiavels de pacotilla i uns impresentables, i que la política catalana guanyarà molt quan es dediquin a una altra cosa.
Joan Vilamala
22/11/2010 13:52
Jo votaré ERC com a única opció independentista amb cara i ulls.Esquerra es pot haver equivocat o no però que no es va equivocar CiU,pactant amb el PP? Si Esquerra no és prou forta qui defensarà l'opció independentista? En Laporta? Perdoneu però jo no m'ho crec....
Carme
22/11/2010 13:22
ERC s'ha equivocat totalment, el primer tripartit es podia entendre el segon NO, ha estat per les poltrones.Això li passarà factura jo no els torno a votar i, no es pot dir mai, però crec que no ho faré mai més. Votaré Solidaritat i que n'aprenguin!!
Berta
22/11/2010 11:48
Gran article i grans veritats!
Barcelonina
22/11/2010 11:36
ERC ens ha fallat i és normal que la gent els castigui. No té cap secret ni cal buscar conspiracions ni matar els missatgers. Tindrem la resposta abans d'una setmana i estic segura que la plantofada serà de aupa.
Felip
22/11/2010 10:35
I tant que t'equivoques. T'equivoques entrant a casa dels altres i t'atreveixes a opinar com s'ha endreçar. No entenc aquesta mania de opinar sobre els assumptes interns d'erc.
Mercè
22/11/2010 10:28
No contribuiré a fragmentar el vot independentista. Ni li faré aquesta feina al Mas ni a tots aquells que queden despullats davant el mirall independentista. Votaré ERC, i ho faré perquè el considero el vot més sòlid independentista i que a més té un programa clar i concret per al progrés del país, més enllà de proclames buides.
ignorant
22/11/2010 10:20
Ja una cantitat d'intelectuals de poca volade que loque desitgem per sobra de tot es castiga esquerra pensan que sels hi acabaran tots els mals. Que guanyi el que millor vengui la pell de l'os
Aloma Reig
22/11/2010 01:19
Com a independentista i d'esquerres espero que Esquerra no baixi de 20 escons per tal de condicionar el Govern que pugui fer en Mas, que segur que serà tou i poruc tan a nivell nacional com social. Jo el votaré, més val boig conegut que savi per conèixer diuen al meu poble!
Envia'ns el teu comentari
Opini sobre la notícia que acaba de llegir.
Has de copiar, en el camp de text, els 6 caracters, del 0 al 9 i de l'A a la F
Informaciówww.elsingulardigital.cat es reserva el dret a no publicar aquelles aportacions que siguin contraries o atemptin contra la Llei, la moral, la dignitat, la bona fe o l'ordre públic, o que infringeixin drets de propietat intel·lectual o industrial. www.elsingulardigital.cat tampoc assumeix cap responsabilitat derivada de l'enllaç a altres webs de tercers, ni dels seus continguts, que es pugui accedir a través del nostre portal.
PUBLICITAT
Tags
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT
© ElSingularDigital.cat S.L. 2008
CONTACTA AMB NOSALTRES | QUI SOM | PUBLICITAT | AVÍS LEGAL
Generalitat de Catalunya
Associació Catalana de Premsa Gratuïta RSS XHTML vàlid CSS vàlid CMS ComitiumSuite
desenvolupament: BabSoft disseny gràfic: l'eixida