Dimarts, 23 de novembre de 2010 | 19:33
Vostè es troba a: Inici > Altres titulars >

Mas demana a Montilla a TV3 que faciliti la seva investidura per no pactar amb el PP

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter

Puigcercós li brinda el suport a Mas per negociar el concert econòmic a Madrid

Mas demana a Montilla a TV3 que faciliti la seva investidura per no pactar amb el PP
Altres titulars 21/11/2010 23:44
Quan ja solament queden cinc dies per convèncer a la població, TV-3 ha reunit als sis candidats dels partits amb representació parlamentària. Moderat per Josep Cuní, el debat ha comptat amb José Montilla (PSC), Artur Mas (CiU), Joan Puigcercos (ERC), Alicia Sánchez Camacho (PP), Joan Herrera (ICV) i Albert Rivera (Ciutadans), que han polemitzat al voltant de la sortida a la crisi econòmica, la relació Catalunya-Espanya, les polítiques socials, llengua i cultura, infraestructures i aliances electorals.
El debat dels candidats en TV-3 ha situat a Montilla (PSC) i Herrera (ICV) com els candidats més bel·ligerants en la defensa de les polítiques socials i de les mesures de protecció per als sectors més copejats per la crisi econòmica. "Vam ser els primers a parlar de la crisi per atendre a les persones que més dificultat tenen, i no els deixarem a la cuneta", ha dit Montilla, confrontant-se enfront de CiU y el PP sobre una presumpta baixada d'impostos a les rendes més altes que provocaran, en la seva opinió, retallades socials. "Si continuo governant, això no es farà", ha afegit el candidat del PSC.

El debat ha aportat després dos moments relevants, que han sigut novetat: l'oferta de Puigcercós de recolzar la negociació del concert econòmic, al costat de CiU, si, en el cas que fracassin les converses amb el Govern, CiU es compromet a convocar, després, un referèndum per la independència. I, més tard, la petició de Artur Mas a Montilla de que recolzi la seva investidura si guanya les eleccions, per no haver de pactar amb el PP.  

Sobre el concert, Puigcercós li ha dit a Mas: "Li faré una proposta formal i de país, anar plegats per al concert econòmic a Madrid i si les portes es tanquen, comprometi's a fer un referèndum" independentista. Davant aquestes paraules, Mas ha considerat que Puigcercós li estava donant la raó en prioritzar el concert econòmic, i ha reiterat que els referends independentistes "només han de convocar-se si poden guanyar-se, per evitar que ocorri el mateix que a Quebec (Canadà), on els independentistes han perdut fins a dues vegades un referèndum d'autodeterminació". "Anar contra les roques no ho fa ningú voluntàriament", ha afegit gràficament Mas.

Puigcercós li ha respost assegurant que, en esquivar la convocatòria del concert, demostra que la prioritat de CiU "és aconseguir un acord amb el PP" després de les eleccions.

Albert Rivera (C's) també ha vist en les paraules de Mas una voluntat d'acord entre populars i CiU, i ha exhibit que la gran diferència entre la seva formació i el PP és que ells "mai vendran" els seus electors davant una Camacho que estaria "encantada de la vida" de governar amb Mas.

Tant José Montilla (PSC) com Alicia Sánchez-Camacho (PP) han coincidit a rebutjar la proposta de Puigcercós, perquè la veuen inconstitucional, mentre que Mas l'ha defensat i ha precisat en diverses ocasions que no va en contra de la llei fonamental.

"Amb Puigcercós arriben a una entente per convocar un referèndum", ha posat de manifest Camacho, qui ha assegurat que en el debat d'aquest diumenge, "ha certificat que CiU i ERC aniran plegats per convocar un referèndum.

Montilla ha insistit en un dels seus eixos de campanya, que és que CiU "ven fum" amb les seves propostes sobre el concert: "Les oblidaran si convoquen les eleccions", ha dit Montilla, qui ha seguit defensant complir amb la Constitució i recuperar l'esperit de l'Estatut abans de la retallada del Tribunal Constitucional (TC).

Respecte a la política de pactes, Montilla ha retret a Mas que deixeix "una porta oberta" al pacte amb el PP. Llavors, el líder de CiU l'ha sorprés dient: "Si està preocupat pels nostres pactes amb el PP, està a la seva mà [que no sigui així]", li ha dit. "Faciliti la meva investidura com president, i a canvi em comprometo a fer el mateix si és vosté qui guanya les eleccions". Montilla ha posat en relleu inmediatament les diferències programàtiques entre les dues formacions.

Dret a governar en solitari

En qualsevol cas, Mas ha exhibit el seu "dret a governar" en solitari Catalunya, encara que ha donat per fet que està disposat a pactes "puntuals" en matèries específiques amb altres partits catalans, sense excloure als populars. Abans d'això, Montilla ha subratllat les seves diferències en el full de ruta de Catalunya amb ERC i ha reiterat: "Jo no pacto amb el PP".

Acusacions de "xenofòbia"

En un altre moment del debat, José Montilla, ha acusat la candidata del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, de fer un "discurs xenòfob" contra la immigració, una acusació que ha portat a la líder del PPC a titllar de " demagog "el president català.

Montilla ha deplorat l'actitud del PP a que ha acusat de "haver atiat els baixos instints de la gent" contra la immigració igual que "atiar la catalanofòbia" en el procés d'elaboració de l'Estatut català, i tot això per acabar "donant-se la mà amb CiU" , ha afegit per atacar també a Artur Mas per l'etapa de col.laboració entre CiU i PP.

Herrera acusa el PP i qüestiona Mas

Abans d'aquest picabaralla, Joan Herrera, candidat d'ICV-EUiA, també ha deplorat el discurs que fa el PP en alguns barris de Catalunya, en al.lusió a Badalona, que "crea problemes" als mediadors socials, ha lamentat l'ecosocialista.

El candidat d'ICV-EUiA a la Generalitat també ha aprofitat part del seu torn per reptar Mas a dir si donava prioritat a reduir els impostos als ciutadans amb ingressos de 150.000 euros o l'estat del benestar, al que Mas li ha respost : "Qui alimentarà l'estat del benestar si vostès segueixen augmentant els impostos a tots?".

D'altra banda, Sánchez-Camacho ha usat el bloc social per culpar Artur Mas de permetre al PSOE la congelació de les pensions.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1