Dimecres, 24 de novembre de 2010 | 19:42
Vostè es troba a: Inici > Cultura >

Els 1.600 socis de l'Orfeó-Palau de la Música trien president

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Mariona Carulla i Enric Enrech es disputen substituir Millet
Els 1.600 socis de l'Orfeó-Palau de la Música trien president
Cultura 24/11/2010 14:24
Mariona Carulla i Enric Enrech s'enfronten aquest dimecres a les eleccions per a la presidència de l'Orfeó Català-Palau de la Música, les primeres de la seva història, que tindran lloc gairebé un any i mig després del desfalc de 35 milions d'euros que va perpetrar l'antic gestor de la institució, Fèlix Millet.
Podran votar 1.660 dels 1.770 associats que té l'entitat, sempre que tinguin més de dos anys d'antiguitat i estiguin al dia en el pagament de les quotes. Per a les eleccions s'ha convocat una Assemblea de l'Orfeó Català que començarà a les 19 hores en el Palau. Cada candidat parlarà deu minuts, i després es procedirà a la votació, escrutini i presa de possessió del guanyador.

La proposta estrella de Carulla, que ha estat al capdavant de l'Orfeó durant 15 mesos des de la marxa de Millet, de la qual va ser vicepresidenta, és crear una estructura jurídica única perquè les tres institucions tinguin un mateix pressupost i una sola plantilla, alguna cosa que facilitaria la transparència. Enrech s'ha mostrat escèptic i ha assegurat que així "també es pot robar".

Carulla també ha promès que el polèmic hotel del Palau sigui la seu de la biblioteca i arxiu del Palau, l'aprovació d'un codi ètic i la creació de la figura del 'síndic' del soci, càrrec que ostentaria Josep Lluís Vilaseca Guasch.

Sobre la candidatura d'Enrech, Carulla assegura que està instal·lada en "el romanticisme", i que pretén tornar als primers anys de l'Orfeó: "En les altres institucions no creu", ha dit.

Al seu programa electoral, Enrech -president del Col·legi d'Agents Comercials de Barcelona- assegura que s'ha informat als socis "poques vegades, de manera insuficient i sense aclarir la situació financera de l'associació o els projectes de futur".

A més, afirma que la seva candidatura "eradicarà" la situació d'ignorància "" i "indiferència" que l'actual junta directiva ha tingut cap al soci.

El candidat s'ha presentat com a exemple de "salut democràtica", i ha apostat per que cadascuna de les institucions -Orfeó, Consorci i Fundació- compleixi les seves funcions, i el soci recuperi així tot el protagonisme, donant-li avantatges com un carnet amb determinats privilegis, com a descomptes en els concerts. La intenció principal és "tornar als orígens".

Tots dos candidats van manifestar la seva voluntat de fer una campanya tranquil·la, però Enrech va acusar a la taula electoral de "joc brut" per no facilitar dades personals dels socis i va anunciar que impugnaria les eleccions. Dies més tard, la Taula Electoral va anunciar que tot el procés electoral seguia avanci i que la "impugnació" d'Enrech van ser uns recursos de reposició contra resolucions preses per la Taula.

Polèmica amb el desfalc

Les divergències van aparèixer quan el jutge del cas Palau va demanar a totes les parts que es pronunciessin sobre el procés. El dia 15 el Consorci va presentar un escrit al jutge demanant que se separi la instrucció dels presumptes pagaments irregulars que va rebre CDC a través del Palau relacionats amb l'adjudicació d'obres a càrrec de Ferrovial.

No obstant això, Fundació i Orfeó Català es van desmarcar del Consorci i només van esmentar el desfalc de Millet, un fet que va provocar diverses crítiques d'un sector del Palau.

En un primer moment, tant Carulla com Enrech van mostrar el seu suport al president en funcions de la Fundació i l'Orfeó, Josep Maria Busquets. No obstant això, poc després Carulla va reconèixer que una decisió tan "important", hauria d'haver-se fet "a través de la nova junta triada democràticament" després de les eleccions.

Els patrons de la Fundació, per la seva banda, es van reunir aquest dilluns i van acordar "no ratificar" l'escrit presentat per l'Orfeó i la Fundació davant el jutge. Van justificar aquesta postura per la "situació d'interinitat" dels òrgans de govern.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1