Dijous, 25 de novembre de 2010 | 18:56
Vostè es troba a: Inici > Societat >

La jutgessa imputa a Delta 0 pels cinc morts en l'incendi d'Horta

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Considera que la seva 'greu imprudència' podria tenir relació amb les defuncions
La jutgessa imputa a Delta 0 pels cinc morts en l'incendi d'Horta
Societat 25/11/2010 17:06
La titular del Jutjat de Gandesa (Tarragona) ha citat aquest dijous a declarar com imputat al responsable de l'operatiu durant l'incendi d'Horta de Sant Joan el 21 de juliol de 2009, Carles Font Gili (Delta 0), per les morts dels cinc bombers del Grup d'Actuacions Forestals (Graf) Lleida.
9bombers-horta
Segons l'acte del jutjat, la jutge li atribueix la presumpta la comissió per omissió de cinc delictes d'homicidi per imprudència greu respecte a les morts de Ramon Espinet, David Duaigües, Jordi Vaig habitar, Jaume Arpa i Pau Costa.

Així mateix, li imputa un delicte de lesions per imprudència greu en comissió per omissió respecte a Josep Pallàs, així com un delicte de danys per omissió, i el cita a declarar el 17 de desembre.

El cap de guàrdia el dia de la tragèdia podria enfrontar-se fins a 12 anys de presó per aquests delictes si finalment és condemnat, i la Generalitat, i concretament la Conselleria d'Interior, seria la responsable civil subsidiària, de manera que hauria de fer front a les indemnitzacions i als costos judicials.

Segons consta en l'acte, la jutge ha optat per citar Carles Font com a imputat per aquests tres delictes un cop examinades les abundants declaracions testificals i les proves documentals.

Gir en la investigació

Això dóna un gir a tota la investigació judicial, que fins ara tenia al punt de mira als dos presumptes piròmans que van calar foc al bosc, i que segueixen imputats en la causa.

Aquests últims mesos la jutge ha cridat a declarar veïns d'Horta, alcaldes, testimonis i molts membres del Cos de Bombers de la Generalitat que aquell dia van participar en l'extinció, en una causa en la qual s'han personat familiars de les víctimes, la Conselleria d'Interior i l'únic supervivent, Josep Pallàs.

A més, manté el secret parcial del sumari, per una peça separada que correspon a una nova investigació dels Mossos d'Esquadra, que van ser els que van portar la investigació policial de les causes.

Testimonis clau

En la imputació de Delta 0 han estat claus testimonis com els del cap dels Graf Marc Castellnou i el del cap del parc de bombers voluntaris d'Horta, Vicente Creus.

Castellnou va assegurar que la falta de mitjans aeris en l'incendi a primera hora del dia 21 va ser el "detonant" perquè els efectius estiguessin en risc.

En la seva declaració el 14 d'octubre, va assegurar que aquest dia Delta 0 "no estava" i que no ha sabut a posteriori on podia estar. L'única explicació que va rebre sobre això va ser que es trobava fent un rescat en una masia, cosa que, al seu entendre, no era la seva funció.

Més contundent va ser Vicente Creus, que va recalcar davant la jutge que l'accident mortal es va deure al canvi d'estratègia realitzat per Delta 0 i que en cap moment va escoltar a donant alguna indicació, ordre o instrucció. Per a ell, els grans incendis "li sobrepassen, no sap mai com actuar operativament, no té iniciativa en moments de crisi".

Un advocat dels bombers d'Horta veu "justa i correcta" la imputació de Delta 0

L'advocat de dues de les famílies de bombers que van morir en l'incendi, Pau Simarro, ha qualificat la imputació de Carles Font de "correcta, adequada i justa".

En declaracions a Europa Press, Simarro ha assegurat avui que porten mesos treballant per demostrar la responsabilitat de Delta 0 en la tragèdia, de manera que han rebut la notícia amb "moltíssima satisfacció".

Per Simarro, amb aquesta decisió la jutge respon a les peticions que estaven fent des de l'acusació particular, ja que veu "indicis de criminalitat" en l'actuació del cap de guàrdia el dia 21 de juliol de 2009.

L'advocat creu que a partir d'aquí entren "en una nova dimensió", amb una acusació molt més concreta i que obre el porta a plantejar futures implicacions contra altres responsables del dispositiu, en funció de la declaració de l'ara imputat, fixada pel 17 de desembre.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1