Inici > Informa't > Notícies

Notícies



25.11.2010

Artur Mas: "Aixecar l'economia del país ha de servir per mantenir i millorar l'estat de benestar"

El líder nacionalista presenta les polítiques socials de la federació i aposta per un marc legislatiu propi per als temes de dependència


El president de CiU i candidat a la presidència, Artur Mas, ha explicat aquest matí que “la doble combinació d’aixecar el país des del punt de vista econòmic i educatiu ens ha de portar a mantenir d’entrada i millorar després l’estat del benestar. La riquesa és un mitjà per repartir de manera justa els recursos que es creen”. “Si aconseguim que el país recuperi un ritme econòmic suficient, sostingut i sostenible, i més sa, amb una base més ferma, l’objectiu és mantenir i millorar l’Estat del Benestar” ha afegit.

 

El líder nacionalista ha fet aquestes afirmacions en el transcurs d’un acte on presentat les polítiques socials i que s’ha fet a la seu de la ONCE a Barcelona. Mas ha assenyalat que “al 2003 politiques les socials pesaven 55%, ara 54%. Qui més ha creat estat de benestar ha estat CiU. No estem disposats a tolerar segons quines crítiques ni falsedats, perquè el nostre nacionalisme posa primer les persones”.

 

Artur Mas ha recordat que “l’objectiu de CiU és recuperar el llindar del 55% cap a polítiques socials, i haurà de ser perquè caldrà atendre molta gent en situacions difícils. Però cal lligar-ho al món productiu, perquè els recursos no vindran d’Europa ni del cel, els hem de generar nosaltres. “Una part dels nostres recursos se’n van a polítiques socials d’altres que les acaben tenint millor que nosaltres. No quadra. El pacte fiscal unit al creixement econòmic haurà de permetre-ho”, ha afegit.

 

Mas, que ha entregat el programa a la ONCE en Braille llenguatge de signes i versió audio, ha recordat que “CiU és la única formació que ho fa. Som l’únic partit que ho fa. No costa res, només cal tenir sensibilitat. És molt fàcil dir-se progressista, altra cosa és fer progrés”.

 

El líder de CiU ha recordat que “la llei de Dependència era una invasió en tota regla de les competències de benestar. Malauradament el PP i el tripartit ho van recolzar”. “Vam votar en contra també perquè pagava el mateix als catalans que a la resta, quan els serveis aquí valen entre un 60 i un 70% més. A més l’Estat es va comprometre a posar el 50%, i hem passat a un euro l’Estat i tres la comunitat autònoma. Madrid legisla a pagar nosaltres”, ha denunciat.

 

En canvi, Artur Mas ha plantejat “fer un marc legal que doni a tothom la màxima autonomia possible. Cada persona és diferent i els casos son molt diferents, no es pot fer passar tothom pel mateix embut”. “Volem un marc propi d’autonomia personal i que la llei de Dependència quedi com un marc general. Si en el camp del benestar l’autogovern queda escapçat, què quedarà? Ja tenim poca incidència en el camp econòmic, i així la Generalitat queda com una diputació gran”, ha lamentat.

 

Mas ha proposat que “l’administració ha de donar les garanties, garantir els drets, la qualitat i l’accés, l’equitat i la planificació: però qui gestiona no té per què ser sempre l’administració, poden ser entitats d’iniciativa civil o empreses, a banda de la família, l’associacionisme o el voluntariat. L’administració si vol arribar a tot ho farà malament, cap corresponsabilitat amb les cèl·lules de la societat”.

 

Mas ha recordat que “la família és la cèl·lula bàsica per a la societat, si no s’organitza a base de famílies estructurades és una societat que minva. En l’actual context, què passaria si no hi hagués una base d’estructura familiar?”. “No podem prometre massa res, però quan es torni a crear riquesa voldríem: estendre més enllà dels tres anys els ajuts directes a les famílies que es decideixin a tenir criatures; estendre els concerts al batxillerat; parelles que tenen un fill malalt greu, amb esmena de CiU s’aprova a Madrid que s’alliberi un dels pares per a que s’hi pugui dedicar, amb càrrec a la Seguretat Social. Dret a triar, que no s’obligui a les famílies a passar per l’embut de l’administració, per exemple les llars d’infants; volem que els pares es puguin organitzar com vulguin per a tenir cura dels nens de 0 a 3 anys”, ha plantejat.