Dilluns, 29 de novembre de 2010 | 21:17
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Vilalta diu que el fons investigat es va crear per fidelitzar a directius de FGC

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El fiscal demana entre 6 i 4 anys de presó per als acusats
Vilalta diu que el fons investigat es va crear per fidelitzar a directius de FGC
Societat 29/11/2010 19:04
EP.- El que va estar president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) fins a 1991, Albert Vilalta, -que a partir d'aquesta data va ser conseller de Medi Ambient-, ha explicat que el fons de previsió que presumptament li va servir per enriquir-se es va crear per fidelitzar als directius de Ferrocarrils.
Vilalta, al costat d'Enric Roig i Antonio Herce -presidents successius de FGC- estan acusats de delictes continuats de prevaricació i malversació de cabals públics i aquest dilluns ha començat jutjar-se el seu cas en l'Audiència de Barcelona.

El fiscal els acusa d'haver creat, entre finals de 1990 i principis de 1991 -quan Vilalta era president, Roig director i Herce director economicofinancer- un fons amb l'asseguradora Winterthur, mitjançant la realització de successives aportacions per un import total de 452.242.984 pessetes (2,7 milions d'euros) que van dissoldre en el 2000, apropiant-se dels diners.

Vilalta ha explicat que la seva funció com a president, que solament era remunerada amb dietes, era representativa i que la funció executiva l'exercia el director general, en aquest moment Roig. Ha assegurat que va ser aquest últim qui li va proposar crear el fons per fidelizar al personal, alguna cosa que a ell li va semblar ben perquè els directius romanguessin en FGC. No obstant això ha afirmat no recordar els detalls del fons.

El fons afectava als directius del comitè de direcció, un òrgan de coordinació interna, i no es va creure necessari sol·licitar autorització del consell d'administració, que segons la Fiscalia és qui havia d'autoritzar la seva creació perquè el director general tenia totes les funcions de personal i assegurament. Vilalta va cessar de la presidència de FGC en 1991 quan va ser designat conseller de Medi ambient de la Generalitat.

El segon a declarar ha estat Roig -que primer va ser director general i després president de FGC-, i ha ratificat tot el que s'ha dit per Vilalta i ha afegit que a la fi dels 80 hi havia ofertes molt sustanciosas per a enginyers i que des de FGC es va voler buscar una fórmula per mantenir-los.

No obstant això, Roig ha descarregat part de la responsabilitat en el tercer imputat, Antonio Herce, que en aquest moment era el director financer. Roig ha assegurat que va ser aquest últim qui va redactar el reglament per crear el fons i va ser qui ho comentava amb els assessors jurídics.

Al marge d'aquests fets, el fiscal apunta al fet que l'acusat Roig, mentre va ser president -entre el 93 i el 99-, va sostreure fons públics en el seu benefici particular mitjançant la percepció "improcedent i il·legal de quantitats en concepte de dietes", arribant a un total de 126 dietes per imports de 50.000 o 60.000 pessetes cadascuna.

Quantitats molt elevades

L'últim a declarar en la primera jornada del judici, que ha durat unes 7 hores, ha estat Antonio Herce, director financer quan es va constituir el fons i president del 1999 a 2004. Ha explicat que a la fi de 1990 Roig i Vilalta li van demanar que gestionés un fons que permetés un incentiu salarial als treballadors i ell, seguint les directives, es va posar en contacte amb els serveis jurídics.

Preguntat sobre els motius que van portar a dissoldre el fons en el 2000, Herce ha assegurat que en anar-se de l'empresa un dels últims beneficiaris -quedant solament 4 persones en el fons-, se'n va adonar que els imports eren "molt alts" i que no hi havia fons. Va consultar llavors amb els assessors jurídics i li van explicar com dissoldre-ho.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1