Dilluns, 29 de novembre de 2010 | 21:26
Vostè es troba a: Inici > Política >

Wikileaks descobreix la política exterior dels EUA

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Han investigat els principals responsables de la ONU
Wikileaks descobreix la política exterior dels EUA
28/11/2010 23:53
El fundador de WikiLeaks, Julian Assange
EP.- Wikileaks ha tornat a sacsejar la comunitat internacional amb una nova i massiva filtració de més d'un quart de milió de documents de la diplomàcia estatunidenca que descriuen en termes francs els principals líders internacionals i revelen greus irregularitats comeses pel Departament d'Estat nord-americà.
El Pentàgon i el Departament d'Estat han reaccionat iradament davant la publicació dels cables, i ha qualificat la filtració d'"irresponsable", perquè "posa vides en perill". Wikileaks ha desatès les advertències formulades en aquest sentit pels advocats de la cartera dirigida per Hillary Clinton i ha garantit al llarg d'aquest diumenge la divulgació dels documents, tot i haver patit un atac cibernètic que ha deixat la web ('www.wikileaks.org') inutilitzada durant hores.

Espionatge a l'ONU

Els documents revelen una sèrie de "directives humanes d'intel•ligència", bé ordenades per Clinton o per la seva predecessora, Condoleezza Rice, pels quals s'ordena als diplomàtics estatunidencs que obtinguin informació d'"instal•lacions militars, vehicles utilitzats per líders polítics, i fins i tot mostres d'ADN o empremtes dactilars", cita 'The Guardian'.

Particularment una d'aquestes directives té com a objectiu "la cúpula de les Nacions Unides". Els diplomàtics estatunidencs, en virtut d'aquesta ordre, havien d'obtenir especificacions tècniques dels sistemes de telecomunicacions utilitzades pels principals responsables de l'ONU, així com les xarxes privades -contrasenyes incloses- per a l'intercanvi d'informació personal.

Retrats de lideratge

Les informacions classificades destaquen l'acostament entre el president dels Estats Units, Barack Obama, i l'Àsia en detriment de la Unió Europea, a la qual considera un actor "en segon pla" de l'escenari internacional, segons recull el número de demà del magazín alemany 'Der Spiegel', filtrat aquesta tarda a internet i recollit per un bon nombre de mitjans internacionals.

Aquests documents equiparen el president iranià, Mahmud Ahmadinejad, amb el dictador nazi Adolf Hitler, consideren que la cancellera alemanya Angela Merkel té caràcter de "tefló" i descriuen el president afganès, Hamed Karzai, com un "complet paranoic".
A més, altres cites dels documents esmenten que Obama prefereix estrènyer les relacions amb l'Àsia. El president estatunidenc "no demostra cap tipus de connexió emocional amb Europa" i concep el món com "enfrontament entre dues superpotències" en què "la Unió Europea ostenta un segon pla". El president francès, Nicolas Sarkozy, és qualificat, per exemple, com "l'emperador nu".

Pel que fa a Itàlia, els documents descriuen les "salvatges" festes del primer ministre Silvio Berlusconi, les relacions del qual amb el líder libi Muammar al-Gaddafi i amb el primer ministre rus Vladímir Putin (al qual descriuen com "un mascle alfa") provoquen malestar a Washington.

En el context de les relacions internacionals, els documents revelen que els Estats Units va fer servir els presoners de Guantánamo com a "moneda de canvi" en les converses diplomàtiques o que Washington ha estat objecte d'atacs cibernètics procedents de la Xina des de fa vuit anys -i que Pequín va ordenar la contractació de pirates informàtics nacionals per emprendre un assalt pirata sobre la companyia Google-.

Terrorisme i tensió a l'Àsia

Pel que fa a la lluita contra el terrorisme, destaquen que la principal font de finançament de la xarxa terrorista Al-Qaida continuen sent mecenes de l'Aràbia Saudita i de Qatar, un país que s'ha acovardit a l'hora de contenir el terrorisme per por de semblar alineat amb els Estats Units.

Al Iemen, el Govern ha assumit la responsabilitat d'atacs secrets estatunidencs contra la branca local d'Al-Qaida, segons una conversa secreta entre el president Ali Abdullah Salé i l'excomandant estatunidenc al Pròxim Orient, el general David Petraeus, que ha rebut garanties que el Parlament del Iemen no coneixerà la verdadera naturalesa dels bombardejos. "Els direm [als diputats] que les bombes són les nostres i no vostres", ha assegurat el dirigent iemenita.

A més, els documents també examinen la situació a Corea del Nord i l'Afganistan. En cas de Pyongyang, revelen converses secretes entre diplomàtics estatunidencs i sud-coreans sobre la possibilitat que el règim comunista col•lapsi "per problemes econòmics" i "una crisi de successió" en el moment en el qual el líder del país, Kim Jong Il, cedeixi el poder.

Sobre l'Afganistan, al marge de la "paranoia" exhibida per Karzai, es revela que el vicepresident afganès, Ahmed Zia Masud, va treure de l'Afganistan 52 milions de dòlars sense declarar, en un sol viatge als Emirats Àrabs.

En el cas de l'Iran, en última instància, els cables destaquen els esforços nord-americans per convèncer l'Aràbia Saudita que una ofensiva militar contra l'Iran només endarreriria uns quants anys els esforços de la República Islàmica per obtenir un arma nuclear.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1