Edició:  Del 28 de novembre al 4 de desembre       -Sumari-
29 Mai, 2009
Inici :: 
 
Cerca   
En aquesta edició:

(*): Comentaris dels lectors

EDITORIAL
·“Quan viure és un luxe, ocupar és un dret?” (388)

CITES BREUS
·Cites (367)

HABITATGE
·EL BOOM IMMOBILIARI DE LA CIUTAT DE GIRONA EN XIFRES (238)
·Entrevista amb Francesc Sitjas i Puig, President de la Unió d’Empresaris de la Construcció de Girona (277)
·Entrevista a Joan Pluma (506)
·Pere de Medinyà, exokupa de Ca la Sileta de Salt (298)
·Les hipoteques (409)

NOTÍCIES BREUS
·BREUS (214)

OPINIÓ
·FICCIONS (286)
·LA CIUTAT DE LES MOSQUES (468)
·Amb el peu esquerre (317)
·L'últim turó (318)

SUBMARÍ
·RÈQUIEM PER UN FESTIVAL (278)
·Comentari literari - Michel Houellebeck (272)
·Entrevista amb Adam Martí (390)
·Adéu a les armes (420)
·L'All (255)
·Moda de nit (273)
·Llibres recomanats (266)




Xarxa informativa Independent


En catala
mondiplomatic.org
attacandorra.org
andorra.indymedia.org
civilitzaciodigital.org
republicavirtual.org
comprardvd.org


Xarxa professional independent
Pifx.com
Planetadvd.com


Xaxa llatinoamericana independent
Papafrita.org
CortosTV.com
space2024.org


“Quan viure és un luxe, ocupar és un dret?”
EDITORIAL
Per Eva Tauler


Llegeixo a les estadístiques que estem tots, cada dia, més endeutats, que cada vegada hi ha més morositat i que la meitat de les famílies tenen sempre problemes per poder arribar a final de mes.

Per altra banda, els beneficis dels bancs no paren d’augmentar, i són un dels negocis que sempre té beneficis. Sempre. Mai perden i em pregunto si una cosa té a veure amb l’altra i quin paper hi juga la hipoteca en l’ofegament d’uns i l’increment de guanys d’altres.

Segons la constitució, tots tenim dret a un habitatge digne cosa que és, a més de constitucional, una necessitat bàsica de l’ésser humà. L’especulació immobiliària dels nostres dies va en contra d’això i és, per tant, anticonstitucional. Il•legal.

Va fins i tot en contra dels drets humans ja que et condiciona la vida, perquè no tens la llibertat de triar com vols viure.




Llegir més | 388 comentaris Enviar a un amic Versió per a imprimir

LA CIUTAT DE LES MOSQUES
OPINIÓ
L´ARTICLE 25

Què és el que està en joc amb l’obscena tendència alcista en el preu de l’habitatge que està hipotecant no només el nostre dia a dia, sinó també les nostres mateixes possibilitats, que són les llavors del nostre futur? Perquè no es tracta solament d’una temporada més o menys llarga de sacrifici o renúncies, sinó de l’acceptació resignada d’un deute que d’ençà que es contreu redefineix la nostra realitat, tot creant-ne una de nova. Perquè hipotecar-se no és veure cada principi de mes com la butxaca a la qual s’aferra una família, i amb ella una colla de vides, s’empetiteix fins a produir-nos claustrofòbia, sinó molt més. En un món on la confusió en la informació i la ignorància que provoca són cercades pels grups dominants per tal de perpetuar-se en la seva posició de privilegi, la foscor que envolta l’adquisició de l’habitatge i els silencis de tots els estaments implicats, almenys personalment, m’empenyen a la reflexió, a la decisió d’enfrontar-m’hi amb la feblesa de la meva raó creient cegament que m’amaguen alguna cosa.




Llegir més | 468 comentaris Enviar a un amic Versió per a imprimir


Amb el peu esquerre
OPINIÓ
“Quan un es lleva amb el peu esquerre té el 50 % de possibilitats d’anar-se’n a dormir amb el mateix peu” deia Borges. I tenia raó. Però no parlava de les hores que passes fora del llit. El que llegiran a continuació en seria un bon exemple. Els puc dir que la sensació és de pèrdua absoluta. Com començar una caminada atrapat per arenes movedisses. Saps que per més que et moguis, o encara pitjor, com més et moguis més ràpid acabaràs menjant sorra.

Avui, de primeres, m’he adormit, una incipient febrada n’ha estat la causa. Si hi ha grip jo sempre la covo. He sortit de casa corrents i en arribar a l’estació on pujo al Catalunya Express el tren ja havia marxat. A partir de les vuit del matí només surten cada hora així que si en perds un, fins una hora més tard no hi ha possibilitats de res. I pot ser, a més a més, que el proper que arribi no sigui un Catalunya (que tot i els problemes, va més ràpid, s’atura a menys parades i és relativament còmode) sinó un Delta (que a més dels problemes, va més lent, s’atura a més parades i és absolutament incòmode). Perdre un tren fa molta ràbia. Primer, després d’esbufegar i maleir tots els rostres del santoral, has de pensar en què gastaràs el temps. Perquè tornar a casa seria banal, de no ser que fos per quedar-s’hi i jo no puc, em dec a la meva visita setmanal a la seva ciutat. Segon, encara que ja has esmorzat, si més no, t’has pres un cafè curt mentre et vesties, l’únic que pots fer és buscar el bar de l’estació i consumir alguna cosa perquè et deixin seure a una de les seves –perquè no dir-ho també- incòmodes cadires. I dos cafès en mitja hora no són el millor antídot pel mal humor, més bé el contrari. No sé si és més depriment esperar a la via o a una de les cafeteries. Obres el diari i totes aquelles noticies que normalment llegeixes amb interès aquest cop no et fan “punyetera” gràcia. El món va cap a pitjor i tu ben a prop i en la mateixa rampa de baixada, penses. Un dia em van explicar una estadística amb tuf a llegenda urbana que explicava el temps que ens passem esperant al llarg d’una vida plena (aquella que compleix l’esperança mitja). Esperant a la cua del pa o a l’entrada del cinema, aguaitant que baixi l’ascensor o que arribi el proper tren a Girona… Crec recordar que eren uns sis anys. L’infern.




Llegir més | 317 comentaris Enviar a un amic Versió per a imprimir


Pere de Medinyà, exokupa de Ca la Sileta de Salt
HABITATGE
“Creia en l’okupació i la tornaria a defensar”


Era l’any 1993, l’època del boom del moviment okupa, i en aquell moment a Salt (el Gironès) hi havia dues ocupacions: la de La Maret i la de Ca la Silueta. La Maret es va convertir en el Casal Popular d’aquest grup social, el local on s’hi feien reunions, concerts i teatre, on “s’intentava crear i expressar ”. En Pere de Medinyà era un dels okupes del pis de Ca la Sileta. Tenia 18 anys i s’hi va quedar fins als 25. Ara en té 28 i assegura que repetiria i tornaria a defensar allò en què realment creien i encara creu. En Pere també va estar a Can Pixera, una casa ocupada i desallotjada en dues ocasions. En la segona, el jutge els va donar la raó i els va absoldre i aquest exokupa de Medinyà recorda bé les seves paraules: “Hi ha un problema clar d’habitatge i aquests nanos només han utilitzat un espai infravalorat que s’està esperant que caigui a terra per poder-hi construir pisos i posar-los a preus desorbitats”.


Per quin motiu vas marxar de casa?
Per l’aventura, perquè era jove i tenia ganes de fer coses. A més, a casa no hi estava gaire bé, havia d’anar a la mili i no volia, era insubmís, i la idea no agradava. En aquella època vaig començar a anar en diverses ocasions a reunions del CAS (Col•lectiu Antimilitarista de Salt) i vaig descobrir tot un món.




Llegir més | 298 comentaris Enviar a un amic Versió per a imprimir

Entrevista a Joan Pluma
HABITATGE
Entrevista a Joan Pluma
Regidor d’Urbanisme de Girona

“Cal més habitatge de protecció social però el sector privat també hi ha de jugar”

La Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya estima que les administracions públiques han licitat en obra civil una xifra gens menyspreable en projectes i inicis d’obres. El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Girona, Joan Pluma, constata que es continuen demanant moltes llicències per a la construcció d’habitatges i indica que el 2002, concretament, es van concedir 691 visats d’obres i es van construir 797 habitatges.


Quines són les polítiques municipals d’habitatge per corregir el procés de discriminació respecte a la gent que vol adquirir o llogar un primer habitatge i ho té cada cop més complicat perquè els preus són cada cop més alts?
S’intenta posar en el sector, en el món de la venda d’habitatge, preus taxats. D’una banda, un dels instruments polítics que tradicionalment s’han fet servir per fera baixar els preus és posar més habitatge a disposició. Aquesta és la fórmula conservadora segons la qual si hi ha molt d’habitatge i molta competència, els preus baixaran, cosa que no és del tot certa; en molts casos, com a Madrid, s’ha alliberat molt de sòl i els preus no han baixat, de fet han augmentat, malgrat que la demanda s’ha estabilitzat. D’altra banda, cal protegir el mercat en el sentit que determinats pisos han de quedar exclosos a aquests processos, han de ser pisos de protecció oficial, que és el segon instrument polític i el que l’Ajuntament es planteja. Precisament venim de signar un Acord de govern que posa a la disposició 300 pisos pels propers quatre anys, per veure si d’aquesta manera 300 famílies poden accedir a un habitatge a un preu que no sigui el del mercat, sinó a un preu protegit.




Llegir més | 506 comentaris Enviar a un amic Versió per a imprimir


FICCIONS
OPINIÓ
“Històries que, en explicar-les, de vertaderes es tornaven inventades i d’inventades vertaderes”
Italo Calvino, El Baró Rampant


Sense bitllet de tornada


Cada any cents dels immigrants indocumentats que intenten penetrar dins Europa moren engolits per les aigües tèrboles de l’estret de Gibraltar. Segurament, els 14 quilòmetres que separen Espanya del Marroc són els més vigilats de tot el mediterrani, però aquest fet no atura els qui tenen el somni de començar una nova vida. Fins fa dues setmanes, en el que va de 2003, el Ministeri d’Interior havia comptabilitzat l’arribada de 16.000 immigrants sense regularitzar, un 20 % més que en la totalitat de l’any passat. Marroquins i subsaharians són els qui omplen les pasteres controlades per grups mafiosos que transporten il•legalment i en pèssimes condicions a aquelles persones que volen arribar a Europa.
El passat 25 d’octubre, davant el mateix port de Cadis, va naufragar una llanxa amb 45 persones a bord, 37 de les quals van morir ofegades. Ha estat la darrera tragèdia de l’estret, però tots els experts assenyalen que no serà l’última.


Les onades trenquen amb força sobre la costa deixant una capa escumosa de mals averanys. Ni els pescadors de xàbegues sortirien a la mar en una nit com aquesta. A la platja, però, hi ha gent al voltant d’una llanxa pneumàtica. Poc a poc d’entre els matolls o els pins que s’abracen a la sorra els passatgers de la penúltima pastera que creuarà l’estret s’acosten al punt de trobada. Semblen fantasmes, protagonistes d’una travessa que s’ha dissenyat sense lluna. L’home que ha muntat aquest trobada els enfoca als ulls amb una llanterna. Creua una paraula amb cadascun d’ells i els posa en mans d’un enorme nigerià que els ajuda a pujar a la pastera, salvant així la tracció cap enrere de les últimes onades.




Llegir més | 286 comentaris Enviar a un amic Versió per a imprimir


Règim Bush



Entrada lectors

 Nom d'usuari
 Paraula de pas
 Recorda-ho


Per llegir els articles complets has d'estar registrat, és fàcil, ràpid i gratuït. REGISTRA'T AQUÍ.



Civilització digital



Menú

· Inici
· Per temes
· El més llegit
· Escriu-nos
· Recerca
· Recomanan's
· Enllaços


Gestió Lector
· El vostre compte
· Llista de membres
· Preguntes més freqüents
· Sortir



Enquesta

¿Creu que EUA acabarà atacant Síria?

· 
· No

[ Resultat | Enquestes ]


Vots: 11
Comentaris: 468



Usuaris en línia

En aquests moments hi ha 9 convidats i 0 usuaris registrats connectats/des

Ets un/a usuari/a anònim/a. Pots registrar-te aquí



Tots els drets reservats © 2002-2003 República Virtual