Inici » Oriol Pérez Treviño - Carrer de sentit únic

La ciutat de Plácido

Enviat per Oriol Pérez Treviño en 30 novembre 2010 – 13:585 Comentaris
La ciutat de Plácido

Ara que el mestre Berlanga ens ha deixat, m’agradaria que les forces vives de la ciutat m’expliquessin a què obeeix aquest autobombo constant a fer notar que Manresa va ser la ciutat escollida pel gran cineasta per reflectir un temps de gran misèria moral que, a voltes, em pregunto si encara no persisteix sota noves formes a la capital del Bages.

O potser és que gaudim de pel·lícules diferents, pero a mi la visió de Plácido en arribar al final, em produeix una tristesa absoluta i infinita. Només el talent berlanguià és el que sap dimensionar en clau d’humor una història sinistra, un retrat que fa de tot menys riure.

Doncs bé. No prou satisfets que fins i tot un cineasta valencià que vivia a Madrid va traslladar-se fins a Manresa per rodar, perquè alguna cosa va veure-hi per poder-hi emmarcar la història de Plácido, hem vist com aquest manresanisme decadent com Plácido hagi tret pit a l’una per anunciar cofoiament un «es va rodar a Manresa!!!».

La veritat és que només un personal immers en aquest manresanisme de cine de barrio se li acudiria reivindicar o fer-ne un premi sota la forma d’una notable escultureta d’Àngels Freixanet.

Vaig anar a l’acte de clausura del Fecinema de Manresa i, posats a ser sincers, allò va ser un déja vu al segle XXI del que ja denunciava Berlanga. S’ha de ser malèfic perquè certs responsables polítics amb una política paupèrrima d’ajuts (sense anar més lluny, a la mateixa voluntariosa entitat organitzadora del festival) que, mal els pesi, és més propera a la caritat que al suport seriós sorgit de l’aplicació de polítiques culturals públiques, decideixin assistir-hi i entregar premis.

Aquesta cosa que va trobar Berlanga a Manresa , sense cap mena de dubte, té més a veure amb la lletjor, la grisor, el freakisme (gloriosos pixadors de la plaça de Sant Domènec) que no amb grans prestacions de bellesa cinematogràfica. Si Plácido fa plorar, encara més ho fa pensar que, indirectament, Berlanga assenyali un exemple de provincianisme i de ciutat sòrdida a la nostra ciutat.

Han passat 50 anys des del rodatge de Plácido i la temàtica del ponga un pobre en su mesa ens segueix perseguint. Sigui amb formes més maquillades i potents a nivell de màrqueting, com la que impulsa la Fundació Rosa Oriol, la misèria moral és d’allò més profunda, encara que Sor Lucía faci acte de presència en aquesta història. Els motius d’aquesta participació a voltes em fan pensar en un altre film: Sor ye-ye.


Si t'ha agradat, comparteix-lo:

  • Imprimeix aquest article!
  • Envia-ho a un amic per E-mail!
  • Facebook
  • Digg
  • del.icio.us
  • Meneame
  • MySpace
  • Converteix aquest article en PDF!
  • Technorati
  • RSS

5 Comentaris »

  • nuiria escrigué:

    Hi ha qui treballa per promoure la ciutat, o, fins i tot per ajudar a la gent a l’hora que promou la ciutat…. I hi ha qui no és capaç de fer res d’això i (que dolenta és l’enveja!!!) es dedica a tirar per terra tot allò que la gent fa amb esforç o amb il.lusió. Ho sento, Oriol, però si no ets capaç de millorar-ho, calla!

  • Enric Serra escrigué:

    Nuiria, que es el que no t’agradat de l’opinio de l’Oriol, o millor dit, que es el que no has entes?

  • pep escrigué:

    Hola Oriol. Justament un article que vaig escriure la setmana que Berlanga ens va deixar hi duia uns postada que deia:

    Pd.Dimecres vaig veure la pel.lícula” Plácido”, de Berlanga, rodada en una Manresa gris i de provincies, l’any 61. No l’havia vist. Ara entenc perquè Berlanga va triar la ciutat… I perquè ningú l’ha triat mai més. Gris i de provincies. Quin visionari, el Berlanga!.

    De la resta de consideracions teves, en algunes - moltes - hi estic d’acord i en d’altres potser no tant, o potser gens o potser potser. També vaig fer un article sota el titol de ” glamour i solidaritat” que parlava de la segona qüestió del teu article.

    I que ningú s’enfadi. la crítica és necessària i no hi ha temes ni persones intocables. O si?

  • l'espia escrigué:

    Quin mal rotlllloooooo!!!!!jejeje

  • Dolors escrigué:

    Només es pot dir més alt.

Deixa un comentari!

Afegeix el teu comentari a continuació, o trackback des del teu propi lloc. També pots subscriure't als comentaris per RSS.

Sigues agradable. No realitzis faltes d'ortografia. No surtis del tema. No facis spam.

Pots utilitzar aquests tags HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Aquest blog està preparat per usar Gravatar. Per a obtenir el teu propi avatar global, si us plau, registra't a Gravatar.