Dissabte, 4 de desembre de 2010 | 18:53
Vostè es troba a: Inici > Societat >

El Consell de Ministres decreta l'estat d'alarma durant 15 dies

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Decisió històrica en la democràcia
El Consell de Ministres decreta l'estat d'alarma durant 15 dies
Societat 04/12/2010 12:22
CatalunyaPress.- Després de tres hores de reunió, la crisi dels controladors aeris ha portat al Govern a decretar per primera vegada en la història de la democràcia l'estat d'alarma durant 15 dies, segons ha explicat el portaveu del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba.
9rubalcaba-consejo-ministros
Un Consell de Ministres extraordinari, presidit pel president Zapatero, ha estat reunit des de les 9.10 del matí, amb el Fiscal General de l'Estat i l'Advocat General de l'Estat, per abordar la crisi originada per la "vaga salvatge" iniciada ahir pels controladors

"Ja havíem dit que no si hi havia normalització, declararíem l'estat d'alarma. No s'ha produït, i per tant el consell de Ministres, decreta l'estat d'alarma d'acord a l'establert en la Constitució", ha dit Rubalcaba

Els controladors passen a estar, des d'aquest moment, "mobilitzats", la qual cosa suposa, que caso de no assistir al treball, "estarien incorrent un delicte de desobediència tipificat en el codi penal militar". Ho ha explicat Rubalcaba que ha demanat "disculpes" a tots els ciutadans que s'han vist afectats per la vaga de controladors.
 
Solament la meitat dels controladors ha acudit aquest matí al seu lloc, encara que al·leguen problemes físics per no treballar. Els ministres han deliberat si decretar l'estat d'alarma, que implica que aquells controladors que no es presentin al seu lloc podran ser portats immediatament davant el jutge i acusats d'un delicte "que pot implicar greus penes de presó", ha explicat el vicepresident primer i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.

"No anem a acceptar ni la defensa dels seus privilegis, ni el xantatge als ciutadans. No vull recordar els seus salaris, però hi ha un conflitcte d'una corporació professional que es converteix en imprescindible i que fan un xantatge a la resta dels ciutadans per defensar els seus privilegis. I no ho podem consentir", ha explicat Rubalcaba amb gran indignació.

Segons ha aclarit Rubalcaba, el conflicte dels controladors ha estat "valorat" pels controladors perquè es produís en el pont. "La mesura ha hagut d'aplicar-se perquè la situació ja és insostenible. S'està produint un dany greu als ciutadans i teníem previsions de reaccionar amb aquest decret-llei".

"En la situació actual l'única cosa que es demana als controladors és que normalitzin la situació dels aeroports. És l'única cosa que els reclamem", ha afegit Rubalcaba.

En principi, la presència del Fiscal General de l'Estat i l'Advocat General de l'Estat era "ser respetuososo i acurats" amb la Llei, tenint en compte que és la primera vegada que es decreta l'estat d'alarma a Espanya.

L'amenaça, no obstant això, no ha fet efecte, de moment sobre el tràfic aeri. Lasi companyies han anunciat que no hi haurà vols, que no desenganxaran ni aterraran en aeroports espanyols, fins a les sis del matí d'aquest diumenge. No obstant això, oficialment AENA manté que a la una de la tarda d'avui es reobrirà l'espai aeri i a partir de les 19.00 eurocontrol donarà els slots per permetre enlairaments i aterratges. Iberia, la major operadora, ja ha dit que fins a les sis del matí de matí no operés els seus avions.

Control militar

L'Executiu es va veure obligat la militarització del control aeri cap a les 23.00 hores del divendres davant el col·lapse generat per les "baixes massives" del 70% dels controladors. Per poder prendre aquesta mesura, que està prevista dins d'un decret aprovat el migdia del divendres pel Consell de Ministres, l'Executiu va publicar la norma de manera extraordinària en el Butlletí Oficial de l'Estat passades les 21.30.
 
A més, el decret especifica que també es permetrà realitzar controls mèdics als controladors "de manera immediata" per verificar que realment no estan en disposició de realitzar les seves funcions.

El Gabinet de crisi creat per gestionar la crisi va anunciar tres mesures d'urgència. En primer lloc, efectius militars es van traslladar als quatre centres de control que existeixen a Espanya (Sevilla, Madrid, Barcelona i Canàries) per assegurar el seu bon funcionament. En segon, Defensa va reforçar el personal dels nou aeroports d'ús mixt militar i civil: Villanubla (Valladolid), San Javier (Múrcia), Salamanca, Talavera la Real (Badajoz), León, Zaragoza, Albacete i Quatre Vents i Torrejón (Madrid). A ells es desviaran vols civils.

Com a tercera mesura d'urgència, coronels de l'Exèrcit de l'Aire es van traslladar a les torres de control dels aeroports civils per assumir el comandament. Als seus ordres han quedat els controladors civils que van acudir a treballar. Els coronels van començar per assegurar la coordinació dels 10 aeroports que continuaven oberts el divendres a la nit, i al llarg de la matinada s'aniran incorporant a la resta, que són 47, perquè al matí tots puguin estar operatius. Al llarg de la nit, soldats de la Unitat d'Emergències (UME) van patrullar per Barajas, ocupant-se d'avituallar amb queviures, aigua i mantes als passatgers.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1