Dissabte, 4 de desembre de 2010 | 18:35
Vostè es troba a: Inici > Economia >

El Govern no espera a ningú per reformar les pensions

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Les CCAA participaran en el desenvolupament del nou model d'aeroports
El Govern no espera a ningú per reformar les pensions
03/12/2010 14:17
rubalcaba-salgado
El Govern aprovarà la reforma del sistema de pensions el proper 28 de gener i l'enviarà immediatament al Parlament per a la seva tramitació, segons ha anunciat el vicepresident primer i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba.
És un anunci que dóna pistes, com també les dóna la presència de Zapatero al Consell de Ministres d'avui, de la gravetat de la crisi del deute que ha patit Espanya en les últimes dates. Fins ara, el Pacte de Toledo, en el que participen totes les forces parlamentàries, havia estat el marc de revisió de les pensions.

Malgrat que el nou ministre de Treball, Valeriano Gómez, tot just va reunir aquesta setmana per primera vegada el Pacte de Toledo, Rubalcaba ha assegurat que no és el desig del Govern renunciar a l'acord. Simplement, ha dit, s'ha de posar una data perquè "portem mesos discutint i creiem que s'ha de fixar".

Pujada del tabac

Paral.lelament, el Govern ha aprovat un decret-llei que recull les noves mesures econòmiques anunciades pel president del Govern i que inclou també, com a principal novetat, un increment de l'impost especial sobre el tabac, segons ha anunciat la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, qui ha indicat que aquest dissabte es publicarà el decret-llei en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'objectiu és recaptar 780 milions d'euros.

Amb aquesta pujada, que no s'ha concretat però que serà "moderada" -"uns quants cèntims", ha dit Salgado- el Govern vol aconseguir dos objectius: millorar la salut pública i contribuir a reduir el dèficit.

Paquet de mesures

Segons la ministra, les mesures contingudes en el decret estan dirigides a millorar la competitivitat de l'economia, facilitar el desenvolupament de l'activitat empresarial, reforçar el futur de la Seguretat Social i contribuir a obrir més l'economia mitjançant la privatització d'organismes com Aena i Loteries i Apostes de l'Estat.

Entre les principals mesures, a més de la privatització d'aquests ens, hi ha la rebaixa de l'impost sobre societats per les empreses de reduïda dimensió (concepte que passa de 8 a 10 milions d'euros de facturació), que gaudiran del tipus reduït del 25% fins els 300.000 euros de benefici, davant els 120.000 euros anteriors.

A més, ha avançat que perquè la tributació no sigui un impediment al creixement de les empreses, les companyies que superin la xifra de negoci màxima que dóna dret a aquesta rebaixa fiscal (10 milions d'euros) podran mantenir aquest estatus durant tres anys més. El cost de la mesura rondarà els 230 milions d'euros, quantitat "assumible", en paraules de Salgado.

El decret-llei inclou també l'eliminació de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) i Actes Jurídics Documentats (AJD) per a totes les operacions societàries i es generalitza la llibertat d'amortització fins a l'any 2015. Igualment, Salgado ha anunciat que els actius que s'adquireixin al desembre, en concret a partir de demà, quan previsiblement es publicarà el decret llei, podran beneficiar d'aquesta amortització.

També se suprimeix l'obligatorietat a totes les empreses del pagament de la quota cameral. En concret i perquè les Cambres puguin adaptar la seva activitat a aquesta retallada, s'elimina l'obligatorietat amb caràcter immediat per a les empreses de reduïda dimensió i, per a la resta, s'estableix un període transitori al llarg de tot l'any 2011.

Pel que fa a la constitució d'empreses, el decret incorpora la reducció de costos i de terminis. Així, la ministra ha indicat que una empresa el capital sigui d'entre 3.000 i 3.100 euros, el 90% de les noves constitucions, podran constituir-se en un termini màxim d'un dia i amb un cost màxim de 100 euros.

El decret-llei també recull la supressió de l'ajuda de 426 euros per als aturats que hagin esgotat totes les prestacions, eliminació que ja es preveia en el decret en què es va aprovar aquesta ajuda.

Les autonomies participaran en el nou model aeroportuari

La ministra Salgado ha assegurat, així mateix, que les comunitats autònomes participaran -i la seva participació serà "molt important"- en el desenvolupament del nou model aeroportuari. El Govern assegura que el decret llei només és un punt de partit que caldrà modelar en un futur.

Segons ha dit, alguns dels aspectes en els que podria participar el Govern de la Generalitat serien els urbanístics, tot el que faci referència a la mobilitat i als comitès de coordinació entre aeroports.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1