Dissabte, 4 de desembre de 2010 | 18:39
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Què fer davant les cancel•lacions o els grans retards dels vols per una vaga

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Les recomenacions més útils
Què fer davant les cancel•lacions o els grans retards dels vols per una vaga
Societat 04/12/2010 10:01
Catalunyapress.- Davant la situació que es viu aquest dissabte als aeroports espanyols molt son els organismes que donen les seves recomanacions aquí teniu agrupats els millors consells per als passatgers.
Aeropuerto Barajas Interior2
L'Agència Catalana del Consum recomana a les persones usuàries que puguin estar afectades per les cancel•lacions o pels grans retards dels vols com a conseqüència d'una vaga, que abans d'anar a l'aeroport contactin amb primer la seva companyia aèria i s'informin o/ i la seva agència de viatges si el seu vol forma part d'un viatge combinat.

A més cal tenir en compte que es poden considerar circumstàncies extraordinàries els casos de vagues que afecten las operacions d'una companyia encarregada d'efectuar un vol.

Cancel•lació de vols


Si la companyia aèria cancel•la un vol per una vaga, els passatgers afectats no tenen dret a rebre una compensació econòmica addicional. No obstant això, recordem que sí tenen els drets següents:

-Dret a escollir entre la devolució de l'import del bitllet o un mitjà de transport alternatiu.

-Dret d'assistència: rebre gratuïtament menjar i beguda suficients en funció dels temps que calgui esperar la sortida del vol alternatiu ofert, allotjament en un hotel quan calgui (inclosos els desplaçaments), així com mitjans de comunicació (2 trucades telefòniques, tèlex o missatges de fax o correus electrònics).

-Dret d'informació: la companyia aèria que cancel•li el vol ha de proporcionar a cadascun dels passatgers afectats la informació sobre com evoluciona la situació, així com un imprès on s'indiquin les normes en matèria de compensació i assistència. Es proporcionaran per escrit les dades de contacte de l'organisme nacional responsable del compliment del Reglament.

Gran retard de vols

Si com a conseqüència d'una vaga els passatgers han patit un gran retard de 2 hores o més, no tenen dret a rebre una compensació econòmica addicional però la companyia aèria està obligada a oferir menjar i beguda suficients, allotjament en un hotel quan sigui precís (inclosos el desplaçaments), així com facilitar mitjans de comunicació si preveu un retard:

•de 2 hores o més per a vols de 1.500 km o menys,
•de 3 hores o mes per a vols més llargs efectuats dins de la UE i per a altres vols d'entre 1.500 i 3.500 km,
•de 4 hores o més per a vols de més de 3.500 km efectuats fora de la UE.
Quan el retard sigui de 5 hores o més, podeu desistir del vol i la companyia us haurà d'oferir la devolució de l'import del bitllet en el termini de 7 dies (junt amb un bitllet gratuït de tornada al primer punt de partida, si procedeix).

En tots els casos, es recomana conservar tota la documentació del vol (reserva, bitllet, targeta d'embarcament, contracte i publicitat).

A més si el vostre vol té connexió amb una altra companyia aèria, contacteu amb aquesta segona companyia aèria perquè tingui en compte la circumstància extraordinària que us impedeix volar i arribar a l'hora per tal que no perdeu el dret a la devolució de l'import del vol amb el que havíeu d'enllaçar.

Si no es respecten els vostres drets, comuniqueu els fets a la companyia aèria demanant els fulls oficials de reclamació/denúncia a fi de deixar constància escrita.


Les recomanacions d'AENA

AENA està recomanant a tots els passatger que no acudeixin als aeroports, ja que el tràfic aeri està "interromput" després de les "baixes massives" dels controladors.

El gestor aeroportuari espanyol recomana als passatgers que tenen previst sortir de viatge que sol·licitin informació a les seves companyies aèries o a través de la pàgina web d'AENA (www.aena.es) o del telèfon 902 404 704.

La patronal d'autobusos posa en marxa 10.000 places extres per al transport interregional


La patronal d'autobusos Fenebús ha posat en marxa 10.000 places extres per a transport interregional per a alguns dels passatgers perjudicats pel cessament d'activitat dels controladors aeris, segons han confirmat a Europa Press fonts del Ministeri de Foment.

Iberia i Vueling arriben a acords amb Renfe per transportar els seus viatgers per tren

Les aerolínies Iberia i Vueling han mantingut converses amb Renfe per arribar a un acord que permeti als seus viatgers utilitzen el tren com a via de transport alternatiu, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri de Foment.

Renfe ha habilitat 9.460 places addicionals a diferents trens que han de viatjar aquest dissabte. La companyia ferroviària, que aquest divendres ja havia afegit 2.100 places, pretén atendre les necessitats de transport dels viatgers afectats pel tancament de l’espai aeri, segons ha informat.

Les noves places de reforç de Renfe es concentren en els trens que aquest dissabte han de cobrir les línies Madrid-Barcelona, Madrid-Andalusia i Madrid-Comunitat Valenciana.

De les places noves, 4.800 són per a l'AVE Madrid-Barcelona; 1.800, per al de Madrid-Sevilla i 1.800 més per al de Madrid-Màlaga. Així mateix, la companyia ha habilitat 320 places per a la connexió Madrid-València; 300 més per al Madrid-Alacant i 440 més per al Madrid-Múrcia.

El conjunt de noves places se sumen a les 2.100 disposades per Renfe aquest divendres a la nit, quan l’espai aeri ja portava hores tancat. Aleshores les places van ser per a l'AVE Madrid-Barcelona (800 bitllets) i per al de Madrid-Sevilla (664 places).

La Generalitat activa el pla de protecció civil pel tancament de l'espai aeri

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha activat  aquest dissabte el Pla de Protecció Civil de Catalunya per la prolongació del tancament de l'espai aeri dels aeroports catalans per la vaga encoberta de controladors.

Segons ha informat a Europa Press, Protecció Civil ha instal lat set punts d'informació i atenció per als afectats per la cancel.lació de vols a l'aeroport del Prat. En aquests punts hi ha personal d'Aena, Delegació del Govern, Protecció Civil, Creu Roja, Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i Mossos d'Esquadra.

La DGPC, que figura en el gabinet de crisi que està fent el seguiment de vaga de controladors, ha demanat als passatgers que s'hagin de desplaçar a qualsevol dels aeroports catalans que s'abstinguin de fer-ho i consulteu l'estat dels vols amb les respectives companyies aèries.

Protecció Civil i el Centre d'Emergències de Catalunya (Cecat) estan en contacte permanent amb direcció de l'aeroport per qualsevol eventualitat que pugui sorgir.

L'alerta del pla implica observar i fer seguiment de la situació generada pel tancament de l'espai aeri per si cal activar els recursos i grups operatius coordinats per Protecció Civil.
 
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1