Accions del document

Fira de St. Ermengol

La Fira de Sant Ermengol de La Seu d'Urgell se celebra durant el tercer cap de setmana del mes d'octubre i és el marc de celebració de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus

PROGRAMA FIRA SANT ERMENGOL 2010

La Fira de Sant Ermengol de La Seu d’Urgell se celebra durant el penúltim cap de setmana del mes d’octubre, cap de setmana del 16 i 17 d'octubre de l'any 2010.

Es calcula que més de 50.000 persones visiten la Fira de Sant Ermengol durant el cap de setmana. Provenen principalment de La Seu i l’Alt Urgell, de les comarques veïnes i Andorra, encara que any rera any s’observa un increment important del nombre de turistes que passegen per la ciutat.

 

 

16a Fira de Formatges Artesans dels Pirineus

. 

En el marc d’una de les fires més antigues de Catalunya, la mil.lenària Fira de Sant Ermengol, la Seu d’Urgell celebrarà enguany la 16a edició de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus.

 

La Fira tindrà lloc durant els dies 16 i 17 d’octubre, i acollirà en un espai comú una quarantena de formatgers artesans provinents de tot l’arc pirinenc, del Mediterrani a l’Atlàntic i dels vessants nord i sud de la serralada. Els visitants podran trobar formatges elaborats als Pirineus catalans, aragonesos, navarresos, bascos i francesos.

 

Cada formatgeria disposa d’un estand d’exposició i degustació, i són els propis productors qui ofereixen els seus formatges, tant al nombrós públic que any rera any ens visita, com als professionals de la distribució i la restauració d’arreu del país, que cada vegada més tenen la Seu com a punt de referència del formatge artesà.

 

L’entrada al recinte dels formatges és gratuïta, i els visitants poden comprar un tiquet de degustació, amb el que poden tastar 5 formatges diferents i prendre una copa de vi, enguany de les bodegues de la do Empordà; o un got de cervesa artesana, de la Companyia Cervesera del Montseny.

 

Destaca la gran qualitat i varietat dels formatges que trobareu a la Fira de Sant Ermengol, que s’ha convertit en un aparador immillorable per conèixer i difondre la situació i tendències del sector formatger artesà d’arreu dels Pirineus.

 

Existeix un element bastant comú i en constant creixement entre els formatgers que trobareu a la Fira de Formatges Artesans: la llet crua; llet que no ha rebut cap tractament tèrmic abans de ser manipulada i que d’aquesta manera confereix als formatges totes les particularitats organolèptiques que conté la llet d’un ramat i d’un territori i pastures concretes.

 

A més de la venda i degustació dels formatges, la Fira de Formatges Artesans del Pirineus és el paraigües sota el que es desenvolupen d’altres activitats estretament relacionades amb l’elaboració i el consum de formatges de qualitat.


 

 

 

S

 

Jornada tècnica

Adreçada al públic professional, tant elaboradors de formatges com distribuïdors, restauradors, comerciants, estudiants, responsables de l’Administració... , la Jornada Tècnica de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus pretén ser una plataforma de formació, anàlisi i trobada entre professionals, a més d’un observatori de les tendències i canvis que es produeixen a nivell productiu, legal, normatiu, comercial, comunicatiu... en el sector dels formatges i els derivats lactis.

 

La Jornada Tècnica de la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus, que enguany tindrà lloc durant la tarda del divendres 15 d’octubre, està concebuda i gestionada per la professora Roser Romero del Castillo, de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (UPC).

 

La Jornada de la 16a Fira de Formatges Artesans dels Pirineus tractarà sobre

 

LA QUALITAT DE LA LLET DE FORMATGERIA

 

El formatge és un producte elaborat d’alt valor gastronòmic i nutritiu. És el resultat de la confluència de tres factors: la matèria primera (la llet), la tecnologia (l’acció humana) i l’ambient (Tº, humitat i microorganismes).

 

Per garantir la qualitat del formatge és fonamental la qualitat de la llet, determinada fonamentalment per la higiene, que depèn del productor de llet.

 

El maneig i la higiene del ramat i de les instal·lacions, la manera com es du a terme la munyida, com es conserva a la granja i com es transporta, son els aspectes que determinen la qualitat higiènica de la llet.

 

Si aconseguim una llet higiènicament correcta, en cap cas serà estèril, però s’hauran minimitzat els microorganismes patogens i els indicadors de falta d’higiene i s’hauran prioritzat els bons, els bacteris làctics i els microorganismes banals propis de cada ambient. Aquesta llet, transportada el més aviat possible i si li fem els mínims tractaments, ens pot donar el millor formatge.

 

D’aquestes qüestions tractarà la jornada tècnica d’enguany.

 

- Presentació.   Roser Romero del Castillo

- La qualitat de la llet de formatgeria. Patrick Anglade

- Presentació de l’Estudi sobre les formatgeries artesanes del Pirineu. Alex Ciprés i Joan Bea

- Presentació de les Guies de pràctiques correctes d’higiene a les explotacions lleteres de bestiar oví i cabrum. Gemma García

- Relacció entre productors de llet i formatgers.  Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya (ARCC) i un formatger

- Presentació de l’Associació de formatgers dels Pirineus. Salvador Maura

 
 Taula rodona

 


 

 

 

 

 

 

16è Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus

Més de 80 formatges diferents van participar en la darrera edició del Concurs Formatges Artesans dels Pirineus, que se celebra durant el dissabte de la Fira i que té l'objectiu de valorar sensorialment els formatges presentats.

 

En el Concurs poden participar tots els formatges artesans elaborats en qualsevol territori dels Pirineus, convenientment  identificats i que puguin classificar-se en alguna de les seccions establertes. La major part dels formatges participants pertanyen a formatgers assistents a la Fira, tot i que hi ha una part destacable de formatges que arriben exclusivament per al Concurs.

 

El Concurs valora els formatges de 8 categories: formatges no madurats (formatges frescos sense sal -matons, brossats, recuits, quallades  “requesones...- i  formatges frescos amb sal); formatges madurats de llet de cabra, quallada àcida; formatges de llet de cabra, quallada enzimàtica; formatges de llet de vaca, quallada àcida i quallada enzimàtica; formatges de llet d'ovella; tupí o gaztazarra; i formatges singulars (tots aquells formatges que no pertanyen a les Categories anteriorment esmentades).

 

Es concedeixen tres diplomes per secció, atenent les propietats organolèptiques dels formatges participants: diploma medalla d’or; diploma medalla de plata i diploma medalla de bronze. Els primers premis, o medalles d’or de cada categoria, sempre i quan siguin presents com a expositors a la fira, reben un premi en metàl·lic de 300€ i etiquetes adhesives de la menció per enganxar als formatges guanyadors, prestigiant-los.

 

El jurat d’aquest concurs el forma una quarentena de persones, representants de diferents sectors d’experts: gastrònoms, restauradors, comerciants, distribuïdors, periodistes, tècnics, i  organitzacions professionals representatives dels sectors agropecuari, agroindustrial i gastronòmic-culinari, tant públiques com privades.

 

En el desenvolupament del tast es contemplen dues fases. Una primera fase- anàlisi visual, on es valora l’aparença exterior i interior, i una segona fase- anàlisi  Olfacte – Gustativa, on es valora l’olor, el bouquet (aroma i gust), la textura i la impressió global.

 

 

 


15è CONCURS DE FORMATGES ARTESANS DEL PIRINEU

FIRA DE SANT ERMENGOL

RESULTATS                                  17 octubre 2009

 

 

FORMATGES TUPÍ / GAZTAZARRA

Diploma medalla d’or:              SERRAT GROS

Diploma medalla de plata:       CASTELL-LLEBRE

Diploma medalla de bronze:     SAT OLANO

 

FORMATGES DE VACA

Diploma medalla d’or:              FORMATGERIA ROURA SOLER

Diploma medalla de plata:        LÀCTICS ERMENGOL

D. medalla de bronze:               SERRAT DEL TRIADÓ – TROS DE SORT

 

FORMATGES D’OVELLA

Diploma medalla d’or:                    ARDIARANA–QUESOS

                                                           BEZTIZARANA  

                                                           FORMATGERIA CAN NADAL

D. medalla de plata :                         QUESOS ENTZIA

Diploma medalla de bronze:             QUESERÍA BASONDO

 

FORMATGES DE CABRA QUALLADA ÀCIDA

Diploma medalla d’or:              FORMATGES CUIROLS

Diploma medalla de plata:         FERME DU BIGNAU

Diploma medalla de bronze:       SERRAT GROS

 

FORMATGES DE CABRA QUALLADA ENZIMÀTICA

Diploma medalla d’or:              CAPRICHO DE GUARA

Diploma medalla de plata:         FERME DU BIGNAU (TOMME D’AYDIUS)

Diploma medalla de bronze:       LA BAUMA (GARROTXA)

 

FORMATGES FRESCOS / MATÓ

Diploma medalla d’or:              desert

Diploma medalla de plata:            EL LLADRÉ LES LLOSES

Diploma medalla de bronze :        CASTELL-LLEBRE

 

FORMATGES SINGULARS

Diploma medalla d’or:              SERRAT GROS (Pebrat d’Ossera)

Diploma medalla de plata:         FRESC PEBRE – LA BAUMA

Diploma medalla de bronze:       FERME DU BIGNAU

 

FORMATGE SINGULAR ESPECIAL      QUESERÍA LARTE (Gaztazarra amb nous)

 

 

 

Aula del Formatge

 

A tocar de la carpa dels formatges trobem un envelat anomenat Aula de Tast on, durant tot el cap de setmana, tenen lloc diferents tastos guiats de formatges i altres productes agroalimentaris de qualitat relacionats amb els Pirineus; sessions en directe de cuina de formatge i activitats gastronòmiques per als més petits, sempre amb el formatge com a actor principal.

 

Enguany seran 7 els tastos guiats de formatges dels Pirineus presents a la fira, combinats amb diferents complements com confitures, verdures, fruites de temporada, fruits secs, diferents tipus de pa i vins de la do Empordà. En aquest apartat s’inclouen també algunes sessions de tastos guiats per experts d’alguns dels Consells Reguladors de les DO de formatges artesans dels Pirineus, un tast guiat del formatge convidat d’enguany (Cazes-Haut, Toulouse), de formatges “d’autor”, a càrrec del propi elaborador (enguany Formatges Bauma), de formatges nous, presentats pels mateixos formatgers innovadors, dels formatges guanyadors del 16è Concurs de Formatges Artesans dels Pirineus...

 

A l’Aula de Tast també es podrà gaudir de sessions guiades de tast d’altres productes del Pirineu,  de vins de la DO Empordà, de cervesa artesans i una sessió-demostració de cuina de formatge, a càrrec d’un restaurador de la Seu.

 

La formació des d’un vessant lúdic també està garantida per als més petits, que durant tot el cap de setmana poden participar del Joc de l’Hostaler, en què alguns restauradors locals els ensenyen a cuinar i elaborar diferents productes relacionats amb els formatges. A més, i també adreçat als nens i nenes, l’Escola de Capacitació Agrària dels Pirineus conduirà un taller d’elaboració de formatges.

 

 



Related content