el repte d'interpretar la crisi

En aquest Fòrum Social Mundial està en joc qui interpreta la crisi. Si, el crack del 29 ho van interpretar capitalisme nacionalista, i la post guerra es va superar amb el pacte entre organitzacions socials, polítiques que donen peu a l’Estat del benestar. Ara, en la primera gran crisi global, una crisi financera i econòmica en tota regla, qui pretén interpretar-la té com a objectiu la seva refundació, i gent com en Sarkozy el que pretenen és fer-ho des dels valors de la dreta.

Aquesta és la primera responsabilitat del Fòrum, esdevenir un actor internacional, amb una agenda pròpia, un actor global que dibuixa alternatives i propostes. Aixa, de la referència ètica que va representar Porto Alegre, ara el FSM ha d’esdevenir la referència de propostes. Cándido Gregowski, director de l’Institut Brasiler d’Anàlisi Social i Econòmica (Ibase), una de les ànimes del Fòrum, deia que Davos s’havia convertit en un cementiri de desesperats, desesperats en busca del paraigües de l’estat protector. És cert. Però ara li toca al FSM.

Ahir, al recinte de les universitats de l’Amazonia es va estar treballant bàsicament sobre la realitat indígena. Avui, demà i pasta demà veurem fins on s’arriba.

Fòrum Social Mundial

En pocs dies comença el Fórum Social Mundial. En uncontext de crisi del capitalisme, trobo que aquesta trobada és més oportuna que mai. Per coincidir amb el diagnòstic i per fer propostes. Us proposo penjar comentaris al bloc, per a poder seguir amb atenció tot el que es cou, s'opina i es proposa des de Belem.

Armes per Israel

Ho sabíem, i un grup d'investigadors en ho han confirmat. L'any passat es van vendre més armes que mai a un Estat que no respecta els drets humans, que desestabilitza la zona d'Orient Mitjà, que no respecte les convencions. I malgrat tot se li van vendre armes per valor de més de 2 millons d'euros vulnerant per tant el codi de conducta de la Unió Europea. Al llarg dels últims dos anys la venda d’armes per part d’empreses espanyoles autoritzades per l’executiu espanyol s’ha quadruplicat i han passat així d’un total de 488.690 euros l’any 2005 a un total de 2.366.820 l’any 2007, segons dades d’un estudi impulsat pel ‘Programa de Noviolència Actica i Construcció de Pau de NoVA’ coordinat per Alejandro Pozo.

Sí. Les declaracions del president Zaatero han estat bé, contundents i concretes. I ara el que cal és que fem un pas més i siguem capaços de fer que la política de fets acompanyi a les delcaracions que s'ha realitzat. S'està incomplint el Codi de Conducta de la Unió Europea ja que “no permet la venda d’armes a països en conflicte”. Des del 1998 la venda d’armes a la UE disposa d’aquest codi de conducta, els criteris del qual són d’obligat compliment per tots els Estats membres. Precisament aquest Codi de Conducta va ser el motiu pel qual països com Noruega, Finlàndia i Suècia decidissin suspendre la venta d’armament a Israel.

Sí. Cal caminar cap a l’anul·lació de l’exportació de material militar al Govern d’Israel i la revocació dels acords comercials.

Impotència

Assisteixo aquests dies a rebre les notícies sobre Gaza amb un absolut sentiment d'impotència. Com tants de vosaltres. L'actitud de la comunitat internacional, del Consell de Seguretat, dels diferents governs, no posa fi, ni tan sols condemna el que és una intervenció desproporcionada, sagnant i que vulnera el dret internacional i humanitari per part d'Israel.

De fet, des del grup parlamentari vam demanar la compareixença inmediata d'en Moratinos. I encara que sigui tard, avui hem pogut sentir les primeres declaracions de condemna i concretes per part del president del govern. Sonaven bé.

Però no n'hi ha prou. És necessari posar en l'agenda la necessitat de repensar les relacions polítiques, diplomàtiques i comercials amb Israel, mentre continui una política que porta als palestins a la impossibilitat de ser com a poble, i que deixa a tota la regió d'orient mitjà en un carreró sense sortida. És hora de passar de les paraules als fets, i això ha de sposar posar damunt la taula la necessitat de suspendre els relacions diplomàtiques amb Israel.