Bons de la Generalitat, sí; participació de les CCAA en el Fons de Reserva de la Seguretat Social, també

Ahir dissabte vam conèixer la proposta del departament d'Economia de buscar noves vies de finançament amb l'emissió per primera vegada per part de la Generalitat de bons destinats a particulars, per un valor de mil milions d'euros.

D'entrada, n'estic a favor. I de fet, he registrat recentment una proposició no de llei al Congrés per a la participació de les autonomies en el Fons de Reserva de la Seguretat Social.

Concretament, amb aquesta iniciativa des d'ICV volem que el Govern espanyol modifiqui els criteris d'inversió del Fons de Reserva de la Seguretat Social perquè el superàvit generat en cada comunitat autònoma sigui invertit en projectes de creació d'ocupació o de millora del model productiu mitjançant l'adquisició d'emissions de deute de cada respectiu govern autonòmic.

També persegueim que es puguin finançar estratègies de creació d'ocupació i canvi de model productiu mitjançant el Fons de Reserva de la Seguretat Social. En aquesta propo no de llei s'emplaça el Govern espanyol que atesa la solidesa de les xifres de la Seguretat Social, no es realitzaran modificacions del sistema de pensions que suposin un increment de l'edat treballada o els anys cotitzats, ni una reducció de la quantia percebuda per les persones pensionistes.

Per què aquesta iniciativa? Perquè actualment el Fons de Reserva de la Seguretat Social supera els 62.500 milions d'euros i tot i que la dura crisi que afecta totes les xifres de la nostra economia, la Seguretat Social ha seguit amb notables superàvits cada any, sent el de 2010 superior als 6.000 milions d'euros.

Queda demostrat el bon estat de la guardiola de les pensions, una eina amb un futur més que garantit en el llarg termini. I cal recordar que a finals de 2009, segons l'informe anual del Fons de Reserva remès a les Corts Generals, el 23,25% estava invertit en actius financers de deute públic estranger, el 76,75% restant en deute públic espanyol, i el deute de les comunitats autònomes les grans perjudicades.

Ni el Reial Decret 337/2004, de 27 de febrer, pel qual es desenvolupa la Llei 28/2003, de 29 de setembre, reguladora del Fons de Reserva de la Seguretat Social ni la Llei 28/2003, de 29 de setembre , reguladora del Fons de Reserva de la Seguretat Socials, que és la normativa reguladora vigent del Fons de Reserva, esmenten l'adquisició de deute de les comunitats autònomes.

Per aquest motiu aquest instrument és d'una enorme potencialitat financera i podria contribuir a resoldre els problemes d'emissió de deute de determinades comunitats que sovint no troben en els mercats internacionals la confiança que mereixerien per la seva solvència, de manera que algunes condicions de col.locació de deute autonòmic, amb elevats interessos, no fan més que incrementar el dèficit espanyol.

5 comentarios:

divendres, 15 octubre, 2010 Anònim ha dit...

Benvolgut Joan, voldria saber si la proposició de llei que has presentat al Congrés l'has presentat a títol individual o d'acord i en representació de la coalició ICV-EUiA. Si com suposo es en representació i d'acord amb més gent, crec que hauries de fer servir la primera persona del plural, i no del singular, quan expreses el que fas en representació dels que han votat la llista amb la que et vas presentar.

Salut

divendres, 15 octubre, 2010 Miguel Rubio ha dit...

Benvolgut Joan, voldria saber si la proposició de llei que has presentat al Congrés l'has presentat a títol individual o d'acord i en representació de la coalició ICV-EUiA. Si com suposo es en representació i d'acord amb més gent, crec que hauries de fer servir la primera persona del plural, i no del singular, quan expreses el que fas en representació dels que han votat la teva formació.

Salut

divendres, 15 octubre, 2010 Oriol Ferràndez Grau ha dit...

Els bons serveixen per a que tota la societat pagui els interessos i uns pocs ciutadans (adinerats) els puguin cobrar. No es una política gaire social que diguem. i que ho faci el tripartit queda d'allò més patètic

divendres, 15 octubre, 2010 oriol1986's blog ha dit...

Ostres Joan, mira que escriu bé, però no m'he enterat massa del tema.

El què vens a dir és que estàs d'acord amb la proposta dels Bons de la GenCat?

Oriol.

divendres, 22 octubre, 2010 Jordi ha dit...

Avuí surten a la venda, ja tenen web i tot http://www.bonsdelageneralitat.cat
A mi tampoc em sembla malament, estic bastant d'acord amb l'article de Joan.