Josep Jover: contra el cànon digital
«L’SGAE és un lobby polític»
13-3-2009
Josep Jover: contra el cànon digital

L’advocat que defensa 350 botigues d’informàtica de tot Espanya (dues d’elles de Sabadell), davant del tribunal europeu de Luxemburg, pel tema del cànon digital (www.todoscontraelcanon.es) és el terrassenc Josep Jover Padró, 54.
Per defensar-se de la descàrrega il·legal de cançons i pel·lícules per internet, la societat d’autors SGAE obliga a pagar 22 euros de cànon per cada ordinador de 160gb, 10 per una impressora, 0’60 per un equip de música de saló, 50 per 200 cd’s verges i 9 per una càmera de fotos, entre altres.

—Però quin delicte podem cometre amb una càmera de fotos?
—Se suposa que et pots descarregar música il·legal a una càmera de fotos.
—Cobren també els músics per cada telèfon mòbil venut?
—I tant. Jo no tinc ni idea de com es posa música dins d’un mòbil, però com que es pot fer, pago el cànon. I de telèfons d’empresa n’hi ha quantitat.
—Diu la SGAE que, gràcies al cànon, els músics poden pagar el col·legi dels seus nens.
—I els fabricants de software què? Ells també tenen propietat intel·lectual i no cobren cap cànon per cada CD amb el seu programa informàtic. Per què el cànon ha de ser exclusivament per músics i audiovisuals?
—Viuen o no del cànon els autors?
—No. El que cobren de l’SGAE és misèria i companyia.
—De debò ens faran pagar 35 euros anuals de cànon per tenir ADSL a casa?
—Això pretenen. És un eina per baixar-te cançons i pel·lícules.
—També ho és el llum que tinc a l’ordinador i la cadira.
—Psss, no doni idees.
—El promig de cànon que paga una família amb un sol ordinador és de 303 euros a l’any. Tot Europa viu la mateixa situació?
—No. A Portugal per un DVD verge es paga 1 cèntim d’euro de cànon. Aquí 2’76 euros.
—Canvia molt la llei d’Espanya a Europa?
—Molt. A Europa empreses i administracions públiques estan exentes de pagar el cànon. Penseu que l’Ajuntament de Sabadell, per exemple, paga milers d’euros en cànon digital.
—Em fan pagar per si algun dia delinqueixo?
—Exacte. L’error constitucional del que es parteix és que, a Espanya, tothom és estafador mentre no es demostri el contrari.
—És una lluita de l’SGAE contra el món?
—No. En realitat són vuit entitats de gestió de propietat intel·lectual.Alguna d’elles es mou a nivells kafkians.
—Per exemple?
—La d’escriptors, CEDRO, cobra 5 euros per cada treballador de cada empresa amb fotocopiadora.
—En el futur tot serà gratis?
—Potser no, però entitats intermediàries com SGAE tendiran a desaparèixer perquè els músics es gestionaran ells mateixos els seus drets. Ja existeix a Barcelona una entitat EXGAE (www.exgae.net) que ensenya a fer-ho.
—Com?
—L’artista multimèdia, Simona Levi, els ensenya a crear webs amb les seves cançons i cobrar directament cada descàrrega.
—Com és que la SGAE cobra fins i tot a la Marató de TV3 on tothom participa desinteressadament?
—La seva norma és que no s’escapi ningú. Cobren fins i tot a obres de teatre de nens disminuïts psíquics o festes pel poble saharaui. El recaptador de l’SGAE va a tot arreu.
—Hi va personalment?
—Fins i tot filtren detectius als casaments per veure si toquen Paquito el chocolatero. I ara volen fer pagar els taxistes perquè els seus clients escolten la ràdio.
—Això demostra que l’SGAE està en mans de gent antiga? Són massa vells Ramoncín, Ana Belén i Teddy Bautista per comprendre els nous temps?
—D’una banda sí: gestionen una situació del segle XXI amb mentalitat del segle XX.
—I de l’altra?
—L’SGAE és un lobby polític. Recapta 80-100 milions d’euros cash per finançar l’Administració pública i, per tant, els polítics es baixen els pantalons.
—Què paga a l’Administració?
—Per exemple va comprar El Molino just abans que uns russos el convertissin en el major prostíbul de Catalunya. Tot per estalviar la vergonya a l’alcalde de Barcelona. Fan favors als polítics i de passada adquireixen patrimoni.
—I per què vol patrimoni una societat de gestió?
—Poder. Lobby. Ara, a través de la fundació Carolina, que per cert presideix la vicepresidenta del govern, M. Teresa Fernàndez de la Vega, l’SGAE està comprant teatres a tot llatinoamèrica.
—França multarà a qui es descarregui una cançó il·legalment.
—No servirà de res. Els francesos se la baixaran d’un servidor alemany o islandès.
—Com lluitar doncs contra la pirateria?
—Per començar abolint el cànon. Mentre els pares paguin per tot, seguiran permitint als fills que es egurà descarregant cançons iregularment.
—Quina és la seva relació amb l’SGAE?
—M’han posat detectius per vigilar-me.
David contra Goliat
EN PRÒPIA PELL
E s va especialitzar en protecció de dades i llei d’internet quan un dels seus clients no podia pagar la gravació en DVD del seu judici quan, teòricament, la justícia és gratuïta.
«Al principi els jutges em tractaven de boig, però després es van adonar que era absurd pagar un canon digital per la gravació d’un judici. El 2004, la secció 15 de l’audiència de Barcelona m’accepta les qüestions prejudicials, ho tramet al Tribunal de les Comunitats de Luxemburg i esperem sentència per finals d’any».