ICV > Vegueria de l'Alt... > Alt Urgell > La Seu d'Urgell > articles > Transgènics, un n...

Article

Fletxa_component
07/05/2009
Transgènics, un negoci contra la salut

Sònia Sanz Cid

Responsable d'àmbit de Salut d'ICV a les Terres de Lleida

la Mañana

Davant  la última declaració del Conseller d' Agricultura Joaquim Llena afirmant que no és partidari de prohibir els productes transgènics en general, i estudiar-los cadascú per separat, donat que segons el senyor conseller, "Catalunya és ramadera i necessita alimentar el seu bestiar amb pinso transgènic". Em veig amb l'obligació tant com a responsable de salut d'ICV de les Terres de Lleida com a ciutadana consumidora,  de criticar aquestes declaracions i d'informar als ciutadans consumidors de les noves dades que anem reben vers els transgènics. Descriure que són els transgènics i adonar-nos dels seus efectes sobre la salut seria responsabilitat de la Conselleria  i el Ministeri de Salut però no és així.

Un transgènic o organisme modificat genèticament (OMG) és aquell ésser viu al que se li ha inoculat material genètic procedent d'altres espècies per mitjà de tècniques d'enginyeria genètica (EG) que només poden realitzar-se en laboratoris especialitzats. Recombinar material genètic d'organismes d'espècies, famílies o fins i tot regnes diferents d'éssers vius implica saltar les barreres naturals que guien el funcionament dels ecosistemes. Trobem organitzacions no governamentals que ajuden a descobrir les mentires que hi ha darrera i intenten protegir la salut de tothom, "la plataforma Som lo que sembrem"i " Greenpeace" en son alguns d'elles.

Malgrat la publicitat enganyosa hi ha investigacions recents, l'Institut de Biologia a Caen, França, que ha publicat els seus últims resultats a la revista científica Chemical Research in Toxicology, on afirmen que els herbicides que es venen conjuntament amb les llavors de varietats transgèniques tolerants a herbicides són letals per a les cèl·lules humanes. l''HERBICIDA MONSANTO ROUNDUP.

La investigació  ha trobat que quatre formulacions de l'herbicida de Montsanto Roundup són altament tòxiques, hi ha concentracions molt per sota de les recomanades per ús agrícola. Les quatre formulacions de Roundup són barreges de glifosat amb varis adjuvants, substàncies que ajuden a l'efecte d'aquest ingredient actiu. Les Roundup són els herbicides no selectius més emprats a tot el món, ja que el 75 per cent de tots els conreus transgènics són tolerants al Roundup. Aquestes últimes investigacions confirmen la gran quantitat de proves sobre la toxicitat del Roundup i del glifosat, i indiquen els mecanismes pels quals causen la mort cel·lular. Estudis epidemiològics havien prèviament relacionat el glifosat amb avortaments espontanis , no-Hodgkin limfoma i múltiple mieloma. Exposicions breus al glifosat en rates causa danys al fetge, i afegint el sulfatant del Roundup té un efecte sinergètic, causant danys més greus al fetge. També s'ha trobat que el Roundup és molt més letal per les granotes que ho és per les males herbes, i pot haver contribuït a la gran disminució d'aquests amfibis a les anteriors dècades. (wwwsomloquesembrem.com.)

Cada cop hi ha més denúncies a tot el món per la falta de independència científica en el sector biotecnològic i el control de la indústria en la informació que arriba als governs i als òrgans de regulació públics.

Els investigadors es troben limitats amb la seva recerca  ja que a l'hora de signar contractes per comprar les llavors modificades genèticament  prohibeixen explícitament la investigació. Aquests acords impedeixen que els científics de les universitats puguin complir el seu deure pel bé públic a menys que la investigació sigui aprovada per la indústria. Com a resultat d'aquest accés restrictiu, no es pot conduir legalment cap investigació realment independent sobre moltes de les qüestions crítiques referents a la tecnologia, al seu comportament i rendiment als camps, a les implicacions per la gestió , i a les interaccions amb la biologia dels insectes. El blat de moro transgènic MON 810 conreat a Catalunya és una varietat de blat de moro Bt dissenyat per ser resistent a insectes. Hi ha  més informacions sobre els transgènics, i malgrat que intento trobar alguna recerca positiva i realista, m'és del tot impossible, tan sols trobo mentides i enganys de les multinacionals que intenten controlar el mercat alimentari.

Finalment, ICV de les Terres de Lleida comparteix raons suficients per lluitar contra aquests organismes modificats genèticament amb  els membres de la plataforma Som lo que Sembrem:  

  • - Perquè agreugen la crisi alimentària i el control corporatiu de l'alimentació.
    La fam al món és un gran negoci. No és conseqüència de la manca de producció (hi ha menjar de sobres per alimentar a tota la humanitat); és el resultat del poder i de la set insaciable de beneficis de les multinacionals i les institucions que dominen el sector agroalimentari mundial. L'agricultura transgènica només beneficia a les multinacionals que la promouen ja que els permet incrementar els beneficis i el domini sobre la cadena alimentària. I agreuja la crisi d'aliments perquè implica més dependència de les multinacionals i del mercat i menys autonomia i més misèria per a les poblacions pageses.
  • - Perquè l'Enginyeria Genètica (EG) és una "mala ciència i un gran negoci". Només això explica que la industria biotecnològica i els seus valedors continuïn negant i tractant d'amagar els problemes tecnològics inherents a la transgènesi, els enormes riscos associats i els efectes impredictibles que pot tenir sobre els organismes receptors, el medi ambient i la salut animal i de les persones.
  • - Perquè representen una greu amenaça pel medi ambient i la salut animal i humana. Els transgènics són perillosos per definició. Alliberar OMGs al medi és una irresponsabilitat d'efectes impredictibles..
  • - Perquè s'han introduït als nostres camps i plats sense cap tipus d'informació ni debat. L'Estat espanyol és l'únic país europeu que cultiva blat de moro transgènic a gran escala i sense interrupció des de l'any 1998. A la vegada, importa anualment milions de tones de soja transgènica per elaborar pinsos animals i permet l'existència de centenars de camps experimentals.
  • - Perquè la coexistència és impossible i destrueixen l'agrobiodiversitat.
  • - Perquè impedeixen avançar cap a la Sobirania Alimentària i amenacen el futur de la humanitat. L'agricultura transgènica representa una seriosa amenaça pel futur de la humanitat perquè aprofundeix els gravíssims impactes (degradació ambiental, social, econòmica i cultural)

La Sobirania Alimentària  és el dret dels pobles del món a decidir les seves pròpies polítiques agrícoles i alimentàries per tal d'assegurar una producció respectuosa amb el medi i una alimentació suficient i culturalment adequada a tota la població.

 

 

DC 16/03/2011 | 10:40
Fons_fixed_articles
Fons_fixed_publications
195
  • Mesveure