Dimarts, 7 de desembre de 2010 | 19:17
Vostè es troba a: Inici > Política >

Bono posa a la Constitució com a garant contra el xantatge

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
32º aniversari de la Carta Magna
Bono posa a la Constitució com a garant contra el xantatge
Política 06/12/2010 18:39
El president del Congrés, José Bono, ha subratllat que la situació creada aquest fi d'Espanya en els aeroports espanyols ha demostrat que "els qui recorren al xantatge per defensar privilegis sempre són els culpables", en referència als controladors aeris, i ha deixat clar que aquest sector ni "ha vençut" en aquesta ocasió ni "vencerà, ha dit, "qui gosi intentar de nou tirar un pols a l'Estat mitjançant el xantatge".
bono
Bono ha assegurat durant el discurs que ha pronunciat en la recepció organitzada al Congrés amb motiu del 32º aniversari de la Constitució de 1978, de la qual el president de la Cambra baixa ha destacat la seva plena vigència. "La Constitució està viva i plenament vigorosa, ho hem vist en aquests dies inclements en els que un grup de ciutadans ha abandonat les seves obligacions i, tirant un pols a l'Estat, han perjudicat greument a molts espanyols i a Espanya mateixa", ha assenyalat Bono.

En aquest context, ha posat l'accent que és la pròpia Carta Magna la que "sàviament ha ofert la fortalesa de la seva lletra" per "alertar" a tots els ciutadans d'els "qui recorren al xantatge per defensar privilegis sempre són els culpables".

"Els únics culpables", ha reiterat Bono, abans de remarcar que els controladors no "han vençut" i d'advertir que tampoc ho farà "qui ho intenti de nou, sigui qui sigui". "Ens va massa en això i els culpables han de perdre tota esperança enfront dels espanyols i enfront de la Constitució", ha sentenciat.

Fortalesa de l'Estat

En el Saló de Passos Perduts del Congrés, davant el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i les altes autoritats institucionals i polítiques que han acudit al 32º aniversari de la Carta Magna, Bono ha defensat el valor de la Constitució, especialment en circumstàncies com les viscudes en els últimes jornades, que ha definit com a "dies inclements".

Després, ha fet proclama de la fortalesa de l'Estat, ja que, ha apuntat, "per molt que s'obstinin alguns a separar-nos, som milions els que sabem que, amb la Constitució de la nostra part, no hi ha perill de ruptura".

A més, ha deixat clara la seva fe en el futur d'Espanya, perquè "el present no és un treball reservat a una casta o professió i molts menys als vaivens dels especuladors o d'els qui només volen guanyar el titular de l'endemà en un periòdic, sinó tasca vital de milions de persones que no desitgen retrocedir".

José Bono ha recordat que els espanyols formen part d'una "de les nacions més antigues del món", que a més és "una comunitat de sentiments", i ha emfatitzat que a tots els uneix "la terra, l'idioma, el clima, els valors, la història".

"Ens uneixen moltes coses, però, de vegades, sembla que ens esforcem a posar en comú solament allò que ens enfronta", ha reflexionat el president de les Corts.

Bono ha insistit que, "malgrat les nostres obstinacions a exagerar diferències, la qual cosa ens uneix com a espanyols és molt més que el que ens separa" i ha vaticinat que "no hi ha perill que a Espanya neixi un espanyol que tingui més drets que un altre".

I això perquè, encara que pot haver-hi diferència, "desigualtat de drets davant els espanyols seria el pitjor per a la nació i per a la justícia".

Després de evocar el bicentenari de la Constitució de les Corts de Cadis, que van elaborar la Carta Magna de 1812, Bono ha afirmat que Espanya "no precisa accions excelses de personatges heroics, sinó actes quotidians de treball responsable que, en multiplicar-se per milions de persones, transformen la societat".

"Aquesta és la raó per ser optimistes", ha assegurat el president del Congrés, qui pensa que aquest sentiment sorgeix "no perquè tenim fe en la màgia, ni en la burocràcia, ni en les enquestes favorables", sinó per saber que el futur "és una successió infinita de presents".

Així, ha conclòs: "El desig d'avançar del nostre poble és la garantia del nostre progrés".

Rajoy reivindica la seva "plena vigència"

Mariano Rajoy, el líder de l'oposició, ha reivindicat la "plena vigència" de la Constitució perquè ha estat capaç d'agrupar a tots els espanyols entorn d'un "projecte comú". Ha deixat clar que el PP sempre estarà "dins d'ella" i ha subratllat que es tracta d'una norma que va ser aprovada per la immensa majoria dels espanyols i que ha possibilitat que Espanya hagi viscut moments "molt feliços", s'hagi integrat en la Unió Europea i hagi recuperat "la seva posició" al món.

Llamazares, escèptic

Més escèptic s'ha mostrat el diputat d'IU Gaspar Llamazares, qui s'ha preguntat si enmig d'aquesta crisi econòmica tan seriosa governen els mercats o ho fa la democràcia, i ha advocat per recuperar "el" millor de la Constitució. És el moment, ha assenyalat Llamazares, per "donar primacia" a l'estat social sobre aquells que ningú ha triat i intenten imposar els seus dictats".

Arantxa Quiroga apel·la a la Constitució per sortir de la crisi

Arantxa Quiroga, presidenta del Parlament basc, també ha advocat per aprofitar aquesta jornada per reflexionar sobre el que significa la Constitució. Creu que especialment en aquesta travessia de tantes dificultats econòmiques, els polítics han d'estar "a l'altura de les circumstàncies". Els polítics i les institucions, ha afegit Quiroga, "hem de ser capaces" de treure a Espanya d'aquesta situació, igual que fa 32 anys, "quan entre tots vam poder obrir una nova etapa per a la democràcia".

Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1