La força de la solidaritat

Catalunya s’ha caracteritzat per la gran quantitat d’associacions i entitats que hi ha en els diferents àmbits, ja sigui social, cultural, ambiental, de cooperació internacional,… Com també pels milers de persones voluntàries compromeses en tots aquests àmbits associatius. De sempre, al nostre país associacionisme i voluntariat han anat del bracet. L’espai de solidaritat, de compromís i d’acció del voluntariat no és altre que l’espai associatiu, un espai de llibertat, de participació personal i comunitària, de transformació de la societat.

Hi ha qui ha volgut controlar el voluntariat des de la regulació. Evidentment, ha fracassat. El voluntariat no és mà d’obra barata o gratuïta. El voluntariat és la capacitat dels homes i dones, des d’una opció solidària i transformadora: de passar de la protesta a la proposta, del restar al sumar, de la individualitat al treball en equip, del personalisme a l’associacionisme, de la desafecció al compromís, del no al si, del ja està tot fet al tot està per fer, de l’impossible al possible, del desfer al fer, dels destruir al construir,…

Avui se celebra el Dia Internacional del Voluntariat, un dia dedicat al reconeixement de l’acció voluntària en tots els camps. Un dia d’homenatge als milers de persones que a Catalunya, i arreu del món, donen el seu temps a canvi de res per deixar un món en millors condicions del que l’hem trobat. Un temps donat, sense esperar rebre res a canvi, però un temps que enriqueix cada persona voluntària espiritualment i humanament. Res fa més feliç que veure un somriure que es dibuixa en uns llavis per la força de la teva estimació i compromís solidari des de la gratuïtat.

Catalunya té, amb milers de persones voluntàries, la força de la solidaritat. En aquests moments de crisi i de dificultat ens cal més que mai aquest testimoni d’amor radical i transformador de la societat. Cal que des de les institucions es reconegui aquest paper del voluntariat, sense interferir en la seva tasca. Cal donar-li més suport, més promoció i més suport mitjançant l’associacionisme. I menys regulació!

A Catalunya tenim la joia del voluntariat, força solidària, per seguir construint una nació inclusiva per a tothom, per seguir fent possible la nació de totes les persones.

L’any 2011, Any Europeu del Voluntariat, serà una bona ocasió per al reconeixement de l’acció voluntària i per a donar-li un nou impuls. Des de Catalunya hi participarem amb decisió! Endavant!!!! 

 

 

  • del.icio.us
  • Facebook
  • Meneame
  • Twitter
  • LaTafanera

8 Comentaris to “La força de la solidaritat”

  1. Enric Morist

    Sens dubte el voluntariat es per els ciutadans, les organitzacions socials i el pais, un dels principals valors que fan posible l atencio diaria a milers de persones en situacio vulnerable. En moments de crisi com l actual, solsament amb aquest actiu huma es pot fer posible atendre a tantes i tantes persones. Es del tot necesari reconeixer i escoltar en aquesr col.lectiu mes que mai

  2. Josep Ma Pujal

    En primer lloc felicitar-vos per la bona campanya que ha fet CiU
    Soc militant de CDC des de fa anys i alguna vegada hem parla, i que vaig col.laborar amb les eleccions com Interventor CiU a Lleida (taula de la Bordeta)
    Vull manifestar amb aquest correu com a militant de CDC que seria molt interessant que el nostre partit conserves i designes a una persona CDC, com el cas de vosté Conseller de Accio Social al nou Govern.
    Té el meu recolçamente i de molt militants que el coneixent i ha fet una gran tasca al Parlamente en el tema de Serveis Socials.
    Una salutació cordial,

  3. Ramon Torra

    A la ciutat de Barcelona s’ha iniciat el 2n Congrés d’Associacions de Barcelona, un procés que va començar el passat 22 d’octubre de 2010 i finalitza el 30 d’abril de 2011 i té per objectiu elaborar diferents mesures de suport pel conjunt del sector associatiu de la ciutat, tot incidint en tres grans eixos(Reconeixement, finançament i espais/equipaments).

    Aquest treball vol ser una aportació més a altres iniciatives que s’aniran generant al llarg de 2011 i en concret al voltant del sector associatiu, perquè aquest suport, autonomia i reconeixement que reclamem com a sector, acabi sent una realitat i no només un llistat de bones intencions que no s’acaben concretant.

  4. Josep Lluís Cleries

    Benvolgut Enric,
    el voluntariat està a prop de la gent més feble i vulnerable. Això enforteix la nostra capacitat de resposta davant dels problemes. Enforteix la xarxa social a través de l’associacionisme. Entitats com la que tu pertanys en són el millor exemple.
    bona feina!!!! una abraçada!!!!

  5. Josep Lluís Cleries

    Benvolgut Josep M.,
    també la meva enhorabona per a tu. Gràcies a un gran equip hem fet aquest bon resultat al servei de Catalunya.
    T’agraeixo el comentari de reconeixement a la meva tasca com a diputat. També tota aquesta feina està al servei del nostre projecte polític, al servei de la nostra nació i totes les persones que la conformem. Gràcies i endavant!!!!
    una abraçada!

  6. Jordi Cots i Moner

    El voluntarietat, el món de les ONG (jo penso ara en les d’infància), ha de tenir el seu reconeixement per part dels poders públics: pel Parlament i pel Govern. Així passa en l’àmbit internacional. I això, d’una manera organitzada i, alhora, amb naturalitat. Costa molt, en el camp de la infància, trobar aquesta naturalitat. Però hem d’aspirar-hi.

  7. Josep Lluís Cleries

    Moltes gràcies Jordi! Encara recordo quan a finals dels anys vuitanta vam anar a Ginebra a la seu del BICE per demanar la entrada de Coordinació Catalana de Colònies Cssals i Centres d’Esplai. Tu ens avalaves com responsable de la Comissió de la Infància de Justícia i Pau i jo hi anava en qualitat de president de la Coordinació. Poc després creàvem la Coordinadora Catalana al Servei de l’Infant, amb tu i en Francesc Clúa. Avui llegint el teu comentari m’han vingut al cap molts i bons records del nostre compromís amb els drets dels infants!!!!
    Una abraçada!

  8. Josep Lluís Cleries

    Per cert Jordi, quan encara no estava aprovada la Convenció sobre els Drets dels Infants, des de la Coordinadora al Servei de l’Infant vam publicar el text provisional en català en una publicació que guardo amb molta joia. Vam ser els primers!
    Quins records!!!!

Deixa el teu comentari