Diumenge, 12 de desembre de 2010 | 19:23
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Xina respon a la 'cadira buida' amb silenci i repressió

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Una cerimònia amb molt de simbolisme
Xina respon a la 'cadira buida' amb silenci i repressió
10/12/2010 17:32
9liu-xiaobo
Els Nobel han escollit el simbolisme, i Xina la indiferència. Una cadira buida en el lloc que havia d'ocupar Liu Xiaobo ha deixat molt clar que faltava algú en el lliurament dels premis. El Govern xinesa ha reaccionat amb silenci, un breu comunicat i més repressió.
A Xina no s'ha pogut accedir en tot el dia a la web dels Nobel, que oferia la cerimònia en directe. Tampoc a les pàgines d'alguns mitjans de comunicació estrangeres. En la televisió estatal, ni una frase. Silenci total.

El Govern, per la seva banda, ha emès un comunicat en el qual assegura que el lliurament del Premi no és més que una "farsa política que en cap manera lesionarà la resolució i confiança del poble xinès".

"La decisió del Comitè Nobel Noruec no representa el desig de la majoria dels pobles del món, especialment d'aquells països en desenvolupament", afegeix el text.

Cadira buida

En la cerimònia dels Nobel, celebrat a Oslo, Liu Xiaobo ha estat simbòlicament representat per una cadira buida, acompanyada d'una enorme foto de l'activista encapçalant l'escenari.

A més, el president del Comitè Noruec del Nobel de la Pau, Thorbjorn Jagland, ha comparat la figura de Liu Xiaobo amb la d'altres històrics dirigents que no van poder recollir en directe el guardó, com Aung San Suu Kyi, Andrei Sajarov o Lech Walesa.

"Lamentem que el guardonat no estigui present avui perquè es troba aïllat en una presó del noreste de Xina. Ni tan sols la seva esposa, Liu Xia, ni les seves més propers familiars, han pogut estar amb nosaltres", ha afirmat Jagland.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1