Vota
Resultat:
8 vots
Actualitzat el 13/12/2010 a les 00:01h

L’ADN (marginal) de l’independentisme

“Podem arribar al milió de vots”. Algunes veus d’ERC, el 2003, van formular així el projecte i les perspectives del partit en per als propers anys. Era la teoria de les duplicacions successives. El 1999, Esquerra va obtenir uns 250.000, el 2003 van ser 544.000 i es deia que als següents comicis ERC tornaria a duplicar i arribaria a 1.000.000 de vots, desplaçant així de la centralitat el PSC i CiU.

El 2003 i primers del 2004 eren moments d’eufòria i molta gent va creure aquesta versió del conte de la lletera. Tot l’entorn semblava bufar a favor d’Esquerra. Però el problema dels republicans no és a l’entorn, sinó un ADN que el tenen ben posat a dins. Es pot resumir d’una manera molt senzilla: ERC i l’independentisme en general es mantenen en una cultura de la marginalitat i el resistencialisme. En el moment que Carod i Puigcercós van entendre que podien arribar a ser majoritaris els va entrar el vertigen i la van espifiar. El mateix (en menor mesura) pot aplicar-se a Joan Laporta i Joan Carretero i explica que no pactessin abans del 28-N.

Una de les grans rèmores que explica el fracàs de l’independentisme polític és aquest ADN de minories. Perquè el projecte independentista només té sentit amb una vocació majoritària: Catalunya no assolirà la plena sobirania fins que no ho consensuï el 51% de la seva població, i aconseguir aquesta xifra màgica requereix un tarannà obert, dialogant, integrador, flexible i pactista. Característiques que són a les antípodes del que fins ara ha estat l’independentisme. La paradoxa és prou patent, com pretenen Carod, Puigcercós, Carretero o Laporta seduir el 51% dels catalans, quan no són capaços ni tan sols de seduir els que pensen igual que ells?

La renúncia a esdevenir majoritaris ha estat patent els darrers mesos. ERC aspirava a ser tercera força (!?) per davant del PP i ha quedat per darrere d’ICV, el partit dels professionals de la marginalitat. I Solidaritat ha celebrat com un gran èxit tenir quatre diputats. Quatre sobre 135. Ja fa bastants anys que em vaig deixar de creure les proclames dels independentistes, dels uns, dels altres i dels de més enllà. Tornaré a escoltar-les el dia que, amb la seva actuació, transmetin el missatge que han deixat de caçar bruixes i clavar-se punyalades, i es comencen a preocupar per sumar, sumar i sumar. Fins a 1.000.000 de vots. Fins al 51%.

COMENTARIS

+1
-1
Botifler
Anònim, 13/12/2010 a les 13:09
És difícil pactar amb gentola com tu. Ets un fastigós convergent.
+2
-1
Ni més ni menys.
Indigeta, 13/12/2010 a les 10:59
Els brams d'ase no poden amagar la gran veritat que ens explica el Sr. Puigpelat.

Els nùmeros canten.
+0
-0
perdre la inocència
Anònim, 13/12/2010 a les 10:41
en aquests temps de canvis i rebomboris, fariem be els que estimem el pais i el volem sobirà, de contenir més les paranoies i intentar la saviesa d'analitzar els fets amb profunditat, perspectiva ,generositat, confiança...,millor no precipitar-se a jutjar, que els dies no s'acaben ja s'anirà veient, i ben segur que els catalans anirem fent i rectificant al llarg d'aquests anys que ens esperen.
+11
-1
NO FER GAIRE PEL PAIS
Anònim, 13/12/2010 a les 10:14
Senyor Puigpelat, insistir, insistir, insistir, insistir amb les debilitats del pais sense l'aportació de cap idea engrescadora ni constructiva per poder recuperar la seva dignitat i el seu dret a la sobirania,és una actitud fosca i de poca valentía.
+3
-6
Perdre l'innocència
Vinyet, 13/12/2010 a les 09:55
En Laporta ha estat utilitzat per esfonsar l'independentisme seriòs. Ara ja parla d'esser alclade de Barcelona....ni més ni menys que el que li oferia CiU....El problema de l'independentisme és que a vegades és massa innocent i per tant sucumbeix a estratègies molt més retorçades de l'enemic
+2
-2
Catalunya no es terra de gent sense principis
Anònim, 13/12/2010 a les 08:25
Molt bé!! realment, la gent que funciona amb consignes respon amb consignes; pero està clar que la majoria dels catalans volem la independencia pero no amb aquesta gent amb pocs principis i cap solució real!
+8
-4
Molt malament
Moisès, 13/12/2010 a les 00:27
Puigpelat, cony! Sembla mentida que t'haguis fotut convergent, home! Fins em donen ganes de dir-te "botifler", però no t'ho diré tot i esperant que tornis en sí.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Francesc Puigpelat    
Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Per a guanyar-se la vida ha treballat a El País i La Vanguardia, ha estat deu anys col·laborador de l’Avui i ara dirigeix el diari digital Catalunya Oberta. Com a escriptor, ha publicat una quinzena de títols, entre els que destaquen Apocalipsi blanc (premi Josep Pla, 1999), La ruta dels almogàvers, Els Llops (premi Carlemany, 2005) i La segona mort de Jesús de Natzaret.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: