Dilluns, 13 de desembre de 2010 | 19:13
Vostè es troba a: Inici > Entrevistes >

Tot Parlant Clar amb Agustí Benedito

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
L'excandidat a les eleccions blaugranes ens presenta el seu llibre
Tot Parlant Clar amb Agustí Benedito
26/11/2010 20:48
Agustí Benedito entrevistat per Manel Mora
APUNTS EN GRANA I BLAU entrevista en exclusiva AGUSTÍ BENEDITO. Mentre assaborim un cafè, dialoguem sobre PARLANT CLAR, el llibre que recentment ha publicat. Escrit en primera persona, repassa l’univers de les sensacions, de les inquietuds i de les emocions d’una manera tan natural, sincera i viva que resulta inevitable sentir la veu de l’autor en cadascun dels passatges.

El llibre, però, es converteix en l’excusa per tractar tot un seguit de temes de gran interès per al barcelonisme (intents de pactes electorals, acció social de responsabilitat...) als quals A. Benedito dóna resposta de l’única manera que en sap: parlant clar.
M. Mora.- Entre la idea del llibre i la decisió d’escriure’l, fas un acte d’introspecció que culmina amb la decisió de tirar endavant la idea. L’únic motiu que et mou “és perquè no es perdi una història, la nostra per petita que sigui”?

A. Benedito.- En el llibre precisament subratllo que el capítol més important és el titulat agraïments. En bona part, el llibre ve justificat per les ganes de compartir la nostra aventura amb tots els que ens havien acompanyat, així com amb els milers de socis que ens van votar i amb tota la gent que sabem que ens van seguir.

La idea de compartir, de proximitat, de col•lectiu, que coincideix amb la manera com vàrem plantejar la campanya i que concorda amb la nostra idea de Barça, ens ha mogut a explicar, Parlant clar, les nostres experiències.

M. Mora.- Què pretens comunicar amb el llibre?

A. Benedito.- En aquest tema, vam arribar a un consens amb l’editor, l’Ernest Folch, qui tenia interès que parlés d’anècdotes, que expliqués reunions... Però jo també volia que el llibre tingués contingut, que el lector hi veiés una raó. Explicar una determinada idea de Barça i tenir l’oportunitat d’agrair públicament l’esforç de les 214 persones que apareixen a la llista d’agraïments. Parlar de l’exercici de transparència, enviar un missatge a tot el barcelonisme que les raons per les quals ens vam presentar, aquella força, continua vigent.

En definitiva, per dir a tots que continuarem, que ens presentarem a les properes eleccions. No farem oposició però seguirem, seguirem en la cursa.

M. Mora.- Un cop l’Agustí Benedito s’ha llegit el llibre, com a lector “omniscient”, què hi afegiria?

A. Benedito.- Què hi afegiria...? Potser algunes coses. Però sóc conscient que tothom s’hi fixa. No es poden dir coses alegrement sense ser capaç de demostrar-les. Sí que hi ha altres coses de les quals en tinc gairebé la certesa. Però, escolta, si no sóc capaç d’acreditar-les, més m’estimo no posar-les.

Diguem que ja està bé com està i que tot el que dic, ho puc acreditar. Això segur.

M. Mora.- En un dels paràgrafs afirmes que vas tenir moltes ofertes de pacte. De fet, el llibre comença amb l’última oferta. Què fa impossible el pacte?

A. Benedito.- Sí que van haver-hi algunes converses. Les explico al llibre. Però crec que entra dins del normal. Potser, Ingla i Ferrer, que probablement veien que les enquestes no els hi eren gaire favorables, van voler pactar per això. Ja vaig explicar durant la campanya per què no pactaríem. Teníem claríssim que el nostre projecte de Barça era molt diferent del projecte dels altres.
Per tant, no. Es tracta d’un tema d’idees, un tema de projectes. No es tracta d’un tema de persones.

M. Mora.- Al llibre, afirmes: Continuarem, perquè els somnis no són propietat de ningú i convides la gent que t’acompanyi en la nova aventura com a candidat. La gent ha estat molt important i ho continua essent, no?

A. Benedito.- Té molta lògica perquè concorda absolutament amb el nostre ideal de Barça. No puc entendre el Barça si no és amb la gent. Ja he dit en alguna ocasió que la grandesa del Barça és la grandesa de la seva gent. I jo n’estic convençut.

Hi ha d’altres visions, d’altres maneres, però jo no sé destriar l’autèntic contingut del Barça, l’essència del Barça, de la mateixa gent del Barça. I, evidentment, per portar al Barça allà on volem, ho hem de fer comptant amb la gent en primera persona.

M. Mora.- Al capítol Agustí t’has begut l’enteniment afirmes: la meva relació amb el Barça és una història amb un punt de bogeria. Per consagrar-se al Barça, s’ha d’estar boig?

A. Benedito.- Una mica sí. Un punt de bogeria. És el que més em diu la gent del meu entorn, Estàs boig!, en saber que em torno a presentar a les properes eleccions. Al final, si t’ho diu tanta gent, acabes pensant potser sí que tenen raó. Però en tot cas, és una bogeria molt desitjable. D’aquelles que valen la pena.

Em considero una persona molt afortunada per haver viscut tota aquesta experiència, per haver estat en contacte amb gent amb qui comparteixo el mateix esperit barcelonista i que, segurament, mai no l’hagués pogut conèixer.

És per això que estaré encantat, de manera privada, això sí, d’anar allà on vulguin que vagi.

M. Mora.- El cens es podia aconseguir per 50000 euros, que no els teníem, però encara que els haguéssim tingut, la coherència ens hauria impedit fer-ho. Per què no n’era coherent?

A. Benedito.- El nostre projecte vol dur el Barça cap a posicions diferents. Per tant, té tota la lògica del món que jo no volgués utilitzar per arribar al soci un sistema que no s’adiu amb allò que defensem i que posarem en pràctica si arribem a dirigir el club. S’ha de mantenir un nivell ètic, una manera de fer les coses. No té cap sentit que, per arribar a fer el Barça que nosaltres volem, hagi de saltar-me els meus principis. Jo, de ser-hi, no ho faré mai.

D’altra banda, utilitzar el cens electoral és il•legal. No és immoral, no, és il•legal. Hi ha coses que no les acceptaré mai. Si defenso un Barça diferent, aleshores no té cap sentit que... Això, que ho facin uns altres. Cosa que, per cert, ja van fer, com explico al llibre.

M. Mora.- Parlem de l’Assemblea de Compromissaris. Com a President, com hauries gestionat l’acció social de responsabilitat?

A. Benedito.- Jo ho hagués fet d’una altra manera. Si m’hagués tocat a mi gestionar aquella assemblea, pel que fa a l’acció social de responsabilitat, Rosell, la seva junta i jo tenim un punt de discrepància. Jo li accepto que tinguin un punt de vista diferent i encara accepto més que sigui la decisió de l’assemblea de compromissaris que, al cap i a la fi, és sobirana.

Tots estem d’acord que la transparència davant del soci ha de ser màxima. Així mateix, el nivell d’exigència de responsabilitats, davant d’una hipotètica gestió fraudulenta, ha de ser absolut, sense límit. Crec, però, que Rosell s’ha quedat a mig camí en aquestes dues qüestions.
Agustí Benedito a la seva seu electoral
A l’assemblea va haver-hi una certa confusió induïda. Uns minuts abans que l’assemblea hagués de prendre aquesta decisió, no tocava parlar d’uns temes que són absolutament reprovables i que, per tant, s’han d’eliminar. Però que no tenien res a veure amb l’acció. La gent, de bona fe (de bona fe, vull pensar), va creure que votar sí a aquella acció equivalia a perseguir la gestió fraudulenta, quan no és així.

De manera que, el resultat final que tindrem, fa que hi hagi en aquests moments exdirectius del Barça que han sigut directius durant 2 anys, als quals els reclamem de manera solidària 48 milions d’euros. Aquest resultat és un còmput en el que s’inclou el primer exercici en què sí que hi eren altres directius. Per contra, se’ls hi reclama a aquells que no hi eren. Una cosa no té res a veure amb l’altra i jo crec que aquí la junta de Rosell va voler portar... amb ressentiment... una certa confusió.

Voldria afegir una cosa més. No és en el meu ànim fer oposició ni parlar de Rosell, però crec que hi ha molts barcelonistes que van trobar a faltar una mica de lideratge, tenint present que ell mateix qualifica l’acció com un fet tan important. En Rosell hauria d’haver estat, potser no més valent, però sí més coherent.

Li respecto, però, absolutament. Estem parlant del president més votat de la història i, per tant, està legitimat per prendre la decisió que sigui, però no és la meva.

M Mora.- Alguns consideren que ets un oportunista publicant en aquests moments el llibre. Res a dir?

A. Benedito.- La primera cosa que vull dir és que respecto moltíssim l’opinió que pugui tenir qualsevol persona. Sobretot, si és barcelonista. Ja ho van dir també el 7 d’octubre, quan vàrem anunciar la candidatura, que érem uns oportunistes. La gent deu pensar que busques no sé quin tipus d’interès. Des que van acabar les eleccions, ja fa 5 mesos, que no he dit res. Jo entenc que hi ha gent que digui que busco notorietat però, si fos així, crec que s’entendrà, quan dic que no haurà estat per manca de sol•licituds i de propostes per sortir als mitjans.

Jo anuncio al llibre que vull ser president del Barça i, un cop finalitzi la presentació, no faré cap més intervenció pública. Realitzaré una única avaluació a final de temporada i, per tant, entenc que hi hagi gent que em vulgui considerar oportunista. Però qui pensi d’aquesta manera, ha de respectar que, després d’haver-me presentat a les eleccions 2010, el llibre pot tenir interès per a totes aquelles persones que van seguir la campanya.

M. Mora.- He llegit en algun lloc que el fet que no vulguis fer balanç de la gestió de la Junta, equival a donar per suposat que els actuals directius ho estan fent molt bé. No tens por que el teu silenci no agradi als socis i es giri en contra teva?

A. Benedito.- Sí, sí... Em consta que hi ha gent del meu entorn immediat que li agradaria que intervingués més i que, fent ús del paper que el barcelonisme m’ha atribuït, donés la meva opinió. Però crec que no faig cap favor al barcelonisme comentant, constantment, les decisions preses per la Junta. Ara bé, el fet de no fer-ho, no ha de significar que estigui d’acord amb les decisions de la Junta de S. Rosell. Hi ha algunes coses que m’han agradat i n’hi ha d’altres (abans me n’has fet referència a alguna) que no.

Un no per sistema no té sentit. Segons com evolucionin els esdeveniments, en algunes coses coincidirem i en d’altres no. Això, segur. Però, com ja he comentat en diverses ocasions, no faré cap valoració fins a final de temporada.

M. Mora.- Ser president del Barça és sobretot una gran, una enorme i meravellosa responsabilitat, com afirmes en un dels capítols?

A. Benedito.- I tant, i tant. Per a un barcelonista, sobretot. Quan una persona arriba a la presidència del Barça, agafa un relleu de 111 anys d’història, relacionats en moltes ocasions amb la mateixa història del país.

La vinculació emocional resulta d’una intensitat increïble. La mateixa intensa emoció que tenen milers i milers de persones amb el Barça i ets conscient que tu tens una altíssima responsabilitat.

El Barça, amb la seva capacitat d’influir en tantes persones, ha de tenir un objectiu i un sentit. La finalitat de l’objectiu no és influir per influir, sinó que ens ha de portar a ser capaços de reflectir la societat catalana i, en menor mesura, l’espanyola i global. Ser conscient de recollir tanta història, tants milers i milers de persones i, alhora, tenir aquesta capacitat de poder contribuir a la transformació de la societat a través d’aquesta altíssima responsabilitat. Sí, sí... un enorme honor i un meravellós orgull.
M. Mora.- Continua vigent el somni d’aconseguir la Presidència? El tens més a prop?

Absolutament. Perquè, a banda dels 8.044 socis que van decidir fer-nos confiança, sabem que són molts més els que ens haurien votat. Tenim la certesa que unes quantes desenes de milers de socis que no podien votar, sobretot de Catalunya, ens haurien votat a nosaltres si ho haguessin pogut fer.

Tot això només fa que confirmar que ens segueix molta gent. És una gran satisfacció veure que comparteixen les teves idees, la teva manera de veure el Barça. Milers i milers... Com ho hem de deixar ara...? Crec que si preguntéssim als simpatitzants si volen que continuéssim, no sé si el 100% , però un percentatge altíssim respondria que sí.

Després de l’experiència que hem viscut, després de les passades eleccions, resulta evident que el somni el tenim una mica més a prop. Jo crec que sí. Queda molta feina per fer, però seguirem, continuarem...

M. Mora.- Durant la presentació de PARLANT CLAR, anuncies que et tornaràs a presentar com a candidat a la Presidència del Barça. No és massa aviat?

A. Benedito.- Sí, ja entenc que hi hagi gent que ho pensi. Però hem de ser capaços de parlar de tot, també del Barça, amb naturalitat durant la campanya i un cop finalitzada. Ja no amb sinceritat, sinó amb naturalitat. Sandro Rosell, que en el seu dia també va publicar un llibre, davant la pregunta de si es presentaria o no, va utilitzar l’ expressió “mai no diguis mai”. I tots sabíem què volia dir.

Jo, com penso que d’aquestes coses se n’ha de parlar amb naturalitat, ja ho he fet públic. Que potser m’hauria pogut esperar tres anys més i, mentrestant, dir que no ho sabia o que “mai no diguis mai” o... Doncs no!

Són maneres de veure les coses. Potser sí que ho podria haver dit d’aquí 3 anys i, mentrestant, no dir la veritat. Però jo més m’estimo parlar clar des del principi.



Mentre desgrana les seves respostes, no ens adonem que el temps s’ha aliat amb la seva paraula. La tarda s’ha esvaït darrere els vidres. Ens acomiadem. Abans d’arribar a la porta del carrer, sentim la veu de l’espai amfitrió que ens retorna el record d’uns versos de W. E. Henley que Benedito ha traduït:

[...]més enllà d’aquest lloc de ràbia i llàgrimes
és imminent l’horror de les ombres,
i tanmateix l’amenaça dels anys
em trobarà i em trobarà sense por[...]


Text: Manel Mora.
Fotografia principal: Josep Piqué.
Jordi Llord
05/12/2010
Bona entrevista Manel
Judit B
30/11/2010
Bona entrevista, Manel!
JORDI V.
28/11/2010
Felicitats per aquesta exclusiva, Manel. El Sr. Benedito genera bones sensacions i estic convençut que dir tant de temps abans que es presentarà a les eleccions és senyal de rigor, de sinceritat i de que es volen fer bé les coses, preparant-les amb antel·lació suficient. I això, per si sol, ja m'agrada. Amb el Barça no es pot improvisar.
Pep
27/11/2010
A mi m'agradaria saber qué hi ha més a part d'una persona que sap parlar bé i cau simpàtic. El Zapatero es un gran parlanxin però ja es veu cap a on ens porta! Ser president és molt més que saber vendre motos!
Gemma C.O.
27/11/2010
He llegit l'erticla i malgrat que no el conec i que al no ser sòcia del Barça, mai he prestat atenció suficient a tot el que envolta les elècions, m'ha semblat una persona ferma i sincera. Espero que el llibre tingui un bon resó i si mai arriba a la presidència del Barça no perdi els deu esperit.
montse varderi
27/11/2010
De moment Manel vas tenin contactes de persones a prop del Barça, i per vosaltres és possitiu. Si el Sr. Benedito, vol continuar en la campanya electoral, demostra ser una persona valenta, forta i responsabla.
A.F.
27/11/2010
Responc a Pep després d'haver llegit l'entrevista i també el llibre. Només sabrem què fa Benedito de veritat si arriba a ser president. Si no és fidel a allò q diu, doncs el podrem criticar. Mentrestant, per què hem de suposar que només parla bé i sap caure bé i res més? Per què dir això de "vendre motos". Ser president és molt més que vendre motos, és clar que sí.
A.F.
27/11/2010
Continuu: si ser president és molt més que vendre motos, que sigui president i veurem com ho fa. Abans, és només criticar per criticar. Com que he llegit el llibre, m'ha agradat molt l'entrevista. Felicitats, Manel Mora.
Elies
27/11/2010
Molt bona entrevista a un molt bon candidat i qui sap si futur president del Futbol Club Barcelona.
Jordi Llagostera
27/11/2010
Després de llegir la entrevista i assabentat del missatge del llibre, vull donar-vos la més sincera felicitació per les paraules escrites en aquesta entrevista. Cordial, sincera i sense embuts. Clar i Català, com a de ser al nostre pais. Felicitats a tots dos
Maribel
27/11/2010
A mi aquet senyor sempre que li sentit parlar, m'agradat mol lo que dio i com s'expresa, m'agues agradat que surtis elli no el Rosell el trovo sincer i natural, clar que em pot enganyar!!!!! pro bes, em mereig confiança. Una abraçada Manel.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1