Dilluns, 13 de desembre de 2010 | 19:06
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

De persones i llops

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
De persones i llops
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
09/12/2010 13:46
No és un secret el meu amor pels animals, com tampoc no ho és la meva afecció pels llops en particular. Després d’haver-los dedicat contes, poemes i articles, d’empassar-me religiosament tots els documentals que en parlen i de formar part d’un grup de facebook anomenat “Hermandad del Lobo”, em sembla que resten fora de tot dubte les meves inclinacions. Si, a més, les històries de llops es combinen amb una altra de les meves dèries, el cinema, és lògic que em senti més que satisfeta.

Aquesta setmana, doncs, la compulsió va d’animals i de pel·lícules, perquè us vull recomanar Entre lobos, una ambiciosa producció hispano-alemanya dirigida per Gerardo Olivares. Es tracta d’un metratge d’elevat pressupost que, en contra del que hom pugui pensar, aconsegueix mantenir-se dins d’una mesura i una versemblança més que considerables. Entre lobos no cau en l’exageració ni en l’excés d’imaginació. Que ningú no tingui por de trobar-se amb un d’aquells típics productes a l’estil americà on els animals semblen directament extrets dels dibuixos animats. Al contrari. La vida dels llops i la seva interacció amb els humans apareixen enfocades amb absoluta naturalitat, ajustant-se al real d’una manera totalment creïble.

Entre lobos posseeix tot l’aire ˗absolutament intencionat˗ d’un documental rigorós. Mentre visionava el film, no vaig poder evitar sentir molt proper l’esperit de Félix Rodríguez de la Fuente, que semblava planejar pel damunt de les imatges. El seu amor pel llop ibèric, pels boscos i les aus; el seu respecte reverencial per la vida i la terra, van ser dins la sala, fent-nos companyia com un tresor del passat.

La història està basada en un fet real. Fins i tot el seu protagonista vertader apareix en els darrers fotogrames de la pel·lícula. La duríssima infantesa i joventut del pobre pastor de cabres sense mare, separat brutalment de la família per culpa d’una cruel madrastra, és verídica, per més que sembli de ficció novel·lesca. Tot emmarcat en una Andalusia latifundista (gairebé en règim feudal) que encara imposava la llei del “Señor” com si aquest fos un déu. En plena postguerra espanyola, quan encara les muntanyes de Sierra Morena aixoplugaven refugiats del franquisme que eren tractats com a bandolers, el petit Marcos es veu abocat a viure sol en companyia dels llops. Hi va passar 12 anys, que ell confessa els més feliços de la seva vida.


El director fa una boníssima feina. L’exaltació de la natura, el tractament respectuós i proper de les comunitats de llops, el personatge entranyable de la petita fura, el mussol, els conills; fins i tot les imatges colpidores de l’arribada dels voltors, resulten impressionants. La fotografia és magnífica. Entre lobos no és una cinta de diàlegs, sinó un espectacle de bellesa plàstica, d’enteniments tàcits, de bategant i ancestral primitivisme, d’acció i emoció contingudes.

La feina dels actors m’ha semblat magistral. Sancho Gracia broda el seu paper i Juan José Ballesta em va fer una enveja inimaginable, jugant amb els llops, rebolcant-s’hi, gaudint com un boig. Li vaig veure una entrevista a la televisió i estava exultant. No m’estranya. Ha viscut una experiència que difícilment podrà repetir al llarg de la seva carrera. Amb tot, vull remarcar especialment la tasca del petit Manuel Camacho, que porta el pes del film a la seva curta edat i que m’ha deixat de pedra. Genial.

Entre lobos és una pel·lícula per a petits i per a grans. Crec que pot resultar un bon exercici de cara als nens a partir dels 10 anys. Transmet valors importantíssims: el respecte pel món que ens envolta, pels animals i la natura. Us garanteixo que la bellesa de les imatges pot viatjar directament al cor dels vostres petits.

I ara, si m’ho permeteu, us faré arribar un senzill poema que vaig escriure un dia. S’intitula Ulls grocs i tracta d’un llop que ha perdut la femella. L’ha matat l’home. La paraula "cop" fa referència al “tret”. Moltes gràcies, estimats lectors.
Ulls grocs

L’udol, lament de plor en la terra malalta,
ressona en solitud damunt de la neu. Blanca
i trista, la lluna, amaga la mirada:
no resisteix el crit, que en la vall fa tornada.

Un nus té al coll la lluna, allà, perduda i clara.
Entre els seus dits de llum, tem contemplar la plana.
L’udol, que trenca el pit, li retruny a l’entranya,
desprès d’aquell cop sec, que en la vall fa tornada.

Tot retorna en la vall. L’udol, el cop, l’oratge.
Només la tova neu silencia ses passes.
Camina, s’arrossega, desmenjat, sol, salvatge.
Té uns ulls ardents de foc que, astorats, arrabassen.

Quan la lluna s’esmuny, amb la lluïssor de l’alba,
el bosc ple canta un so, de la terra a les branques.
Una veu suau i tendre, la cançó que amanyaga:
no ploris més, bon llop, que el dolor fa tornada.
Anna Maria
10/12/2010
Josepa, m'agradaria saber, si fos possible, l'adreça del teu bloc. I me n'alegro que la pel·lícula t'agradés tant. Jo opino el mateix que tu. Aprofito per agrair els comentaris a tothom.
Josepa Ribera Vallès
10/12/2010
vaig veure la peli dimecres. MAGNIFICA. Tampoc soc una super afeccionada a la raça animal en general, i la vaig trobar meravellosa. 100per100 recomanable a tothom. I el nen Manuel CAMACHO, quina preciositat, tendresa, expresivitat, etc.etc. No ens l'hauriem de perdre ningú i crec que l'haurien de fer a totes les escoles del pais. Mes tard Anna Mª penjare el teu poema al meu bloc, i tornare a recomanar la peli. Gracies, per els teus comentaris tan adients!
Shaudin Melgar-Foraster
09/12/2010
Com ja et vaig dir en el teu bloc, aquí al Canadà ni se’n parla d’aquesta peŀlícula. Espero que l’estrenin més endavant i ben segur que l’aniré a veure. Gràcies pel poema! Ja l’havia llegit i m’ha agradat molt tornar-lo a llegir!
marta roig
09/12/2010
Anna, tal com la descriu, vénen ganes d'anar a veure-la... i tal com dius, el llop sempre ha estat la Ventafocs de la literatura, del cinema i de la vida real. Gràcies per parlar-ne.
Jordi Canals
09/12/2010
Segurament aniré a veure-la amb algún net.
Teresa
09/12/2010
Hola! Encara que no acostumo anar a veure pel·lícules d'animals aquesta sí que aniré a veure-la. Sempre que llegeixo aquest poema m'emociono. Gràcies per incloure'l aquí perquè és la cirereta de l'article! Petons!
electra
09/12/2010
de fet no sóc gaire afeccionada ni als documentals ni als llops, però de la manera que ho pintes fan ganes d'anar-hi.
GemmaC.O.
09/12/2010
El poema preciós, i la pel.licula és una delicia. No puc fer altre cosa que estar completament d'acord en tot el que dius. ENTRE LOBOS és una elegant pel.icula on el treball del nen Manuel Camacho és relament genial.
Elies
09/12/2010
Realment venen ganes d'anar-la a veure. Gràcies per la recomanació
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1