Dilluns, 13 de desembre de 2010 | 19:19
Vostè es troba a: Inici > Notícia del dia >

Montilla atribueix al PSOE una part de culpa de la derrota electoral

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Consell Nacional del PSC
Montilla atribueix al PSOE una part de culpa de la derrota electoral
Notícia del dia 12/12/2010 11:32
Amb un to municipalista i amb el missatge de recnnectar amb els ciutadans, el 'president' de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha realitzat un discurs autocrític davant el Consell Nacional del seu partit sobre les causes de la derrota en les eleccions autonòmiques, que ha justificat en la mala comunicació, la crisi econòmica i l'allunyament de la ciutadania. I ha culpat també al PSOE. "El Govern, en les coses rellevants, no ens ho ha posat fàcil".
Montilla ha analitzat davant dels membres del consell nacional del PSC les causes que han provocat el desastre electoral del PSC. Entre els motius que, segons ell, han portat els socialistes catalans a l'oposició, ha citat el PSOE: "El Govern del PSOE, en les coses rellevants, no ens ho ha posat fàcil".

Durant el seu discurs al Consell Nacional del PSC, Montilla s'ha queixat de la manca de suport del PSOE en el nou model de finançament, les negociacions per als traspassos a la Generalitat, i el debat sobre la sentència de l'Estatut. Ha destacat que encara que al final ha hagut acords positius en aquests temes, "el procés negociador ha estat tan esgotador que ha provocat un desgast tant el PSC com el PSOE". "No ho hem sabut fer bé, ni nosaltres ni el Govern central", ha admès.

Fer oposició "amb rigor"

Fins i tot amb cert ressentiment per la seva falta de lideratge, Montilla ha mirat al futur. "Hem de fer oposició, amb rigor i serietat. Amb la mà estesa per acordar temes de país, i treballar per construir l'alternativa, connectant més amb la societat. Hem perdut connexió amb alguns sectors socials de manera molt clara, com amb el món de la cultura, i ho he percebut. Ens hem empetitit o encongit, i hem de ser conscients", ha dit Montilla per trobar motius a la patacada socialista.

Montilla ha reconegut "errors" i "falta de lideratge" en alguns moments, i ha criticat els prejudicis dels mitjans de comunicació. També ha carregat contra l'actitud dels seus socis al Govern, que creu que s'han preocupat més per la seva "tant per cent que per governar el conjunt del país", i el PSOE. D'aquest últim, va lamentar "incomprensió" i "hostilitat" en el moment de gestació del segon tripartit i també les dificultats amb què el Govern de la Generalitat s'ha trobat en negociacions sobre l'Estatut o el finançament. "No ens han posat les coses fàcils", ha dit.

Però, en el seu informe, ha imperat l'autocrítica. "Hem de renovar el nostre discurs, i cal preparar el congrés per fer que el nostre partit sigui obert i plural, lluny d'un exèrcit que descriuen alguns. El nostre partit és una mica més que un instrument, perquè està al servei de la societat catalana", ha remarcat el 'president', amb la mirada posada en el futur. "Hem de reforçar el catalanisme i la construcció d'una Espanya federal, amb un europeïsme també reforçat, encara que ara no quedin ànims. Però no hi ha sortida fora d'Europa", ha puntualitzat.

L'oportunitat de les municipals

Montilla creu que les eleccions municipals d'abril són "una oportunitat" per la qual el partit ha de preparar-se. "Si treballem i ens ho creiem, podem guanyar", ha apuntat abans d'iniciar una reflexió. "També hem de reforçar el municipalisme. Defensar l'autonomia local i que els ajuntaments no són un ens subsidiari, un apèndix de la gran Generalitat, sinó que tenen entitat, autonomia, reconeguda en l'Estatut i en el que nosaltres creiem fermament", ha sostingut.

"Si treballem i ens ho creiem, podem guanyar. Volem seguir sent la força municipalista d'aquest país. Hem tingut una severa derrota, però estic convençut que tenim un partit fort i podem anar a les eleccions amb força, amb humilitat, però aferrant-nos a la nostra fortalesa moral i política. Estic segur que ho farem", ha insistit amb èmfasi el 'president'.

"Aquestes eleccions són una oportunitat per afavorir el nostre compromís de renovació, perquè, sobretot, el camí de renovació política cal lligar-ho a la proximitat. Ens fa falta més política, però la política de les idees i dels reptes, més que la dels partits. És una oportunitat per fer millor les coses, en l'estil, i segurament no hem escoltat a la gent com era necessari. Els reptes que tenim ens exigiran humilitat i sacrificis més que mai. Però estic segur que sabrem reaccionar", ha raonat seguidament, demanant més contacte amb la gent.

"És necessari que lliguem nació i societat amb renovades energies, des dels municipis. Retrobem part de l'energia perduda a peu de carrer", ha estat el missatge clar de Montilla.

La crisi econòmica

Sobre les causes de la derrota, Montilla ha al·ludit, com una d'elles, a l'efecte de la crisi economica, que ha afectat fins i tot, ha dit, a les polítiques del Govern. "Hem hagut d'aplicar polítiques sense alternatives. Retallar sous dels funcionaris no s'havia fet mai, però ens ha tocat a nosaltres, i no hi havia alternatives. No hi havia més solució", ha dit Montilla abans els seus companys de partit.

"Hem hagut d'aplicar algunes polítiques que són més pròpies de la dreta, condicionats pel procés dels mercats, en aquest procés de globalització, que no per irreverisble és menys qüestionable pel seu desgovern, i el que això suposa de missatge de desesperança que llancem a la societat, cap al sector que ens veu com a defensors dels seus interessos. I no hem estat a l'altura, en aquest context de globalització", ha conesat amb autocrítica Montilla.

"No ho dic per justificar la derrota, sinó per exposar algunes causes del resultat, per entendre perquè ha ocorregut", ha afegit.

"Ara toca assumir responsabilitats. Jo ho he fet. L'endemà vaig comunicar a l'executiva que no prendria l'acta de diputat. És crec el millor que puc fer", ha tornat a dir descartant la seva continuitat, i fent seguidament una radiografia del panorama polític català. "e les eleccions, ha sortit una CIU reforçada, que potenciarà el seu costat més sectari, amb una esquerra molt afeblida, i un PP crescut, i un grup mixt consolidat, amb l'independentisme emergent de dretes, i per tant, ens toca a nosaltres exercir d'oposició, però en un context en el qual és previsible que escoltarem la cançoneta, per part de CiU, que els culpables de tot són el tripartit, i si no la culpa és de Madrid", ha sostingut.

Montilla ha acabat el seu discurs amb un poema de Maria Aurelia Campany. "Mai seré massa vella ni massa cobarte, per no tornar a començar amb les mans buides". El 'president' ha apuntat que el PSC no "té les mans buides". "Tenim la confiança de la societat catalana i serem capaços de projectar les seves esperances i fer-ho a partir de demà, i al congrés que farem a la tardor".

"Tornarem a guanyar-nos la confiança d'els qui ens han perdut com a referent", ha conclòs Montilla.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1