Dilluns, 13 de desembre de 2010 | 19:04
Vostè es troba a: Inici > Societat >

Troben penjat al fill gran de Bernard Madoff

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Suïcidi del primogènit de l'autor de la major estafa de la història
Troben penjat al fill gran de Bernard Madoff
Societat 11/12/2010 21:18
E.P.- Mark Madoff, fill gran de Bernard Madoff, artífex de la més gran estafa de la història, no ha pogut suportar més la pressió i va decidir suïcidar-se, just quan es complien dos anys de la nit en què el seu pare li va confessar a ell i al seu germà que la luxosa vida que portaven era fruit d'un gegantesc engany. La policia de Nueva York va trobar el cos penjat d'una corretja.
madoff
Després de la discussió que va seguir a aquella confessió, Mark i el seu germà Andrew van denunciar al seu pare i al matí següent, fa avui dos anys, aquest era detingut al luxós apartament familiar de Nova York, un dúplex de 7 milions de dòlars on hores abans havien passat una de les nits més difícils de les seves vides.

Almenys així ho van relatar ells mateixos als investigadors, als quals els costava creure que la família del financer, que compleix una condemna de 150 anys en una presó de Carolina del Nord, no estigués al corrent que portaven més de dues dècades vivint de les rendes de la major estafa financera mai descoberta.

A poc a poc es van anar coneixent detalls sobre com havien reaccionat els fills aquella nit i, sis mesos després que es destapés la trama, Vanity Fair va publicar que, mentre que el menor, Andrew, es va posar a plorar tendit en el sòl de la cuina, quan es va assabentar, Mark es va enfadar terriblement.

Des que es va conèixer la trama, el nom de Madoff és sinònim d'estafador, la qual cosa ha condicionat enormement la vida dels fills -que treballaven per a la signatura del seu pare- i dels seus familiars.

La revista assegurava, per exemple, que Andrew feies les reserves de restaurants sota el nom de la seva promesa i que l'esposa de Mark -de la qual ja estava separat- usava el seu nom de soltera fins i tot per encarregar la compra.


Obsessionat amb la trama

Amb el temps Mark Madoff es va obsessionar amb la trama i es va convertir en un tenaç investigador, per escriure en el seu blog tot el que anava sabent. En canvi, el més jove dels germans va optar per distanciar-se emocionalment del que considerava "una traïció de pare a fill de proporcions bíbliques", segons la revista.

A mesura que s'apropava aquest segon aniversari de la confessió i detenció del financer, l'estafa de Madoff va tornar a donar grans titulars, ja que avui vencia el termini que té l'advocat encarregat de liquidar els béns del financer per reunir fons amb els que indemnitzar a les víctimes.

En els últims dies el liquidador ha demandat a centenars de persones i entitats que creu que van col·laborar en l'estafa (que el propi Madoff va xifrar en 50.000 milions de dòlars) la van consentir o van fer oïdes sordes a les sospites que podia aixecar el fet que el financer portés 20 anys garantint fabulosos dividends als seus inversors, que s'explicaven per milers.

En total ha presentat demandes per més de 50.000 milions de dòlars (37.800 milions d'euros) però, fins al moment, només ha reunit 2.600 milions (1.965 milions d'euros).

Es calcula que l'estafa va causar 19.600 milions de dòlars en pèrdues netes (14.800 milions d'euros).

Por als càrrecs penals

En les últimes setmanes, i segons han relata avui fonts policials a mitjans locals, Mark portava cada vegada pitjor l'arribada d'aquest aniversari i temia que es presentessin càrrecs penals contra ell; contra Mark Madoff només hi havia pendents demandes civils que li reclamaven la devolució de desenes de milions de dòlars.

El seu estat emocional era tan delicat en les últimes hores que la seva esposa -qui mesos abans havia sol·licitat que se li permetés a ella i als seus fills canviar de cognom per evitar problemes i humiliacions- va demanar al seu pare que acudís a l'apartament de Mark en el SoHo novaiorquès, ja que ella estava fora de la ciutat.

Allà, el sogre de Mark Madoff ha trobat avui el cos de l'home, de 46 anys, penjat amb una corretja de gos d'una canonada del sostre, mentre que el fill del mort, de dos anys, dormia en una habitació contigua. La trucada a la policia es va produir a les 7.28 hora local (12.28 GMT).

"És una tragèdia a molts nivells", ha dit l'advocat de Bernard Madoff, Ira Lee Sorkin, al canal CNBC; mentre que en un comunicat Martin Flumenbaum, advocat dels fills, ha qualificat la mort de "terrible i innecessària".
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1