La Canya

De Viquipèdia

Dreceres ràpides: navegació, cerca
La Canya
La Canya
Localització
Imatge:Localitzacio lacanya.gif
Estat
• CCAA
• Província
• Comarca
• Municipi
• Partit judicial
Espanya
Catalunya
Província de Girona
Garrotxa
Sant Joan les Fonts/La Vall de Bianya
Olot
Predom. ling. Català
Superfície km²
Altitud 360 m
Població (2004)
  • Densitat
1.090 hab.hab/km²
Coordenades 42° 12′ 25″ N 2° 29′ 51″ ECoordenades: 42° 12′ 25″ N 2° 29′ 51″ E
Distàncies 1 km de Olot
Dirigents:
• Alcalde:

Albert Busquets (CiU) / Joan Espona (CiU)
Codi postal 17857-17858
Festa major Festa de la Canya
1 de març
Dies de mercat Dissabte
Clubs esportius AE la Canya

La Canya és un nucli de població dins la comarca de la Garrotxa repartit entre els municipis de la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts. El 2004 tenia 1.090 habitants, repartits gairebé meitat i meitat en cada municipi (557 a Sant Joan i 533 a la Vall de Bianya, on és el nucli més habitat). La part de la Vall de Bianya forma un enclavament dins el terme municipal de Sant Joan les Fonts.

Està situat a 360 metres d'alçada, al peu del volcà de la Canya i vora el Fluvià, al nord d'Olot, ciutat amb la qual es troba gairebé unit al llarg de la carretera C-26, que comunica la Canya també amb l'Hostalnou de Bianya i Ripoll. També té comunicació per carretera local (GI-522) amb Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca.

Actualment, la Canya es divideix en tres barris: la Canya de Dalt, la Canya de Baix i la Roureda. La Canya de Dalt forma part de Sant Joan les Fonts, mentre que la Canya de Baix és la part de la Vall de Bianya. La Roureda és una zona residencial més nova situada al terme municipal de Sant Joan les Fonts.

Taula de continguts

[edita] Història

Les referències més antigues de la Canya són del mas Illa, datat del segle XIV, i situat a la falda de la muntanya d'Aiguanegra. En el segle XIX, al costat del camí hi havia dos nuclis: la Canya de Baix, pertanyent a Sant Joan les Fonts, i la de Dalt pertanyent al llavors municipi de Capsec (actualment la Vall de Bianya). Al final del segle XIX entre la Canya de Dalt i la de Baix hi havien 244 habitants, la major parts vinculats a les indústries a la vora del riu Fluvià.

Així, doncs, la causa del seu poblament va ser l'aixecament industrial que va tenir lloc en la segona part del segle XIX al costat del Fluvià. Una altra raó de la seva existència és que sempre ha estat una important cruïlla de camins. Per això, l'existència d'un establiment d'hostalatge i d'una ferreria a peu de carretera es remunta a segles enrere.

En el decurs de la guerra Civil, la Generalitat va instal·lar la indústria de guerra número 4 a la fàbrica de can Porxes. En aquesta factoria s'elaboraven productes per a la fabricació d'explosius.

El primer que van reivindicar els veïns de la Canya en el segle passat va ser una escola, i així, l'any 1902 ja estava prevista la creació d'una escola a la Canya, dins del terme de la Vall de Bianya. El 14 de juliol de 1930 es va constituir una mancomunitat formada per membres dels tres ajuntaments del poble per tal de crear i conservar l'escola. En aquesta època es va establir l'escola en un local arrendat, en que acudien entre 70 i 80 alumnes. En temps de la República es va iniciar la construcció d'un centre escolar, però no es va poder acabar per la guerra.

A més, el 1941 Olot va deixar la mancomunitat arran de la construcció del Grup Escolar Malagrida. Els ajuntaments de Bianya i Sant Joan van acabar el centre l'any 1959. Va funcionar fins als anys setanta, en què es va posar en funcionament l'Escola Llar, prop de la Canya, però dins del terme d'Olot.

Actualment, l'edifici de l'antiga escola fa les funcions de Casal d'Avis.

[edita] Llocs d'interès

  • Església de Sant Josep Obrer: edifici de construcció moderna amb parament de rajola. La façana conté una curiosa torre construïda amb cercles de formigó, que sosté una creu a la part superior. Les grans escales frontals donen accés a l'església.
  • Ermita de la Mare de Déu d'Esperança: ermita dedicada a la patrona del poble. Havia fet la funció d'església anteriorment, abans que es construís l'actual. Normalment s'hi fa missa el dia de la Mare de Déu d'Esperança (el diumenge abans de Nadal).

[edita] Festivitats

  • Festa major: 1 de març
  • Festa dels avis: 15 de juny
  • Mare de Déu d'Esperança: Diumenge abans de Nadal.

[edita] Enllaços externs

En altres llengües