Dijous, 16 de desembre de 2010 | 18:17
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

L'empenta dels Relataires

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
L'empenta dels Relataires
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
15/12/2010 22:20
El passat dissabte dia 11, a la Biblioteca Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat, vaig assistir a la presentació d’un llibre. Com que es tracta d’una preciosa iniciativa que redunda sens dubte en defensa de la llengua i la literatura catalana, m’ha semblat bonic compartir amb vosaltres, estimats seguidors de CatalunyaPress, una petita crònica de l’acte.

El volum presentat s’intitula Garbuix de contes i ha estat publicat per l'Editorial Meteora. El projecte prové de l'Associació de Relataires en Català (ARC), que en ocasions també es nodreix dels participants en una pàgina d’Internet, “Relats en català”, on la gent hi penja els seus textos. L’Associació compta en l’actualitat amb uns 50 membres, molt il·lusionats i dinàmics, que no paren de dur a terme un munt d’activitats (concursos, gimcanes literàries, trobades, etc.).

Garbuix de contes em sembla una iniciativa realment engrescadora. El volum inclou 35 històries de diversos autors, petits i grans. Escriptors més coneguts, amb llibres al mercat, comparteixen pàgines amb gent totalment novella, entre la qual destaca especialment la participació del jovent i d’alguns infants. Què tenen en comú? És evident. La bogeria per la literatura, per la llengua catalana, per l’escriptura. Tots tocats per les muses, posen la seva imaginació al servei de la creació literària.
Sin título
L’acte va ser molt emotiu i distès, amb un ambient càlid i entranyable que es va ensenyorir de la sala en el fred matí de desembre. A la taula, quatre dels 35 autors ens van fer cinc cèntims de les seves experiències. Dos d'ells formaven part del grup dels petits: l'Arnau Soler (de 8 anys) i l'Il·lia Sàlvia, una noia adolescent. Us garanteixo que sentir-los confessar el seu amor pels llibres ha estat una delícia. L'Arnau ha dit que per a ell "aprendre a llegir va ser un plaer" i l'Il·lia ha afirmat que sempre té un llibre a les mans, que llegir és allò que més li agrada del món. Davant de manifestacions tan entusiastes, hom té la temptació de pensar que som excessivament pessimistes; que, mentre existeixen nois com aquests, el futur no està perdut del tot.

Personalment, com vaig comentar en un altre article a propòsit de la publicació valenciana La lluna en un cove, estic convençuda que projectes com el de l’Associació de Relataires en Català emplenen uns espais importantíssims en la nostra societat. D’una banda, fomenten la lectura i l’escriptura i ajuden a desenvolupar el potencial de tot un conjunt de gent que difícilment accediria al món editorial. Val a dir que entre els relataires podem trobar autors amb veritable talent. D’una altra, mantenen viva la flama de la llengua, tant a la xarxa com en paper. I, finalment, generen companyonia i germanor entre persones de totes les edats, i ho fan a través de quelcom tan important com la cultura.

Per totes aquestes raons, felicito a la gent dels Relataires. Endavant tots plegats. I a vosaltres, estimats lectors, us convido a gaudir del Garbuix de contes. Nadal és una bona època. No us en penedireu.


WEB de la associació de relataires
Jordi Canals
16/12/2010
Ja ho vaig dir a "El fil d'Ariadna II" . Actes com aquest son en el bon camí per engrescar a les futures generacions.
JORDI V.
16/12/2010
I ÉS CLAR QUE HI HA GENT SEMPRE DISPOSADA A TREBALLAR PER LA CULTURA I LA LLENGUA! ENDAVANT!
Elies
16/12/2010
Felicitats al col·lectiu de relataires en català. Bona feina!
Gemma C.O.
16/12/2010
Sols queda felicitar a tots els autors especialment els més joves que són el futur i l'esperança de la nostre llengua. No defalliu.
Yves
16/12/2010
D'una banda, és un plaer veure que el futur no és només l'analfabetisme televisiu que ens satura cada dia, sinó que tenim un xic d'esperança en forjar noves generacions cultes i àvides. D'altra banda, els contes/relats m'encanten, així que mirarem de trobar-lo! http://ygerbeau.blogspot.com/
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1