Dijous, 16 de desembre de 2010 | 18:18
Vostè es troba a: Inici > Política >

Núria de Gispert aventura en el seu primer discurs unes 'noves relacions amb Espanya'

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Destaca el moment històric que suposa la seva elecció
Núria de Gispert aventura en el seu primer discurs unes 'noves relacions amb Espanya'
16/12/2010 09:46
9gispert-mas
La diputada d'Unió, Núria de Gispert, ja és la primera presidenta del Parlament de Catalunya. La veterana dirigent ha obtingut 77 dels 135 vots possibles. En el seu primer discurs, ha dit que la legislatura se centrarà en la sortida de la crisi i en unes 'noves o diferents relacions amb Espanya'.
De Gispert ha estat escollida amb els 62 vots de CiU, sis del PSC, sis el PP i tres més de C's. Per contra, han votat en blanc la resta de diputats de PSC i PP, així com tots els d'ICV-EUiA i ERC, mentre que SI ha votat el seu candidat a la Presidència del Parlament, el seu diputat per Girona, Toni Strubell.

En el seu primer discurs, ha definit Catalunya com un país "digne, sofert i lúcid" i ha destacat el "moment històric" que suposa que una dona presideixi per primera vegada la institució. S'ha compromès a ser "la presidenta de tots" i a buscar "el màxim consens possible".

La nova presidenta del Parlament preveu que la IX legislatura estigui marcada per la lluita contra la crisi, l'assoliment de més quotes d'autogovern, unes "noves o diferents relacions amb Espanya" i un nou Parlament que "transmeti confiança" i "refermi la imatge de prestigi".

Constitució de la Mesa

No hi ha hagut sorpreses en la composició de la Mesa del Parlament. Lluís Corominas i el socialista Higini Clotas han estat nomenats vicepresidents primer i segon del Parlament respectivament, intercanviant així les posicions que tots dos ocupaven en la passada legislatura.

Corominas ha estat escollit amb els vots a favor de CiU més tres suports del PP, mentre que Clotas ha rebut el suport del PSC, més els tres escons de C's i sis del PP. ICV-EUiA, ERC i nou diputats populars han votat en blanc. Els quatre de SI han votat a favor del seu cap de llista per Girona, Toni Strubell.

Com a secretaris l'acompanyaran Josep Rull, Dolors Batalla (CiU), Montserrat Tura (PSC) i el popular Jordi Cornet.

Una cerimònia de gairebé dues hores

La sessió constitutiva, que ha durat quasi dues hores i que ha guardat escrupolosament amb totes les normes de protocol ha estat presidida per la Mesa d'Edat, que encapçala el diputat electe més veterà, Francesc Bragulat (CiU) de 68 anys, acompanyat pels dos més joves, Roger Muntañola i José Antonio Coto (PP), tots dos de 24 anys- en qualitat de secretaris-.

Els 135 membres han ocupat per primera vegada els escons, tot i que la seva ubicació és provisional ja que l'assignació definitiva la decidirà la Mesa i Junta de Portaveus en la seva primera reunió. També han ocupat el seu lloc al banc reservat al Govern el president de la Generalitat en funcions, José Montilla, i la resta de consellers.

La sessió ha arrencat amb la lectura del decret de la convocatòria per part de la secretària general, Imma Folchi, que ha convidat Bragulat, Muntañola i Coto a ocupar els seus llocs a la Mesa. A partir d'aquí, les votacions, diputat per diputat, en una escenificació més pròpia d'una altra època. I és que la incertesa era zero, i tothom tenia clara la composició de la Mesa abans de les votacions.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1