Portada

Què està passant a Gaza? Què està passant a Palestina? PDF Imprimir a/e
diumenge, 28 desembre del 2008

ImageLA FÀBRICAImage

Des del 27 de desembre l'exèrcit israelià ha iniciat un atac contra la població de la franja de Gaza i ha assassinat, com a mínim, 350 persones i n'ha ferides més d'un miler.
Per conèixer més de prop el que està succeint i per entendre la situació actual del conflicte que pateix el poble palestí us proposem alguns enllaços i articles, que anem actualitzant.

Us recomanem els següents articles: 

Dabid Lazkanoiturburu (Publicat a Gara) 
Mentida i Mitjans  

Article d'Isidre Pallàs (Publicat a El Punt)
La franja de Gaza: el Maresme palestí

Crònica d'Alberto Arce, un dels únics vuit cooperants europeus que hi ha aquests dies a Gaza (Publicada a Rebelión i traduïda per LA FÀBRICA)
Segurs enlloc

Article d'Alberto Cruz, periodista, politòleg i escriptor del CEPRID
La connivència àrab amb la matança de Gaza

Article de l'escriptor i periodista Jonathan Cook (Traduït i publicat per Palestina.cat un mes abans dels atacs)
Objectiu d’Israel: posar a la Franja de Gaza de genolls

Article de Salah Jamal:
ERC i els palestins

Entrevista a Amira Hass, periodista israeliana:
“Les autoritats palestines van presentar Oslo com un alliberament, però ha suposat més ocupació” 

 
Per estar informats de les convoctòries solidàries amb el poble palestí als Països Catalans, us recomanem que visiteu Palestina.cat, la pàgina web de les associacions d'amistat amb el poble palestí.

 

CRÒNIQUES DES DE GAZA (Traducció de la Fàbrica):

Cooperants i activistes del Moviment Internacional de Solidaritat estan sent testimonis dels atacs de l'exèrcit israelià sobre la població de la Franja de Gaza. Aquests testimonis tenen una rellevància especial, ja que durant els darrers mesos l'exèrcit israelià ha denegat l'entrada a nombrosos mitjans de comunicació i agències internacionals de cooperació.

Hi ha pocs testimonis de la massacre que s'està vivint. Alguns d'ells són els integrants del projecte: "Free Gaza", (www.freegaza.org) un grup d'observadors internacionals de drets humans, polítics, membres de diverses ONGs i periodistes que han obert, amb el suport de centenars de donacions de tot el món, una via humanitària per mar per tal de connectar Xipre amb el port de la ciutat de Gaza. A través d'aquesta via lliuren medicaments als hospitals de la franja i intenen sensibilitzar la comunitat internacional sobre les conseqüències humanes del bloqueig de Gaza:


"Durant els atacs, estava al carrer Omar Mukhtar i he estat testimoni de com un llanzça-granades queia a 150 metres de mi. Hi havia gent intentant socórrer les víctimes d'un altre atac, i el llança-granades ha atacat els voluntaris que socorrien als ferits. La situació als hospitals és dramàtica. Ambulàncies, camions i cotxes estan treballant en el trasllat dels ferits als hospitals i alhora alliberen llits als hospitals traslladant malalts a casa seva. Al dipòsit de cadàvers no hi ha espai. Hi ha manca de sang per a fer transfusions. Acabo d'adonar-me que entre tots els civils assassinats avui hi havia la mare d'un bon amic del camp de Jabalya."

Eva Barlett (Canadà), del Moviment Internacional de Solidaritat.


"Tots els hospitals de la franja de Gaza estan saturats de ferits, i no hi ha ni medicines ni capacitat per a tractar-los. Avui estem assistint a crims contra la humanitat i a una violació sistemàtica dels Drets Humans. El món ha d'actuar ara i intensificar les crides al boicot, a la desinversió i a les sancions contra Israel; els governs han de passar de la condemna d'aquests atacs a obligar a Israel a acabar amb el bloqueig de Gaza."

Alberto Arce (Estat espanyol), del Moviment de Solidaritat Internacional


"El dipòsit de cadàvers de l'Hospital de Shifa no té espai per als cadàvers que van arribant. Hi ha parts de cossos distribuïts per tot l'hospital"

Dr. Haidar Eid, (Palestí, de Sud-àfrica), professor d'Estudis culturals i socials de la Universitat AL Aqsa de Gaza.


"Les bombes van començar a caure quan els nens estaven tornant de l'escola. Vaig sortir a fora i em vaig trobar un nena terrorizada de tot just 5 anys que va saltar als meus braços."

Sharon Lock (Austràlia), del Moviment de Solidaritat Internacional


"És terriblement trista. Aquesta massacre no portarà seguretat ni permetrà formar part a l'Estat d'Israel de l'Orient Mitjà. Les crides a la venjança ja se senten pertot arreu".

Dr Eyad Sarraj- President del Centre de Salut Mental de la franja de Gaza.


"Mentre parlo, ells han esfondrat un edifici a 200 metres d'aquí. Hi ha fum pertot arreu. Aquest matí he estat a l'edifici del costat d'on viu en Rafah, que ha estat destruït. Dos excavadores estaven netejant la zona. Pensaven que ja havien trobat tots els cossos però quan hem arribat, n'han trobat un més".

Jenny Linnet (Regne Unit), Moviment de Solidaritat Internacional.

 

  

PER SEGUIR L'ACTUALITAT:

Electronic Intifada:
Pàgina informativa sobre l'actualitat de l'ocupació israeliana i la resistència palestina.
http://electronicintifada.net/

 

Free Gaza:
Pàgina web contra el setge a què Israel manté sotmesa la població de Gaza.
http://www.freegaza.org/

 

Centre Palestí pels Drets Humans:
http://www.pchrgaza.org
Aquest centre té la seva seu a Gaza.

 

Associació de Suport als Presos i als Drets Humans:
http://www.addameer.org/index_eng.html
ADDAMEER és una organització no governamental de suport als drets dels presos polítics palestins.

 

 

PER CONÈIXER LA SITUACIÓ ACTUAL DEL CONFLICTE:

Crònica d'Alberto Arce, un dels vuit únics cooperants europeus que hi ha aquests dies a Gaza (Publicada a Rebelión i traduïda per LA FÀBRICA)
Segurs enlloc
Alberto Arce és un dels únics vuit cooperants europeus que hi ha aquests dies a la Franja de Gaza. LA FÀBRICA hem traduït aquesta crònica que ha publicat Rebelión per l'interès que té un testimoni com ell que està vivint i patint amb la població palestina els atacs d'Israel.  

Article d'Alberto Cruz, periodista, politòleg i escriptor del CEPRID
La connivència àrab amb la matança de Gaza

"Israel, amb la connivència, aquiescència i vistiplau de l'ONU, Europa, els EUA i els règims reaccionaris àrabs està immers en una campanya d'extermini, un holocaust, contra els palestins. Israel mai ha volgut la pau, sinó la rendició. La visió israeliana sobre qualsevol procés de pau es fonamenta sobre la llista dels "no": no al dret al retorn, no a un reconeixement dels drets històrics i polítics dels palestins a Jerusalem, no al desmantellament dels assentaments, no a un Estat palestí sobirà..."

Article de l'escriptor i periodista Jonathan Cook, traduït i publicat per Palestina.cat
Objectiu d’Israel: posar a la Franja de Gaza de genolls

Article publicat un mes abans de l'inici dels bombardejos d'Israel contra la població de Gaza.

"L’últim enduriment del assetjament israeliana sobre la Franja de Gaza - La interrupció de tot aprovisionament en la Franja de Gaza durant més d’una setmana - va tenir conseqüències immediates i desastroses per al milió cinc-cents mil palestins que viuen en la Franja de Gaza. La negativa d’autoritzar els carburants va obligar a l’única central elèctrica de la Franja de Gaza a tancar-se, una interrupció que va espentar als palestins a eixir en els carrers amb veles per a protestar, la setmana passada. Esperem ara una crisi de l’aigua i sanitària..." 

Entrevista a Amira Hass, periodista israeliana:
“Les autoritats palestines van presentar Oslo com un alliberament, però ha suposat més ocupació”
Amira Hass (Jerusalem, 1956) és l´única periodista israeliana que informa diàriament del conflicte de la regió des dels territoris palestins ocupats. Es va traslladar fa més de 15 anys a Ramallah, i des d´allà escriu al diari Haaretz per explicar a la població israeliana les conseqüències de l´ocupació. El llibre Crónicas de Ramala (2005) recull part dels seus articles.

Article de Salah Jamal:
ERC i els palestins
"Sempre recordaré amb afecte aquell gest coherent i lúcid del Sr. Heribert Barrera. Fa vint anys la junta directiva de l'Ateneu Barcelonès que ell presidia em va invitar a debatre amb un prosionista i nacionalista català de quita y pon sobre el conflicte palestino-israelià, que aleshores, la primera Intifada palestina del 1989, estava en el seu punt més dramàtic..."

 

SOLIDARITAT DES DELS PAÏSOS CATALANS:

Palestina.cat:
Pàgina web de les associacions de solidaritat amb la lluita del poble palestí dels Països Catalans:
http://palestina.cat/

Presentació de la coordinadora:
"L'any 2006 les associacions d'amistat amb el poble palestí de les Balears, el País Valencià i Catalunya van decidir coordinar-se  per millorar el treball de solidaritat amb Palestina que venien desenvolupant. Les associacions membres tenen per comú denominador ser col·lectius d'àmbit local, formats bàsicament per persones voluntàries i
l'estar centades en el treball de sensibilització i denúncia.
El pensament i els objectius de la Coordinadora ha estat recollit en el següent Argumentari. El treball que desenvolupa ve  impulsat per un grup de sensibilització (Marató Cultural Marhaba Palestina, Palestina a l'Aula, elaboració de recursos pedagògics). Un grup de documentació (Mostra de Cinema Palestí, pàgina web Palestina.cat...) i un grup d'estades i acollides solidàries que impulsa l'organització d'estades  solidàries a Palestina (visites d'estudi, camps de treball, voluntariats...)."

 

 
< Anterior   Següent >



Creative Commons License
A no ser que s'indiqui el contrari, els articles d'aquest lloc web estan subjectes a una Llicència Creative Commons lliure (by-sa).
Joomla! es Software Lliure d'us gratuit i lliure distribució (OpenSource), sota la llicència pública general (GNU/GLP).
Monogràfic: 25 d'Abril
La pregunta
Monogràfics Anteriors
Preguntes anteriors
Subscripció RSS
Sections