Dissabte, 18 de desembre de 2010 | 18:26
Vostè es troba a: Inici > Notícia del dia >

Puigcercós: "He donat un pas enrere per fer un relleu tranquil"

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
El líder d'ERC deixarà la presidència del partit després del congrés del 2011
Puigcercós: "He donat un pas enrere per fer un relleu tranquil"
Notícia del dia 18/12/2010 16:33
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha claudicat. Pressionat per la divisió del partit després del desastre electoral, ha optat per abandonar el lideratge del partit republicà després del congrés d'octurbre del 2011. Ho ha anunciat avui davant el Consell Nacional d'ERC, i ha dit que ho fa per buscar la unitat i pel "ben col·lectiu" de la formació, per reforçar-la cara a les eleccions municipals de maig.
puigcercos1
El Consell Nacional del partit ha avalat que Puigcercós segueixi al capdavant de la formació fins al congrés d'octubre, per 151 vots a favor, 23 en contra i 14 en blanc. El líder d'ERC ha argumentat que és una "decisió personal" que entén que és "la millor per al futur d'ERC". "He donat un pas enrere per poder treballar millor per al Congrés i fer un relleu tranquil", ha resumit Puigcercós.

"Avui es tanca una etapa en ERC i comença una altra nova", ha explicat després de la reunió del consell nacional, que ha avalat per àmplia majoria (80%) la continuïtat de l'actual direcció fins a la tardor, a fi de no perjudicar les expectatives electorals dels republicans en les municipals de maig.

En una compareixença sense preguntes, Puigcercós ha admès que la seva renúncia era l'única fórmula possible per arribar al congrés "sense apriorismes" i acabar amb el període de pugnes i afinitats personalistas que han provocat, entre altres causes, el daltabaix electoral del partit el 28-N. "Les persones són importants, però més important és el bé col·lectiu", ha justificat el líder d'Esquerra. "La meva decisió intenta reforçar el partit", ha afegit.

Així mateix, ha anunciat que treballarà perquè al proper Congrés Nacional es presenti una sola candidatura unitària que garanteixi la cohesió del partit, i acabi amb "els accents i les famílies" que tradicionalment han derivat en batalles internes en el si de la formació republicana.

"La pluralitat és perfectament compatible amb la cohesió interna", ha apuntat Puigcercós, per la qual cosa espera que la seva decisió signifiqui l'inici d'una nova etapa en el partit marcada per l'estabilitat de tots els sectors que ho integren.

Per evitar que el debat successori afecti la campanya del partit cara a la municipals, ha advertit: "Ara no toca parlar del Congrés, sinó de donar cobertura als més de 200 alcaldes i 1.600 regidors que ERC tenim als ajuntaments catalans".

Canvis en l'Executiva

El Consell Nacional també ha aprovat reorganització de l'Executiva d'ERC, uns canvis que mantenen al propi Puigcercós, i al secretari general, Joan Ridao, al capdavant del partit, però que modifiquen el número 3 i el 4 de l'estructura orgànica.

Lluís Salvadó relleva a Enric Aloy en la sotssecretaria d'Estratègia i Coordinació Institucional, i Marta Rovira substitueix a Marina Llansana com a sotssecretària general d'Acció Sectorial i Programes.

Violant Mascaró assumeix la secretaria de Dinamització Territorial que deixa Pere Aragonés; Oriol Illa la de Moviments Socials; Isaac Albert la de Política Territorial i Medi ambient; Sergi Sabrià la de Cultura i Educació, i David Minoves la de Cooperació i Immigració.

Fi d'una etapa

Puigcercós va assumir el lideratge al Congrés Nacional de 2008, una cita en la qual es van presentar quatre candidatures i que va evidenciar la fractura d'un partit que, a partir d'aquest moment, va viure una escissió, Reagrupament, i va veure com Solidaritat Catalana per la Independència (SI), amb exmembres d'ERC, obtenia tres escons en el Parlament.

Després d'assumir la presidència del partit, Puigcercós i el seu antecessor, Josep Lluís Carod-Rovira, es van distanciar fins al punt que el segon va optar per no fer la campanya electoral amb ERC, la qual cosa va demostrar de nou la falta de cohesió dels republicans.

Amb la decisió de no optar a la reelecció al congrés d'octubre, Puigcercós vol marcar un punt i final en les desavinences internes que han caracteritzat a ERC, alguna cosa que, al seu judici, "és fonamental per remuntar" el vol després de la derrota electoral del 28-N.

El president d'ERC es presentava aquest dissabte davant el Consell Nacional perquè avalés la seva continuïtat fins al congrés. Puigcercós ha obtingut l'aval per arribar a una cita que marcarà el final de la seva etapa al capdavant dels republicans.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1