Diumenge, 19 de desembre de 2010 | 19:03
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

L'adéu de Benach

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Xavier Hoste
L'adéu de Benach
Xavier Hoste
16/12/2010 20:21
L'emblemàtic traspàs de poders en el Parlament ha permès veure dues imatges impactants alhora per la seva simbologia: la de la primera dona, Núria de Gispert, presidint la màxima institució catalana, i la del comiat d'Ernest Benach, que encarnava en l'acte la imatge de la dura derrota electoral d'ERC, un partit que, a partir d'ara, per voluntat de CiU, no tindrà si més no representació a la Mesa.

Després de set anys presidint el Parlament, Benach s'acomiada amb una imatge de dignitat en la gestió, tot i que en la seva llarga etapa quedi la taca de la polèmica pels excessos en el seu cotxe oficial. Vol anar-se abandonant del tot, la qual cosa és una posició de certa coherència, posant fi a la seva carrera política en llocs de representació. "Marxo pel bé del partit", ha dit a TV-3 i amb visibles ganes de sincerar-se per enviar diversos missatges a qui els vulgui sentir.

El primer ha estat per al líder Puigcercós. "Cal fer un partit modern del segle XXI, més obert, més transparent, més permeable i amb gent nova (…) Renovar formes, renovar discursos i renovar idees". El segon per a Carod Rovira, amb qui va aupar-se al primer rang de la política i després s'ha distanciat. "La unitat és la prioritat, però els enfrontaments entre Puigcercós i Carod ja són un episodi del passat". I el tercer per a les bases. "La gent nova no ha d'estar contaminada per les batalles històriques d'Esquerra".

Sortir de la política no és fàcil, però el gest de Benach l'ennobleix, i ve a anticipar els temps d'ombra per a tota una generació de polítics que han tingut protagonisme en els dos mandats del tripartit. Anuncia, a més, la renovació que el propi Benach exigeix en el lideratge d'ERC, per replantejar el seu missatge independentista. De moment, els republicans ja han vist, en la primera sessió de la nova legislatura, com les gasta CiU, i el negre panorama que els espera. Amb els acords amb el PP a canvi de la investidura d'Artur Mas, ERC torna a la marginalitat.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1