Dilluns, 20 de desembre de 2010 | 18:42
Vostè es troba a: Inici > Política >

Mas busca recolzaments amb un discurs de molts 'què' i pocs 'com'

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Obre la porta a privatitzar determinats serveis públics
Mas busca recolzaments amb un discurs de molts 'què' i pocs 'com'
20/12/2010 09:35
9mas en el debate de investidura
X. Prera.- El futur President de la Generalitat, Artur Mas, ha presentat el seu full de ruta per a una Catalunya que, considera, ha de fer en els propers anys una “transició nacional”. En un discurs d’hora i quart on hi ha hagut moltes propostes però poca concreció, ha fet una crida a que Parlament i ciutadania aportin el seu gra d’arena en aquest sentit.
És dubtós que Mas obtingui les grans majories que ha demanat si les seves propostes van en aquest sentit. Ha dedicat la majoria del seu discurs a la reivindicació nacional i la necessitat de “noves relacions” amb l’Estat, després de la sentència del Tribunal Constitucional.

Per al futur President de la Generalitat, “Espanya vol seguir sent una sola nació i un sol Estat” i “el Tribunal Constitucional ha tallat de soca-rel qualsevol possibilitat de fer evolucionar a Espanya cap a un Estat plurinacional”. Partint d’aquest principi argumental ha presentat aquesta transició, que creu ha d’assentar-se en grans consensos, fet que ha lligat amb la necessitat d’arribar a un nou pacte fiscal amb l’Estat.

El full de ruta per assolir-lo és el que havia anunciat en campanya. Aquest primer any de Govern centrar-se en la crisi a nivell intern per plantejar el nou model fiscal a l’executiu central sortint de les eleccions generals de 2012, i condicionar en la mesura en què sigui possible la governabilitat a la consecució de l’abans anomenat concert econòmic.

La crisi econòmica i les retallades

L’altre gran tema del discurs de Mas, que ha abordat en la primera part del mateix, ha estat la crisi. El futur President ha encomanat a dues personalitats com el President del Cercle d’Economia, Salvador Alemany, i el President del Col•legi de Metges, que siguin les cares visibles de dos consells assessors que tindran funcions consultives per al Govern. Cal recordar que Mas havia intentat ‘fitxar’ a Alemany com a conseller d’Economia, però que ha optat finalment per mantenir la presidència d’Abertis.

En aquest primer any de legislatura, Mas tirarà endavant un Pla per la Reactivació i la Recuperació Econòmica que només pactarà amb la resta de grups i els agents socials “si s’escau”. No ha anat més enllà el candidat, deixant en l’aire la sensació que la unilateralitat s’imposarà si no s’accepten la majoria de les propostes de CiU.

També en matèria econòmica, el futur cap de l’executiu ha deixat entreveure, tot i que sense entrar en massa detalls, que podria treure la tisora en sectors tant importants com l’educació o la sanitat, introduint la possibilitat de privatitzar determinats serveis.

En aquest sentit, i per exemple quant a Sanitat, s’haurà de debatre “quins serveis podem oferir i quins no” perquè considera que l’administració es troba a prop de la saturació. A més, i pel que fa als funcionaris de la Generalitat, ha anunciat que no es cobriran les places dels jubilats i que es “redimensionaran a la baixa organismes autònoms, empreses i consorcis, fusionant entitats si és possible”, i també s’impulsarà “la concertació serveis per part de la Generalitat”.

L’ombra del dubte també ha planejat sobre les polítiques socials i la inversió destinada als joves, ja que en el primer cas ha condicionat l’augment fins al 55% del pressupost al creixement econòmic i, en el segon, el seu discurs ha estat poc concret, prometent ajudes als joves en matèria de “feina, formació i accés a l’habitatge”.

Llegeixi el discurs sencer
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1