Dijous, 23 de desembre de 2010 | 18:29
Vostè es troba a: Inici > Política >

Zapatero diu que Espanya trigarà cinc anys a corregir els desequilibris

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Aventura una etapa de reformes
Zapatero diu que Espanya trigarà cinc anys a corregir els desequilibris
Política 22/12/2010 23:19
El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que Espanya necessitarà cinc anys per corregir els desequilibris estructurals de l'economia, per la qual cosa queda per davant un lustre "decisiu" per a la prosperitat i el benestar dels espanyols.
9sabater congrés deficit
Durant la seva rèplica en la seva compareixença al Congrés per explicar l'última Cimera europea, Zapatero ha assegurat que els actius amb els quals compta Espanya per afrontar la nova etapa "són mèrits de tots", per la qual cosa ha apel·lat a la responsabilitat dels grups en aquesta tasca. "No vull ser excessivament solemne, però sí prou seriós", ha indicat.

Al seu parer, la tasca de corregir aquests desequilibris no serà només d'un Govern, sinó que es tractarà d'un treball col·lectiu que exigeix adoptar una òptica que permeti sumar esforços i arribar a acords. "Aquesta òptica la tenim. Hi ha un poderós fil conductor que ens uneix, que és Europa", ha indicat, després d'assegurar que el camí per recórrer és el dels "grans acords".

Dins d'aquests desequilibris, el cap de l'Executiu ha destacat la necessitat de garantir l'estabilitat fiscal a llarg termini amb alguns mecanismes com la reforma del sistema de pensions, a través d'un debat que la Cambra ha d'afrontar "amb el rigor i l'abast que la qüestió requereix" per llançar un missatge de gran confiança cap al futur.

"Alguns diuen que és per als mercats, però és per als espanyols més joves", ha assenyalat el president, després de recordar que si es vol un sistema de pensions com el d'Alemanya o Suècia, caldrà fer els mateixos esforços que fan aquests països, comptant amb que si la tasca és "comuna i compartida" es pot demostrar que el país és capaç d'aconseguir les metes que es proposa.

En concret, ha tornat a defensar la idea d'elevar l'edat de jubilació als 67 anys amb flexibilitat, de manera que Espanya sigui un dels països que treballa a llarg termini i que puja el pendent "progressivament" i fent "un esforç raonable" per no haver de pujar "una paret en l'últim moment".

De la mateixa forma, ha destacat la necessitat de dur a terme altres reformes com la de la política energètica o la d'unes institucions laborals que han demostrat "massa rigidesa" i que han provocat una alta temporalitat i ajustos en l'ocupació en temps de crisi.

Rajoy, constructiu i raonable

El president ha celebrat el clima d'un dels debats més "útils" dels celebrats al Parlament per ser un moment "històric i crucial" per al futur de la prosperitat d'Espanya. Ha considerat "raonable i constructiva" la intervenció del líder del PP, Mariano Rajoy, que ha defensat l'euro, ha recolzat la política comuna i ha defensat l'estat de benestar.

"Espero que no sigui només l'esperit nadalenc", ha dit Zapatero, qui ha assegurat que mereix la pena aprofundir en la recerca de "punts de trobada" perquè s'ha obert el debat sobre els fonaments de la prosperitat d'Espanya en els últims quinze anys, però no a causa de l'entrada en l'euro ni de les polítiques econòmiques més recents.

De fet, Zapatero ha coincidit amb Rajoy que el manteniment d'euro exigeix que no hi hagi desequilibris en diferents països i que hi hagi una nova gobernanza econòmica i diferents exigències als països. "Estem completament d'acord, menys en el que anem a ser el mirall que vam ser", ha subratllat, després d'assegurar que el gran repte no és tornar al mateix punt, sinó reduir els desequilibris incrementat la productivitat.
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1