Vota
Resultat:
11 vots
Actualitzat el 26/12/2010 a les 00:01h

Transició de miracle

"Transició catalana" farà fortuna; ara queda per veure si també farà història. És una d’aquestes troballes que val per mil paraules. En efecte, la Transició amb majúscules va ser espanyola: va ser posar les bases del projecte espanyol de modernitat, que és el que ara els té tan contents, i raons que tenen per estar-ho. Ho han fet molt bé. Han recuperat l’orgull, han aplicat les estratègies previstes, han engrandit Madrid com el punt zero de totes les connexions, s’han assegut a la taula dels grans (i fins i tot hi han posat, de vegades, els peus).

La Transició va establir un estricte bipartidisme, dreta i esquerra, que encara controlen el poder; la resta és anècdota. La Llei electoral i la Constitució van estintolar el projecte. Els dos pols de la tenalla, PSOE i PP, estan d’acord amb l’Espanya unida, homogènia i compacta, i amb el finançament que hi correspon. Bastir aquest edifici comportava, per Espanya, acceptar que existien Catalunya i el País Basc. La solució perquè no es notés tant va ser omplir Espanya d’autonomies. Aleshores van començar a tibar les costures del centralisme i es va fer la LOAPA. Tots iguals, regions o nacions.  

La LOAPA hi és, a la Carta Magna votada per la majoria de catalans: en això, Felipe no va tenir gaire feina. El PSC el va secundar amb alegria, seguint el cap de colla, que era l’Ernest Lluch. Aleshores tenien grup parlamentari, però votaven el que tocava: enfortir l’edifici espanyol. Era el 1981.

El cas és que, aquesta Transició, Catalunya la va comprar sencera. Va apostar-hi tant que no es va adonar que en l’abraçada hi havia la trampa. Aleshores dissimulaven, ara ja no els cal: Espanya actua a cara descoberta. Ara es tracta de tirar enrere tot el que Catalunya va construir en aquell temps dels somrisos i els pactes: de la paciència. Llengua, drets històrics, símbols: tot sentenciat. Catalunya serà Espanya, ho diu el Tribunal.

Que hi hagi “transició catalana” és ben bé un miracle.

Navega per les etiquetes

eleccions Parlament

COMENTARIS

+1
-0
Com ho fem??
Marcuss555, 26/12/2010 a les 10:37
La qüestió Patricia és que això que dius ja ho sabem molts i n'estem plenament convençuts; ara és l'hora de fer el pas endavant. Però el problema és convencer els actors principals (partits politics amb més força) de que comencin a moure's en la direcció correcta i per altra banda com convencem a tots els que encara no ho estan. Aquesta es la feina que toca ara i que no veig clar com aconseguir-ho. Mai hem estat tan a prop de fer realitat el somni, però es pot perdre tot si la base no ens organitzem de forma efectiva. Alguna proposta?? Si fracassem, serà culpa nostra també. Penseu-hi tots.
+1
-1
tots iguals?
innisfree, 26/12/2010 a les 09:39
Una "petita" objecció, Gabancho. Dius: "Tots iguals, regions o nacions:"

Tots iguals? No!!! País Basc i Navarra són menys iguals que la resta.

...

Aquest que dorm, que s'ho faci mirar. Potser té narcolèpsia.
I el ploraner, que prengui un antidepressiu. Aquestes festes ja ho tenen, això. N'hi ha que es posen tristos...
+1
-4
De què us queixeu ?
lacasadelabomba.blogspot.com, 26/12/2010 a les 08:28
-Buah! Buah! que si Espanya ens roba, que si les sentències dels tribunals espanyols ens esquilen anant i tornant, que no ens deixen ser el que som... buah! buah!- (continua)
+1
-8
Vuélvete a la Pampa y a tragar "corralito"
No, no soc independentista; jo soc de ciutat, 26/12/2010 a les 07:39
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzz... ¿ya acabó?
+1
-0
El bipartidisme s'ensorra
Anònim, 26/12/2010 a les 07:28
Tot sembla indicar llegint les enquestes que el bipartidisme a Espanya patirà una desfeta important a les properes eleccions. Es fins i tot possible que la suma PP-PSOE, no arribi al 70% Això és molt bo per a tots.
Esperem-ho
+3
-0
Transició ?
Santi Vidal, 26/12/2010 a les 05:26
Transició catalana ? Ara toca "ruptura catalana".
+8
-0
Si, Senyora
Jordi, 26/12/2010 a les 04:08
L'has clavat, és pot dir més alt, però no més clar.

FEU EL VOSTRE COMENTARI



Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Autor
Patrícia Gabancho
Com que va néixer a Buenos Aires, no té problemes per xerrar. Com que viu a Catalunya, sap que Catalunya és el problema. Li agrada opinar des que tenia 5 anys. Per això fa tertúlies, conferències, xerrades, comentaris, sobretaules, simposis, llibres i articles com ara aquest.


- Som a Internet des del maig de 1996
- SCG Aquitània SL
- Empresa adherida a l'Internet Quality Agence
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: