Diumenge, 26 de desembre de 2010 | 18:24
Vostè es troba a: Inici > Opinió >

"Quadros" de cine

Versió Mòbil Subscriu-te al butlletí Subscriu-te als rss Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Twitter
Anna Maria Villalonga petit
"Quadros" de cine
Compulsió crònica
Anna Maria Villalonga
22/12/2010 14:52
Quan jo era petita, a l’entrada dels cinemes i normalment penjades en un panell rectangular, hi havia una sèrie de fotos del film que hi projectaven. Se’n deien “quadros” i tothom els contemplava amb cara de sapiència i d’interès. Era l’únic sistema per esbrinar si es tractava d’un western, d’una “pel·li” de guerra o d’un relat històric. Els “quadros” estaven estratègicament triats, de manera que recollien els moments més intensos i significatius de la pel·lícula, aquells que suposadament havien de resultar més útils com a reclam publicitari. Ara m’adono que aquesta mesura era una mica supèrflua. El sofert espectador, que volia entrar al cinema tant sí com no, sempre acabava afirmant: “Estan bé els quadros”.

I apa, cap a dintre.

La meva recomanació d’avui potser us semblarà, estimats lectors, un pèl insòlita, però... quina millor època que el Nadal per cedir a la temptació de ser una mica nostàlgics? El cert és que fa pocs dies ens va deixar per sempre, a l’edat de 88 anys, el cineasta Blake Edwards i aquesta notícia va despertar en mi uns quants records del passat que ara he decidit compartir amb vosaltres.
Cartel Victor Victoria
Blake Edwards –director, productor, guionista, actor– és l’artífex (parlo en present perquè la seva obra continua ben viva) d’un munt de pel·lícules de signe molt divers. Tot i que és força més conegut per les seves comèdies (només cal recordar-ne algunes de tan antològiques com La pantera rosa o El guateque), la veritat és que també li devem metratges prou compromesos (citaré, per exemple, Dias de vino y rosas, de 1962, una dura aproximació al tema de l’alcoholisme) o esplèndidament exquisits (Desayuno con diamantes, basada en la novel·la de Truman Capote i amb la dolça i elegant Audrey Hepburn).

El llegat d’Edwards és extensíssim. Resulta absolutament impossible de reproduir en aquest article. D’altra banda, tampoc no fa cap falta, perquè una ràpida consulta internàutica ens permetrà esbrinar tot allò que vulguem. En canvi, a mi m’agradaria remembrar certs aspectes concrets, com el fet d’haver-se sabut envoltar sempre d’un conjunt de professionals de primera categoria. Destaca la banda sonora de moltíssimes de les seves pel·lícules, que en alguns casos han esdevingut èxits de fama mundial. Precisament el tema de La pantera rosa o el deliciós Moon river de Desayuno con diamantes (ambdós compostos per Henry Mancini, desaparegut el 1994) en són exemples paradigmàtics.

Tanmateix, per a mi la millor pel·lícula d’Edwards, una de les meves preferides i que em té el cor inevitablement robat, és la comèdia musical Victor Victoria, de 1982. El film posseeix un tret remarcable. La capacitat de posar damunt la taula, a partir de l’humor i de la música, un debat delicat i tendre, extremadament intel·ligent, al voltant de l’homosexualitat, de la transsexualitat, dels problemes de gènere. De la poca importància de l’orientació sexual de l’ésser humà i de la necessitat de destacar en primer lloc allò que realment importa, els nostres veritables valors com a persones: l’amistat i l’amor. Poques vegades he vist al cinema un tractament més eficient del tema. I és que, mitjançant la lleugeresa de la comèdia, de vegades resulta fàcil fer grans declaracions de principis. Si no em creieu, us remeto a d’altres comèdies igualment sensibles amb la qüestió: Las aventures de Priscil·la, princesa del desierto o In and out.

El cert és que a Victor Victoria la màgia del cinema es combina de manera magistral (actors en estat de gràcia, música impecable, diàlegs plens d’enginy i un guió esplèndid). I això que es tracta d’un remake, concretament de la pel·lícula alemanya, de 1933, ViKtor und Viktoria, dirigida per Reinhold Schünzels.

Per tant, estimats lectors, avui us recomano l’exercici de tornar al passat. Els DVD i la presència del cinema a la xarxa (que Sinde em perdoni, per Déu!) ens permeten recuperar amb un esforç mínim un munt de pel•lícules que paga la pena veure. Sense haver ni tan sols de contemplar els “quadros”. No us sembla que podria ser una bonica activitat en aquestes festes tan familiars i casolanes? Pares, germans, tiets, avis. Tots al voltant de la tele o de la pantalla de l’ordinador per gaudir d’aquestes magnífiques pel·lícules.

Jo, per part meva, ho tinc molt clar. Ja us puc garantir una cosa: a casa, mirarem Vïctor Victoria.
Josepa Ribera Vallès
25/12/2010
CINEMA. Tria la que vulguis, mira el cinema!, no n'em de perdre la magia!, la fantasia, el sommiar, el pensar, el desplaçar-nos a llocs desconeguts, insolits, fabricats, fidels al nostre desig. CINEMA, anem al cinema. Sentem-nos al sofà!, comodament, aprenguem a viure una historia diferent, esperada, triada, gaudida. CINEMA, per sempre!
Shaudin Melgar-Foraster
24/12/2010
M’agraden moltes peŀlícules de Blake Edwards. I ell era molt divertit. Recordo l’entrada que va fer a l’Acadèmia quan li van donar un Oscar, per tota la seva vida com a director, ara fa uns pocs anys –fou tan còmic com els personatges d’algunes de les seves peŀlícules. Les de la sèrie de “La pantera rosa”, mai m’han acabat d’agradar, però, tret d’algunes escenes d’allò més còmiques. Una de les meves preferides és “The Party” –l’he vista més que cap altre de Blake Edwards–, de fet gairebé la sé de memòria. A casa moltes vegades imito en Peter Sellers, com ara quan diu: “Birdie, Num-Num. Birdie, Num-Num”. Hahaha! És genial. No només és una peŀlícula súper divertida, sinó que a més em sembla una crítica ferotge de Hollywood i de la jet-set. També m’agrada molt “Victor Victoria”. I trobo molt encertat que James Garner faci el paper que hi fa, perquè no és l’actor que t’esperes en aquest paper i això fa sigui més efectiu el que comunica la peŀlícula. I bé, “Breakfast in Tiffany”, a més de haver esdevingut llegendària, és absolutament encisadora.
Gemma C.O.
23/12/2010
Gràcies per les recomanacions.
Judit B
23/12/2010
Gràcies per la recomanació, Anna.
Jordi Canals
23/12/2010
Totes les pel·lícules que cites formen part dels records que deixa el bon cinema. Suposo que, com la majoria, les he vist més d’una vegada , i en el cas de “ Dias de vino i rosas” un munt de vegades, i no em desagradaria tornar-la a veure.
JORDI V.
23/12/2010
TOTES LES ESMENTADES SÓN GRANS PEL·LICULES QUE TAMBÉ FORMEN PART DEL MEU IMAGINARI. HI ESTIC D'ACORD. LES FESTES DE NADAL SÓN UN BON MOMENT PER GAUDIR EN COMPANYIA DE FAMILIA I AMICS DE BONES PELIS. FELICITATS!
Yves
23/12/2010
Buf, quant material... Blake Edwards serà sempre influència per a tots! Vino y rosas! (O vinagre y rosas segons Sabina), Victor o Victoria! (com em va marcar aquesta pel·lícula!), Desayuno con diamantes (fa poc el vam rellegir a casa, recordant la pel·lícula...). La pantera rosa és increïble, i El guateque encara no l'he vist, però la tinc apuntada des de fa molt de temps! Sobre els cartells, haig de reconèixer q tan la meva dona com jo som uns aficionats a aquestes coses, no pas a col·leccionar-les, sinó que delim veient cartells vintage, ens passa el mateix amb els cartells publicitaris antics. Això sí, la pel·lícula per excel·lència de les festes de nadal, a casa meva, sempre havia sigut Mister Scruch. Gràcies per fer-nos recordar el passat!
Envia'ns el teu comentari
*
*
Has de copiar en el camp de text els 6 caracters, del 0 al 9 i de la A a la F

* Camps obligatoris
CatalunyaPress - Ronda Universitat 12, 7ª Planta -08007 Barcelona - Tlf (34) 93 301 05 12 - redaccio@catalunyapress.cat | www.catalunyapress.cat
RESERVATS TOTS ELS DRETS. EDITAT PER ORNA COMUNICACIÓN SL | Mapa Web
Inscrita en el Registre Mercantil de Barcelona al tom 39480, foli 12, full B347324, Inscripció 1